Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kongo DR iki gruodžio 30-osios atidedami prezidento rinkimai

Kongo Demokratinės Respublikos rinkimų komisija ketvirtadienį atidėjo ilgai lauktus prezidento rinkimus iki gruodžio 30-osios, nes per neseniai sostinėje Kinšasoje kilusį gaisrą sudegė tūkstančiai balsavimo mašinų ir didelė dalis balsavimo dokumentų.
Rinkimų agitacija Kongo Demokratinėje Respublikoje
Rinkimų agitacija Kongo Demokratinėje Respublikoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rinkimai turėjo vykti šį sekmadienį. Iki šiol balsavimas jau buvo keliskart nukeltas. Rinkimai pirmiausia buvo planuojami 2016-ųjų pabaigoje. Opozicija nerimavo, kad prezidentas Josephas Kabila ieško būdų išsilaikyti valdžioje. Nuo 2001-ųjų šaliai vadovaujantis J.Kabila anksčiau šiemet paskelbė, kad trauksis iš prezidento posto.

Praėjusią savaitę įsiplieskęs gaisras sunaikino apie 8 tūkst. balsavimo mašinų. Pareigūnams pavyko rasti atsarginių mašinų, tačiau jiems teko atspausdinti ir paruošti 5 mln. naujų rinkimų biuletenių, sakė Nepriklausomos nacionalinės rinkimų komisijos (CENI) vadovas Corneille'is Nangaa.

Jis paragino rinkėjus likti ramius. Rinkimų atidėjimas net savaitei gali sukelti naują neramumų bangą.

Prie rinkimų komisijos pastatų ketvirtadienį jau būriavosi protestuotojai, nepatenkinti sprendimu nukelti balsavimą.

„C.Nangaa kalba nesąmones. Jie nesurengė rinkimų per septynerius metus, o dabar nori, kad patikėtume, jog jie bus pasirengę po septynių dienų. J.Kabila sabotuoja rinkimus. J.Kabila privalo trauktis“, – sakė vienas iš demonstrantų Fistonas Adumba.

Kongo DR balsavimo mašinas naudos pirmąkart, bet šis žingsnis vertinamas prieštaringai.

Opozicijos atstovai sako, kad šias „sukčiavimo mašinas“ galima lengvai panaudoti balsavimo rezultatams klastoti.

Tačiau valdžios pareigūnai tvirtina, kad šis naujas balsavimo būdas sumažins rinkimų kaštus, užkirs kelią balsų klastojimui ir leis greičiau suskaičiuoti rezultatus.

Martinas Fayulu, vienas iš dviejų pagrindinių opozicijos kandidatų pakeisti prezidentą J.Kabilą, tapo vienu įnirtingiausių Pietų Korėjoje pagamintų balsavimo mašinų kritiku.

Iš pradžių jis grasino atsiimti savo kandidatūrą, jeigu bus balsuojama mašinomis, tačiau kitas opozicijos kandidatas jo varžovas Felixas Tshisekedi sakė dalyvausiantis rinkimuose bet kokiu atveju.

Paaiškėjus gaisro padarytai žalai, J.Kabilą remianti FCC koalicija apkaltino M.Fayulu suorganizavus gaisrą CENI sandėliuose.

Savo pareiškime FCC kaltino M.Fayulu ir „jo aktyvistus bei rėmėjus raginus sunaikinti rinkimų dokumentus, kad rinkimų komisija negalėtų surengti gruodžio 23 dienos balsavimo“.

Pasak koalicijos, šis gaisras buvo „gerai suplanuota“ operacija, kuria siekta trikdyti rinkimų procesą.

Kiek daugiau nei 40 mln. šalies rinkėjų turės nuspręsti, kas pakeis J.Kabilą, vadovaujantį šaliai 17 metų.

Rinkimuose varžosi 21 kandidatas. J.Kabilos pasirinktas įpėdinis Emmanuelis Ramazanis Shadary yra laikomas vienu rinkimų favoritų.

Rinkimai nulems, kas perims politinį vadovavimą šiai gamtinių iškasenų turtingai šaliai, kuri nematė taikaus valdžios perdavimo nuo 1960-ųjų, kai šalis tapo nepriklausoma nuo Belgijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito