Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kontratakuodami Kurske rusų tankai įstrigo savo pačių spąstuose

Galingos Rusijos pajėgos, galimai 15-osios „Piatnaškos“ brigados kariai, sekmadienį arba prieš pat jį kontratakavo ukrainiečių pozicijas Rusijos Kursko srityje, tačiau puolimas baigėsi neįtikėtina nesėkme.
Rusų transporto priemonė, įstrigusi prieštankiniame griovyje prie Plechovo
Rusų transporto priemonė, įstrigusi prieštankiniame griovyje prie Plechovo / 129-os brigados nuotr.

Puolimas, kurio taikinys buvo ukrainiečių kontroliuojamas Plechovo kaimas, ne tik nepavyko – jis nepavyko pačiu ironiškiausiu įmanomu būdu. Rusų kolona įstrigo prieštankiniuose spąstuose – tranšėjoje ir betoninių kliūčių linijoje – kuriuos rusai pastatė prieš ukrainiečių įsiveržimą į Kurską rugpjūčio pradžioje, skelbia leidinys „Forbes“.

Už Plechovo yra du pagrindiniai rusų pastatyti gynybiniai statiniai – prieštankiniai spąstai ir netoliese esantis pėstininkų tranšėjų kompleksas. Atakuojantiems rusams sunkiai sekėsi prasiveržti pro prieštankinius spąstus, kai Ukrainos 129-oji teritorinės gynybos brigada paleido sprogstamųjų dronų bangą.

„Mūsų kariai davė pamoką rusų okupantams ir jų technikai, sudegino dešimtis šarvuočių ir likvidavo priešo personalą“, – rašė Ukrainos karo korespondentas Jurijus Butusovas.

Rusijos sukonstruotos gynybos sistemos, kurios stabdė neseniai vykusį Rusijos puolimą, teoriškai galėjo tapti rimta kliūtimi Ukrainos invazijai, tačiau taip nenutiko. Perimtais rusų žvalgybos duomenimis, gynybą už Plechovo teritorijos sudarė keli būriai ir bent viena kuopa, iš viso keli šimtai karių.

Tačiau rusų karius Kurske ukrainiečių ataka rugpjūčio 6 d. užklupo netikėtai ir jie nespėjo panaudoti savo didelės ugnies galios, įskaitant beveik 200 artilerijos pabūklų, kol greitai judančios ukrainiečių mechanizuotosios pajėgos jų nepasiekė.

Taigi prieštankiniai spąstai ir žiedinės pėstininkų tranšėjos atiteko ukrainiečiams. Skirtingai nei rusai, Ukrainos 129-osios teritorinės gynybos brigados kariai tikėjosi kontrpuolimo – ir buvo pasirengę pasinaudoti gerai įrengta gynyba.

„Rusų inžinierių, kurie statė gynybinius įtvirtinimus prie Plechanovo, nuopelnas, kad šie įtvirtinimai veikė taip, kaip buvo skelbta, ir sulėtino priešo puolimą pakankamai ilgam laikui, kad vietiniai gynėjai galėtų panaudoti geriausias savo ugnies pajėgas. Tačiau tai, kad jų bendražygiai pastatė veiksmingus prieštankinius spąstus, neabejotinai yra menka paguoda rusų kariams, kurie galiausiai pateko į spąstus“, – sakoma „Forbes“ tekste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas