Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kongo Demokratinėje Respublikoje vyksta prezidento rinkimai

Kongo Demokratinėje Respublikoje sekmadienį prasidėjus prezidento rinkimams, dešimtys rinkimų apylinkių jau kelios valandos niekaip neatidaromos, patvirtino rinkimų komisijos pirmininkas, kuriam žmonės šaukė „Mes norime balsuoti!“.
Kongo Demokratinėje Respublikoje vyksta prezidento rinkimai
Kongo Demokratinėje Respublikoje vyksta prezidento rinkimai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apie vėlavimą pranešta iš kai kurių apylinkių sostinėje Kinšasoje bei kitose šalies dalyse. Šie rinkimai yra pirmoji po nepriklausomybės paskelbimo 1960 metais Kongo DR galimybė taikiai ir demokratiniu būdu perduoti valdžią traukiantis ilgamečiam prezidentui Josephui Kabilai.

Šalies rinkimų komisijos pirmininkas naujienų agentūrai AP sakė, kad 49 balsavimo centrai Kinšasoje vis dar laukia rinkėjų sąrašų. „Atspausdinome sąrašus 29 centrams, o likusieji spausdinami šiuo metu“, – sakė Corneille Nangaa, skubėdamas iš vieno centro į kitą ir kai kuriais atvejais pats asmeniškai dalydamas sąrašus.

Prie vieno centro Kinšasos Limeto rajone laukė šimtai žmonių. „Laukiame, kol sužinosime, kas kur turėtų balsuoti“, – sakė rinkimų pareigūnas Christianas Mwangalay. Šiame centre turėtų balsuoti mažiausiai 6 tūkst. žmonių. Dešimtys jaunų vyrų nusprendė atiduoti savo balsus ir krovė balsalapius į krepšį.

Šalis, turinti daug gamtinių išteklių, įskaitant būtinus išmaniųjų telefonų ir elektromobilių gamyboje, vis dėlto tebėra labai neišsivysčiusi; tarp didžiulių jos problemų yra įsišaknijusi korupcija ir nesaugumas.

Dėl Ebolos protrūkio šalies rytuose paskutinę minutę uždraudus balsuoti maždaug milijonui žmonių, buvo baiminamasi neramumų. Sprendimą daugelis kritikuoja kaip keliantį pavojų rinkimų patikimumui.

Benyje, kur balsavimas buvo atidėtas iki kovo, nors naujasis Kongo DR lyderis turi būti inauguruotas sausį, keli šimtai protestuotojų surengė rinkimų inscenizaciją. Žmonės metė popierinius biuletenius, daugelis suahilių kalba dainavo: „Balsavimas mūsų teisė ir niekas negali mūsų sustabdyti.“

Benio gyventojai sakė, kad jų ir Butembo miesto žmonių, kuriems taip pat buvo uždrausta balsuoti, balsai turėtų būti priskaičiuoti.

24 metų Jacobas Salamu ir kiti prieš balsuodami nusiplovė rankas – tai prevencinė priemonė prieš Ebolos viruso plitimą. Virusas plinta per kūno skysčius.

„Mes neužsikrėtę Ebola. Kabila blogiau už Ebolą“, – sakė J.Salamu.

Pasak jo, protestuotojai savo balsavimo rezultatus nusiųs rinkimų komisijai.

Atidėjimą daug kas kritikuoja kaip veiksnį, kenkiantį rinkimų patikimumui. Tuo tarpu kai kurie sveikatos apsaugos darbuotojai sako, kad taip politizuojamas ligos protrūkis, o jiems sukeliamas pavojus. Kai kurie protestuotojai Benyje užpuolė su Ebolos hemoragine karštlige kovojančius centrus.

Du pagrindiniai opozicijos kandidatai Martinas Fayulu ir Felixas Tshisekedi varžosi su J.Kabilos remiamu kandidatu, buvusiu vidaus reikalų ministru Emmanueliu Ramazani Shadary, kuriam Europos Sąjunga taiko sankcijas.

Rinkimų dieną sostinėje kilo audra, buvo užlietos kai kurios gatvės.

J.Kabila ir E.R.Shadary drauge balsavo rinkimų apylinkėje Kinšasos centre esančiame Gombės institute.

„Mano šiandienos žinia tėvynainiams yra (raginimas) ateiti balsuoti už savo kandidatus ir nepabūgti lietaus“, – sakė J.Kabila.

E.R.Shadary ragino laikytis „taikos ir ramybės“. „Labai tikiu pergale“, – pridūrė jis.

Opozicijos kandidatas M.Fayulu balsavo toje pačioje rinkimų apylinkėje.

„Šiandien rašome Kabilos pabaigą, Kongo žmonių vargų pabaigą, – atiduodamas savo balsą pareiškė jis. – Kongas nebebus pasaulio pajuokos objektas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito