Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kongrese M.Pompeo gynė D.Trumpą: pamiršo apie nenorą skirti sankcijas Maskvai?

Kongrese liudijęs JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo gynė nuolaidžiavimu Rusijai kaltinamą Donaldą Trumpą, ragindamas atsižvelgti ne į žodžius, o veiksmus: esą būtent jie įrodo, kad dabartinė administracija Maskvos atžvilgiu – itin griežta, rašo „The New York Times“.
Mike'as Pompeo Kongrese
Mike'as Pompeo Kongrese / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Per tris valandas trukusius klausymus M.Pompeo keletą kartų atsisakė atskleisti, ką Helsinkyje vykusiame susitikime už uždarų durų kalbėjo D.Trumpas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Spėjama, kad lyderiai galėjo kalbėti apie sankcijų Maskvai sušvelninimą, karinį bendradarbiavimą Sirijoje ir Krymo ateitį.

VIDEO: Internetą juokina persigandusios Melanios Trump veidas po pasisveikinimo su V.Putinu

M.Pompeo keletą kartą piktai atmetė klausimus apie didelį kontrastą tarp griežtos administracijos politikos Rusijai ir šiltos D.Trumpo retorikos apie V.Putiną.

„Jūs kažkaip atskiriate administracijos veiklą nuo prezidento veiklos. Tai yra viena“, – Kongrese kalbėjo M.Pompeo.

„Mes skyrėme daugybę sankcijų remdamiesi Kovos su Amerikos priešėmis sankcijų akto pataisomis. Tiesa ir tai, bent jau kiek pamenu iš Konstitucijos, prezidentas taip pat pasirašė įstatymą“, – kalbėjo valstybės sekretorius.

2017 rugpjūtį buvo priimtas įstatymas, kuriuo JAV Rusijai, Iranui ir Šiaurės Korėjai skyrė sankcijas. Taip pat buvo išplėstos ankstesnės sankcijos, kurias įstatymais įtvirtino buvęs prezidentas Barackas Obama.

„Scanpix“/AP nuotr./Buvęs JAV prezidentas Barackas Obama
„Scanpix“/AP nuotr./Buvęs JAV prezidentas Barackas Obama

Šie įstatymai riboja D.Trumpo galias siekiant sušvelninti sankcijas Rusijai.

Įstatymas sulaukė didžiulės paramos: 98 balsų Senate (2 balsavo prieš) ir 419 balsų Atstovų rūmuose (3 balsavo prieš).

„The New York Times“ primena, kad M.Pompeo teisus, jog D.Trumpas pasirašė įstatymą, tačiau jis tai padarė nenoriai. Net ir po pasirašymo D.Trumpas sakė, kad įstatymo projektas „turi rimtų trūkumų“, jame yra „kelios aiškiai konstitucijai prieštaraujančios pataisos“.

„Nors administracijai priskiriama atsakomybė už (įstatymo – red.) laikymąsi, akivaizdu, kad Kongresas privertė administraciją pasirašyti įstatymą“, – teigė Rusijos reikalų ekspertė „Brookings“ institute Alina Poliakova.

A.Poliakova: „Nors administracijai priskiriama atsakomybė už (įstatymo – red.) laikymąsi, akivaizdu, kad Kongresas privertė administraciją pasirašyti įstatymą.“

Senatorius Benas Cardinas taip pat teisingai pažymėjo, kad kartą administracija atsisakė skirti su Rusija susijusias sankcijas.

Sausį administracija nesutiko nubausti šalių, perkančių Rusijos karinę įrangą: teigė, kad tai gali pakenkti JAV sąjungininkėms.

Žinoma, M.Pompeo teiginiai apie griežtą administracijos politiką Rusijai nėra iš piršto laužti. Administracija dar prieš sankcijų akto įsigaliojimą skyrė sankcijas individams, dalyvavusiems Rusijai puolant Ukrainą.

Be to, atskiru įstatymu skyrė sankcijas Rusijos piliečiams, kaltinamiems žmogaus teisių pažeidimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas