Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 09 /23:17

Koronavirusas: karantinas – visoje Italijoje, uždraustos net vestuvės ir laidotuvės, judėjimas ne darbo reikalais

Koronavirusas pasaulyje plinta toliau – skaičiuojama, kad praėjusių metų gruodžio pabaigoje pradėjęs plisti virusas jau nusinešė 4000 gyvybių, o juo užsikrėtė daugiau nei 108 tūkst. žmonių. Didžiausiu ligos židiniu išlieka Kinija, kur virusas ir pradėjo plisti. Už Kinijos ribų didžiausias protrūkis fiksuojamas Italijoje. Sparčiai augant aukų skaičiui. karantino priemonės pirmadienio vakare pradėtos taikyti visoje šalyje. Tai – beprecedentis įvykis.
Koronavirusas Italijoje ypač skaudžiai smogia šalies senoliams
Koronavirusas Italijoje ypač skaudžiai smogia šalies senoliams / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kinijoje fiksuojama 40 naujų susirgimų koronavirusu ir 22 mirtys – iš viso šalyje virusu serga daugiau nei 80 tūkst. žmonių, mirė – 3119. Daugiau nei 58 tūkst. žmonių Kinijoje nuo viruso pasveiko.

Tuo metu didžiausiame viruso židinyje Europoje – Italijoje – imtasi griežtų priemonių. Ribojamas judėjimas visoje šalyje – apribojimus pajus apie 60 mln. žmonių.

Skaičiuojama, kad Italijoje virusu serga jau daugiau nei 7300 žmonių, vien pirmadienį mirus 97 žmonėms, mirusiųjų skaičius šalyje pakilo iki 463. Po Kinijos tai - labiausiai nuo koronaviruso nukentėjusi šalis.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Karantinas – visoje Italijoje, uždraustos net vestuvės ir laidotuvės

23:09

Italijos ministras pirmininkas Giuseppe Conte spaudos konferencijos metu teigė, kad karantino sąlygos įsigalios visoje Italijoje. Tokios taisyklės iki šiol buvo taikomos tik šalies šiaurėje, vadinamoje „raudonojoje zonoje“, rašo „The Guardian“.

Tarp apribojimų – visų viešų renginių bei susirinkimų draudimai. Uždraustas bet koks judėjimas ne darbo ar ekstremalių situacijų tikslais.

Konferencijos metu pranešta, kad visoje Italijoje bus ribojamas daugiau nei 60 mln. gyventojų, judėjimas. Uždrausti visi vieši renginiai, uždaryti kino teatrai, teatrai, sporto klubai, naktiniai klubai ir barai, uždraustos visos vestuvės, laidotuvės ir sporto renginiai. Mokyklos ir universitetai bus uždaryti iki balandžio 3 dienos.

Irano aukščiausiasis lyderis dėl koronaviruso atšaukė tradicinę persų Naujųjų metų kalbą

21:11

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei atšaukė savo kasmetinę persų Naujųjų metų kalbą, pirmadienį pranešė jo biuras, šalyje išaugus naujojo koronaviruso aukų skaičiui.

„Aukščiausiojo lyderio kalbos ceremonija, rengiama kasmet šventajame Imamo Rezos mauzoliejuje,.. šiais metais neįvyks“, o A.Khamenei nevyks į Mašhado miestą, sakoma pranešime.

Kanadoje užfiksuotas pirmas mirties nuo koronaviruso atvejis

20:53

Kanadoje užfiksuotas pirmasis mirties nuo koronaviruso atvejis, pirmadienį pranešė vakarinės Britų Kolumbijos provincijos sveikatos apsaugos pareigūnai.

Pagyvenęs asmuo iš senjorų namų, „buvo užsikrėtęs COVID-19 [ir] mirė praėjusį vakarą“, žurnalistus informavo provincijos sveikatos apsaugos pareigūnė Bonnie Henry (Boni Henri).

Kanadoje užfiksuotas mažiausiai 71 patvirtintas arba įtariamas koronaviruso atvejis. Dauguma jų – daugiausiai gyventojų turinčioje Ontarijo provincijoje ir Britų Kolumbijoje.

Premjeras: 14 dienų karantinas bus būtinas visiems į Izraelį atvykstantiems žmonėms

20:53

Plintant naujajam koronavirusui, Izraelis taikys dviejų savaičių karantiną visiems į šalį atvykstantiems žmonėms, pirmadienį pareiškė šalies premjeras Benjaminas Netanyahu.

„Po sudėtingų diskusijų dienos priėmėme sprendimą: visi atvykstantieji iš užsienio į Izraelį bus izoliuoti 14 dienų“, – pareiškė premjeras per vaizdo transliaciją savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

Koronaviruso paveiktas JAV kruizinis laivas pasiekė San Fransisko įlanką

20:53

Prie Kalifornijos krantų kelias dienas įstrigęs kruizinis laivas, kuriame nustatytas 21 užsikrėtimo koronavirusu atvejis, pirmadienį pasiekė San Fransisko įlanką, o kiek vėliau turėtų atplaukti į Ouklando uostą, kur keleiviai bus išlaipinti.

Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas sakė, kad 2 421 keleivio išlaipinimas prasidės apie 12 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku.

Jis nurodė, kad asmenys, kuriems reikia medikų pagalbos, iš laivo bus išleisti pirmieji, o tada išlips 962 Kalifornijos gyventojai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kruizinis laivas „Grand Princess“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kruizinis laivas „Grand Princess“

„Grand Princess“, kuriame yra 3,5 tūkst. žmonių, prie San Francisko pakrantės buvo įstrigęs nuo trečiadienio, kuomet turėjo prisišvartuoti, tačiau turėjo likti jūroje, kai paaiškėjo, jog du keleiviai, laivu plaukę per ankstesnę jo kelionę tarp San Fransisko ir Meksikos, vėliau užsikrėtė koronavirusu ir vienas iš jų mirė.

JAV ragina pagyvenusius gyventojus apsirūpinti prekėmis, ruoštis nepalikti namų

19:50

Pirmadienį JAV sveikatos apsaugos institucijos pirmadienį paragino amerikiečius, kuriems kyla didžiausiais pavojus sunkiai susirgti naujuoju koronavirusu – senyvo amžiaus ir kitomis ligomis sergančius žmones – apsirūpinti maistu ir vaistais bei ruoštis prireikus kurį laiką nepalikti namų.

„Turėkite pakankamai namų apyvokos daiktų ir maisto prekių, kad būtumėte pasirengę tam tikrą laiką išbūti namuose“, – pridūrė ji.

„Įsitikinkite, kad turite sukauptų atsargų, tokių kaip įprasti vaistai nuo kraujospūdžio ir diabeto, taip pat nereceptiniai vaistai ir medicininiai reikmenys karščiavimui ir kitiems simptomams gydyti“, – sakė Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) aukšto rango pareigūnė Nancy Messonnier.

„Turėkite pakankamai namų apyvokos daiktų ir maisto prekių, kad būtumėte pasirengę tam tikrą laiką išbūti namuose“, – pridūrė ji.

PSO: Kinijoje daugiau nei 70 proc. užsikrėtusiųjų koronavirusu pasveiko

19:11

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį pranešė, jog Kinijoje daugiau kaip 70 proc. visų užsikrėtusiųjų naujuoju koronavirusu pasveiko.

Pasak PSO, šalis „pradeda kontroliuoti savo epidemiją“.

Iš daugiau nei 80 tūkst. Kinijoje naujojo koronaviruso sukeliama liga COVID-19 susirgusių pacientų „daugiau nei 70 proc. pasveiko ir buvo išrašyti“, žurnalistams Ženevoje pareiškė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Olimpinės ugnies įžiebimo ceremonija dėl koronaviruso vyks be žiūrovų

19:04

Šią vasarą vyksiančių Tokijo olimpinių žaidynių ugnies įžiebimo ceremonija vyks be žiūrovų, pirmadienį paskelbė Graikijos olimpinis komitetas.

Pasak jo atstovų, tik 100 akredituotų svečių iš Tarptautinio olimpinio komiteto ir Tokijo žaidynių organizacinio komiteto bus leista dalyvauti renginyje, vyksiančiame ketvirtadienį Olimpijoje, kur buvo rengiamos senovės olimpiados.

Trečiadienį numatyta generalinė repeticija taip pat nebus prieinama plačiajai visuomenei.

„Raginame miestų, per kuriuos bus nešama olimpinė ugnis, arba kur ji bus paliekama naktį, merus vykdyti Sveikatos apsaugos ministerijos ir Nacionalinės visuomenės sveikatos apsaugos organizacijos nurodymus“, – rašoma Graikijos olimpinio komiteto pareiškime.

Planuojama, kad Tokijo žaidynių liepsna bus įžiebta per tradicinę ceremoniją. Vėliau, perdavus estafetę Graikijoje, ji bus įteikta organizatoriams Tokijuje per kitą ceremoniją, turinčią įvykti kovo 19 dieną Atėnų stadione „Panathinaiko“.

Olimpiados organizatoriai savo pareiškime pažymėjo, kad jų „keliaujančios delegacijos dydis bus kiek įmanoma apribotas“.

„2020-ųjų Tokijo [žaidynių organizatoriai] yra dėkingi už visų dalyvaujančių šalių pastangas užtikrinti, kad ceremonija įvyktų atsižvelgiant į naujausias Graikijos vyriausybės kovos su COVID-19 priemones“, – nurodoma pareiškime.

Graikijoje olimpinės ugnies deglą neš 600 bėgikų, įveiksiančių 3 500 km ir 842 jūrmylių atstumą ir perdavinėsiančių estafetę 37 miestuose ir 15 archeologinių vietovių.

Sekmadienį Graikijos vyriausybė paskelbė, kad dėl koronaviruso protrūkio visi profesionalaus sporto renginiai ateinančias dvi savaites vyks be žiūrovų. Tokia žinia nuskambėjo Sveikatos apsaugos ministerijai sekmadienį informavus, kad šalyje iš viso nustatyti 73 užsikrėtimo atvejai.

Ketvirtadienį Pirėjo mieste vyksiančios futbolo Europos lygos varžybos tarp klubų „Olympiakos“ ir „Wolves“ taip pat vyks už uždarų durų.

PSO: koronaviruso pandemijos grėsmė yra „labai reali“

18:53

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį perspėjo dėl „labai realios“ grėsmės, kad naujo koronaviruso protrūkis taps pandemija, bet pabrėžė, kad virusą vis tiek galima kontroliuoti.

„Pandemijos grėsmė tapo labai reali“, – pareiškė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesus žurnalistams. 

Tačiau jis pabrėžė, kad „tai būtų pirma pandemija pasaulio istorijoje, kurią galima kontroliuoti... mes nesame priklausomi nuo viruso malonės“. 

Prancūzijos finansų ministras: koronavirusas greičiausiai pakenks Prancūzijos augimui

18:52

Koronaviruso epidemija gali suduoti stiprų smūgį Prancūzijos augimui 2020 metais, atimdama keletą dešimtųjų rodiklio ir sumažinti augimą iki mažiau nei 1 proc., pirmadienį pareiškė Prancūzijos finansų ministras.

Bruno Le Maire  pareiškė Prancūzijos radijo stočiai „France Inter“, kad COVID-19 nurėš „kelias dešimtąsias“ nuo ekonomikos augimo, palyginti su ankstesniais vertinimais.

Jis pridūrė, kad dėl epidemijos augimas gali sulėtėti iki mažiau nei 1 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) 2020 metais.

Visgi ministras atsisakė pateikti tikslesnių skaičių iki tol, kol balandžio 15 dieną Prancūzijos vyriausybė pristatys fiskalinio stabilumo planą Europos Sąjungai.

Ministras įspėjo, kad tai turės įtakos užimtumui ir teigė, jog itin smarkiai nukentėjusioms įmonėms gali būti taikomos mokesčių nuolaidos.

„Iki koronaviruso protrūkio, visi rodikliai – investicijos, užimtumas, inovacijos ir augimas – buvo teigiami“, – kalbėjo B.Le Maire.

„Matome, kad užklupus epidemijai, patiriamas labai stiprus nuosmukis“, – pridūrė B.Le Maire.

Ministro nuomone, kovo 16 dieną turėtų būti paskelbtas „suderintas ir masinis Europos atkūrimo planas“, kai ES finansų ministrai susitiks aptarti viruso poveikio ekonomikai.

Jis sakė, jog Europos Centrinis Bankas (ECB) turi veiksmų laisvės remti ekonomiką ir turėtų paskatinti bankus skolinti mažoms ir vidutinėms įmonėms.

Baimė dėl pasaulinės pandemijos pirmadienį nusmukdė naftos kainas. B.Le Maire perspėjo, kad nors sumažėjusios naftos kainos yra „labai geros naujienos“ vartotojams, tačiau jos mažiau teigiamos ekonomikai.

„Jei naftos kainos per daug sumažėja, tai kelia nerimą rinkoms“ ir gali turėti įtakos įmonėms ir ekonomikai, pridūrė ministras.

Kipre patvirtinti du pirmieji užsikrėtimo koronavirusu atvejai

18:11

Kipre pirmadienį buvo patvirtinti du pirmieji naujojo koronaviruso atvejai, tad jo sukeliama liga COVID-19 jau yra paveikusi visas 27 Europos Sąjungos šalis.

Kipro sveikatos ministras Konstantinas Joanas vėliau pirmadienį planuoja spaudos konferenciją dėl „dviejų patvirtintų koronaviruso atvejų“ šioje Viduržemio jūros saloje, sakoma vyriausybės spaudos tarnybos pranešime.

Pirmosios mirtys nuo koronaviruso Vokietijoje

18:02

Vakariniame Vokietijos Eseno mieste ir koronaviruso protrūkio centru tapusiame Heinsberge nuo jo mirė du žmonės, pirmadienį pranešė vietos pareigūnai; tai yra pirmosios šio viruso aukos šalyje.

Esene, nepaisant medikų pastangų, mirė 89-erių moteris, kuriai virusas buvo diagnozuotas kovo 3-ąją.

„Labai apgailestauju dėl šios mirties“, – sakoma Eseno mero Thomo Kufeno pareiškime, kur jis reiškia užuojautą moters šeimai ir artimiesiems.

Heinsbergo pareigūnai žadėjo detaliau papasakoti apie mirties nuo koronaviruso atvejį per pirmadienį 18 val. 30 min. vietos (19 val. 30 min. Lietuvos) laiku rengiamą spaudos konferenciją.

Abu mirties atvejai – Šiaurės Reino-Vestfalijoje, daugiausiai gyventojų turinčioje Vokietijos žemėje, besiribojančioje su Belgija ir Nyderlandais.

Vokietijoje asmenų, kuriems patvirtintas koronavirusas, skaičius pirmadienį perkopė 1 tūkstantį.

Tačiau iki šiol vienintelis nuo koronaviruso miręs Vokietijos pilietis buvo 60 metų vokiečių turistas, miręs Egipte. 

Kol kas Vokietijoje šio viruso protrūkis yra gana nedidelis, lyginant su kitomis jos Europos Sąjungos kaimynėmis, ypač Italija, kur koronavirusas pareikalavo 366 gyvybių, o juo užsikrėtė tūkstančiai žmonių.

„Čia, Vokietijoje, mes pirmaujame diagnozuojant, nustatant (šį virusą)", – anksčiau pirmadienį sakė Berlyno labdaringos ligoninės Virusologijos instituto direktorius Chirstianas Drostenas.

„Veiksmingiausia priemonė prieš koronavirusą yra laiko faktorius, jo plitimo sulėtinimas ir ištempimas per kuo ilgesnį laiko tarpą“, – nurodė kanclerė Angela Merkel.

Ji taip pat pakartojo anksčiau vyriausybės duotas rekomendacijas, įskaitant patarimą vengti kontakto su kitais asmenimis, siekiant sumažinti ligos perdavimo riziką.

Irane apsinuodiję metilo alkoholiu mirė 27 koronavirusą „išsigydyti“ bandę žmonės

17:55

Irane apsinuodiję metilo alkoholiu mirė 27 žmonės, pasklidus gandams, kad alkoholis gali padėti išsigelbėti nuo naujojo koronaviruso infekcijos, pirmadienį pranešė naujienų agentūra IRNA.

Koronaviruso protrūkis šioje šiitiškoje respublikoje yra vienas didžiausių už Kinijos, kur jis prasidėjo, ribų.

Dvidešimt žmonių mirė pietvakarinėje Chuzestano provincijoje ir dar septyni – šiauriniame Alborze, pavartoję neteisėtai pardavinėjamo alkoholio, informavo IRNA.

Irane alkoholį vartoti draudžiama visiems gyventojams, išskyrus kai kurių nemusulmoniškų religinių mažumų atstovus.

Vietos žiniasklaidoje nuolat pasirodo pranešimų apie mirtinus apsinuodijimus kontrabandiniais alkoholiniais gėrimais.

Chuzestano sostinėje Ahvaze esančio Džundišapuro medicinos universiteto atstovas nurodė, kad dėl apsinuodijimo alkoholiu į ligoninę pateko 218 žmonių. 

Šiuos atvejus paskatino „gandai, kad alkoholio vartojimas gali būti veiksmingas vaistas nuo koronaviruso“, nurodė Ali Ehsanpouras.

Alborzo prokuroro pavaduotojas Mohammadas Aghayari naujienų agentūrai IRNA sakė, kad mirtinai apsinuodiję žmonės vartojo metilo alkoholį, nes buvo „suklaidinti informacijos internete ir galvojo, kad taip kovoja su koronavirusu ir jį gydosi“.

Didelis metilo alkoholio kiekis gali sukelti apakimą, pakenkti kepenims arba būti mirtinas.

Iranas stengiasi kovoti su naujojo koronaviruso sukeliamos ligos COVID-19 protrūkiu 31 šalies provincijoje, kur jau mirė 237 žmonės ir užregistruotas 7 161 užsikrėtimo atvejis.

IRNA duomenimis, iki sekmadienio Chuzestano provincijoje iš 69 žmonių, kuriems buvo patvirtintas koronavirusas, buvo mirę 16.

Dubline dėl koronaviruso atšaukiamas Šv. Patriko dienos paradas

17:40

Airijos vyriausybė dėl koronaviruso protrūkio atšaukia šių metų Šv. Patriko dienos paradą Dubline, pirmadienį pranešė valstybinis transliuotojas RTE, remdamasis vienu ministrų kabineto pakomitečio priimtu sprendimu.

Paradas sostinėje turėjo įvykti kovo 17 dieną.

Pernai jame dalyvavo maždaug 500 tūkst. žmonių.

Tačiau vyriausybė nusprendė atšaukti šį šventinį renginį, būgštaudama dėl naujojo koronaviruso sukeliamos ligos COVID-19 plitimo. Airijoje iki šiol nustatytas 21 susirgimo COVID-19 atvejis.

Kaip pranešė RTE, sprendimą priėmė vyriausybės pakomitetis, koordinuojantis pastangas užkirsti kelią ligos plitimui. Vėliau pirmadienį turėtų įvykti spaudos konferencija, kur bus pranešta apie naujas kovos su šia liga priemones.

Tuo metu laikraštis „The Irish Times“ pranešė, kad Šv. Patriko dienos paradai atšaukiami visoje šalyje.

Antrasis pagal dydį šalies miestas Korkas jau anksčiau atšaukė savo šventinius renginius, atlikęs rizikos vertinimą pagal Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pateiktas rekomendacijas.

Korko savivaldybė pranešė, kad „negali suteikti reikiamų garantijų pagal dabartinius PSO reikalavimus“.

„Ir lordas meras, ir (tarybos) vadovas sutiko, kad svarbiausia yra užtikrinti dalyvių ir žiūrovų gerovę... todėl buvo priimtas sprendimas atšaukti šių metų paradą“, – priduriama pranešime.

Pastarąjį kartą Šv. Patriko dienos paradai buvo atšaukti 2001 metais dėl snukio ir nagų ligos protrūkio.

Anksčiau pirmadienį buvo atšauktos Šešių tautų regbio čempionato rungtynės tarp Airijos ir Prancūzijos komandų Paryžiuje, sekmadienį Prancūzijos vyriausybei uždraudus masinius susibūrimus, kuriuose dalyvauja daugiau nei 1 tūkst. žmonių.

Praėjusį mėnesį buvo atšauktos kitos numatytos čempionato rungtynės tarp Airijos ir Italijos komandų Dubline.

Dėl koronaviruso pavojaus atidėtas Aušvice turėjęs įvykti „Gyvųjų žygis“

17:29

Dėl naujojo koronaviruso pavojaus atidedamas kasmetinis „Gyvųjų žygis“, skirtas Aušvico-Birkenau koncentracijos stovyklos aukų atminimui pagerbti, sekmadienį organizatoriai.

Pasak jų, renginys, kuris buvo planuotas balandžio mėnesį, vykdavo Lenkijoje pastaruosius 32 metus iš eilės, ir kasmet pritraukdavo tūkstančius žmonių iš maždaug 40 šalių.

Holokaustą išgyvenę žmonės, svarbūs veikėjai ir jaunuoliai tradiciškai praeina pro vartus, įrengtus prie įėjimo į Aušvico stovyklą, o paskui žygiuoja daugiau nei 3 km iki Birkenau stovyklos, kur buvo sunaikinta dauguma aukų.

„Pasitarę su atitinkamomis sveikatos apsaugos įstaigomis ir pareigūnais, su skaudančia širdimi esame priversti paskelbti, kad atidedamas šių metų „Gyvųjų žygis“ Lenkijoje“, – sekmadienį išplatintame pareiškime cituojamas organizacinio komiteto pirmininkas Shmuelis Rosenmanas.

„Mūsų pagrindinis rūpestis yra daugybės dalyvių ir prie jų prisijungiančių Holokaustą išgyvenusių žmonių sveikata“, – pridūrė jis.

Nuo 1940 metų iki 1945-ųjų pradžios nacistinė Vokietija Aušvice-Birkenau nužudė apie 1,1 mln. žmonių, įskaitant milijoną žydų iš įvairių Europos šalių.

Viktorijos Savickos/15min nuotr./Aušvico-Birkenau valstybinis muziejus
Viktorijos Savickos/15min nuotr./Aušvico-Birkenau valstybinis muziejus

1945 metų sausį Raudonoji armija išvadavo stovyklą, kur taip pat žuvo apie 80 tūkst. ne žydų kilmės lenkų, 25 tūkst. romų ir 20 tūkst. sovietų karių.

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis savo ruožtu pirmadienį paskelbė, kad keturiose sienos su Vokietija perėjose ir viename tokiame punkte Čekijos pasienyje bus tikrinama keleivių sveikatos būklė.

Premjeras pareiškė žurnalistams, kad dauguma lig šiol Lenkijoje nustatytų užsikrėtimo koronavirusu atvejų siejami su žmonėmis, atvykusiais iš užsienio.

Keliautojams bus matuojama temperatūra, taip pat bus renkama kontaktinė informacija, kad prireikus su jais būtų galima susisiekti.

M.Morawieckis paragino lenkus atšaukti visus planuojamus didelius renginius, o žmones, kuriems jau paskirtas karantinas – griežtai jo laikytis.

Italijoje per protestą prieš kovos su viruso plitimu priemones mirė šeši kaliniai

16:51

Italijos kalinimo įstaigų policija pirmadienį pranešė, kad šiaurinėje Italijoje mirė šeši kaliniai, kurie, protestuodami prieš taikomas kovos su koronaviruso plitimu priemones, įsilaužė į įkalinimo įstaigos ligoninę ir perdozavo metadono. 

Sekmadienį Modenos mieste kilęs incidentas buvo pirmasis iš daugiau nei dviejų dešimčių riaušių, prasidėjusių perpildytose Italijos įkalinimo įstaigose pirmadienį.

Žmogaus teisių gynėjai perspėja, kad kaliniai ypač yra sunerimę dėl koronaviruso protrūkio, ypač po to, kai, siekiant sustabdyti ligos plitimą, buvo uždrausti susitikimai su šeimos nariais.

Pirmadienį Milane ant San Vitorės kalėjimo stogo užlipę kaliniai prašė malonės, laikydami iškėlę paklodę su užrašu „indulto“.

Kalinimo įstaigų policijos padalinio generalinis sekretorius Donato Capece kaltino vyriausybę užmiršus kalėjimų sistemą, atsisakant aprūpinti ją būtinomis priemonėmis, kad būtų sustabdytas koronaviruso plitimas tarp kalinių. Pasak jo, kalėjimų sargybiniai yra palikti vieni tvarkytis su kaliniais, kuriems dabar leidžiama bendrauti su artimaisiais tik telefonu arba per programėlę „Skype“.

„Administracija visiškai nedalyvauja, – sakė jis naujienų agentūrai AP. – Jie paliko kalėjimų policiją pavojuje.“

Jis patvirtino, kad nuo perdozavimo Modenos kalėjime mirė šeši kaliniai. Pareigūnas išvardino daugiau nei dvi dešimtis kalėjimų, kuriuose vyksta kalinių protestai, įskaitant kalėjimą Fodžoje, iš kurio yra pabėgusių kalinių.

Perkrauta Italijos teismų sistema beveik visiškai sustojo dėl taikomų kovos su koronavirusu priemonių. Dėl išaugusios įtampos tarp kalinių jau dabar vėluojama vykdyti teisingumą.

Paryžiaus tarptautinius oro uostus valdančios bendrovės vadovui nustatytas koronavirusas

16:06

Bendrovės „Groupe ADP“, valdančios du pagrindinius Paryžiaus tarptautinius oro uostus – Charles'io de Gaulle'io ir Orly oro uostus – vadovas užsikrėtė koronavirusu, teigiama pirmadienį grupės paskelbtame pranešime.

Šeštadienį Augustino de Romaneto testas parodė teigiamą rezultatą dėl COVID-19, pranešė bendrovė ir pridūrė, kad vadovo „sveikatos būklė nekelia rūpesčių ir netrukdo jam vykdyti savo funkcijų“.

Šiuo metu aiškinamasi, su kuo bendravo A. de Romanetas, o jis pats artimiausias dvi savaites liks karantine savo namuose.

Minėti Paryžiaus oro uostai yra vieni judriausių oro mazgų pasaulyje, kuriais kasmet naudojasi daugiau kaip 100 mln. žmonių.

Prancūzija, kurioje iki šios dienos užfiksuota daugiau kaip 1,1 tūkst. susirgimo atvejų ir 19 mirčių atvejų, yra antra pagal šiuos rodiklius Europoje po kaimynės Italijos, kuri jau uždarė labiausiai paveiktus šiaurinius regionus.

Luvras pranešė laikinai ribosiantis lankytojų srautus dėl koronaviruso

15:11

Luvras pirmadienį pranešė, kad dėl koronaviruso ribos įėjimą į vieną lankomiausių pasaulio muziejų.

Į muziejų bus leidžiami tik tie lankytojai, kurie jau yra užsisakę bilietus internetu, arba tie, kurie turi teisę apsilankyti nemokamai.

Praėjusią savaitę Luvras buvo priverstas užsidaryti dviem dienoms, kai darbuotojai atsisakė dirbti, nerimaudami dėl koronaviruso plitimo.

123RF.com nuotr./Luvro piramidė
123RF.com nuotr./Luvro piramidė

Prancūzijos vyriausybė sekmadienį uždraudė visus viešus susibūrimus, kuriuose dalyvautų daugiau kaip 1 tūkst. žmonių, norėdama sulėtinti COVID-19 epidemiją. 

Tuo tarpu Paryžiaus futbolo klubas „Saint-Germain“ trečiadienį namuose vyksiančiose Čempionų lygos rungtynėse su Vokietijos Dortmundo klubu „Borussia“ žais be žiūrovų.

Taip pat pirmadienį Paryžiuje susitiks teatrų ir operų vadovai nuspręsti, kaip reaguoti į draudimą.

„Susidūręs su COVID-19, muziejus nusprendė reguliuoti lankytojų srautus“, – sakoma Luvro pranešime. 

Muziejus pridūrė, kad laikinai lankytojai negalės įsigyti bilietų pačiame muziejuje.

Praėjusiais metais Luvre apsilankė daugiau nei 9,6 mln. žmonių – dauguma jų buvo lankytojai iš užsienio. Daugiausia turistų apsilankė iš JAV ir Kinijos.

ES lyderiai per vaizdo konferenciją aptars atsaką į koronaviruso krizę

15:08

Europos Sąjungos šalių vadovai antradienį surengs vaizdo konferenciją, per kurią derins atsaką į koronaviruso protrūkį žemyne, pirmadienį pranešė Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono kanceliarija.

Skubus pasitarimas rengiamas Europai sunkiai sekantis parengti vieningą atsaką į koronaviruso krizę ir tuo metu, kai mažesnės šalys kaltina Prancūziją ir Vokietiją veikiant pavieniui, Paryžiui ir Berlynu uždraudus eksportuoti tam tikras medicinines atsargas.

ES viršūnių susitikimus koordinuojantis Ch.Michelis socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė, kad netrukus surengs „konferencinį pokalbį“ su bloko valstybių ir vyriausybių vadovais. Vienas šaltinis ES institucijose pažymėjo, kad tokia diskusija tikriausiai įvyks antradienio popietę.

„Turime bendradarbiauti, kad apsaugotume savo piliečių sveikatą“, – parašė Ch.Michelis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Charles'is Michelis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Charles'is Michelis

„Kovojant su COVID-19, stiprybė slypi vienybėje. Raginu mūsų partnerius Europoje imtis skubių veiksmų koordinuojant sveikatos apsaugos priemones, mokslinių tyrimų pastangas ir mūsų ekonominį atsaką“, – tviteryje savo ruožtu parašė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

Tokia žinia nuskambėjo Europos vyriausybėms imantis virtinės priemonių, kuriomis siekiama sustabdyti pernai gruodį Kinijoje atsiradusio viruso plitimą.

Italija, kur nuo užkrato mirė jau 366 žmonės, yra labiausiai nuo koronaviruso nukentėjusi Europos šalis. Išvakarėse Italija paskelbė didelio masto karantiną šiauriniuose regionuose, kuriuose padėtis yra itin sunki.

Tuo metu Prancūzijoje, kur iki šiol nustatyta daugiau kaip 1 100 užsikrėtimo ir 19 mirties atvejų, vyriausybė uždraudė visus viešus renginius, skirtus daugiau nei 1 000 dalyvių, o vietovėse, kur labiausiai išplito infekcija, apie 300 tūkst. studentų liepta likti namie.

TVF misijos apsilankymas Baltarusijoje atidėtas dėl koronaviruso

14:38

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) misijos vizitas Baltarusijoje atidėtas neribotam laikui dėl pasaulinės koronaviruso epidemijos.

„Misija atidedama neribotam laikui. Tai susiję su fondo vadovybės sprendimu dėl koronaviruso plitimo pasaulyje apriboti darbuotojų išvykas“, – pranešė TVF atstovybė Minske.

Fondo ekspertų darbo vizitas Baltarusijoje pagal TVF įstatų ketvirtąjį straipsnį buvo numatytas kovo 19-30 dienomis.

Baltarusijos ir TVF bendradarbiavimas pastaraisiais metais apsiriboja techninėmis konsultacijomis.

Iki šiol TVF yra skyręs Baltarusijai vieną kreditavimo programą – 3,46 mlrd. JAV dolerių vertės 2009-2010 metais kaip rezervinio susitarimo priemonę (Stand-by Arrangements, SBA).

2016-2017 metais Minskas derėjosi su TVF dėl kreditavimo atnaujinimo, tačiau derybos buvo nutrauktos, nesutarus dėl makroekonominio stabilizavimo priemonių efektyvumo bei jų įgyvendinimo spartos, nerentabilių valstybinių įmonių pertvarkymo ar uždarymo, taip pat ir dėl komunalinių paslaugų įkainių padidinimo bent iki savikainos lygio.

Indija dėl viruso pavojaus laikinai neįsileis užsienio kruizinių laivų

14:21

Indija dėl koronaviruso grėsmės nusprendė laikinai neįsileisti į savo uostus užsienio kruizinių laivų, pietiniame Mangalore savaitgalį neleidus prisišvartuoti vienai iš tokių transporto priemonių, priklausančiai Europos įmonei.

Manoma, kad kriziniuose laivuose yra itin palankios sąlygos šiam mirtinai pavojingam virusui plisti. Pavyzdžiui, su kruiziniu laivu „Diamond Princess“, praėjusį mėnesį karantinuotu prie Japonijos krantų, siejami daugiau nei 700 užsikrėtimo ir šeši mirties atvejai.

Pirmadienį Kalifornijoje turėjo prisišvartuoti kitas laivas „Grand Princess“, kuriame koronavirusas diagnozuotas 21 iš 3 500 keleivių ir įgulos narių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kruizinis laivas „Grand Princess“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kruizinis laivas „Grand Princess“

Šeštadienį į Mangalorą neįsileisto „MSC Lirica“ operatorė pareiškė, kad nė vienas iš 1 145 įgulos narių ar 1 430 keleivių neserga gripą primenančiomis ligomis ir neturi joms būdingų simptomų.

„Niekam nepaskirtas karantinas ir netaikomos jokios kitos prevencinės sveikatos priemonės“, – naujienų agentūrai AFP sakė bendrovės „MSC Cruises“ atstovas Robinas Roothansas, pridūręs, kad laive laikomasi visų būtinų medicininių taisyklių.

„MSC Lirica“ šeštadienį, kaip ir buvo planuota, pasiekė Maskatą, o sekmadienį – Omane esantį Chasabą. Pirmadienį laivas išplaukė į Abu Dabį, pažymėjo R.Roothansas.

„Atsižvelgdama į koronaviruso grėsmę, centrinė vyriausybė nusprendė, kad jokiems užsienio tikslo kruiziniams laivams nebus leidžiama įplaukti į Indijos uostus. Draudimas įsigalioja nedelsiant iki 2020 metų kovo 31 dienos“, – nurodoma Mangaloro uosto administracijos pareiškime.

„MSC Cruises“ yra Šveicarijoje įsikūrusi Europos įmonė, turinti daugiau nei 30 tūkst. darbuotojų visame pasaulyje ir parduodanti kruizines keliones 69 šalyse.

Remiantis kompanijos tinklapiu, ji yra didžiausia pasaulyje privati kruizinės laivybos bendrovė.

Nuo koronaviruso, kuriuo užsikrėtė jau 110 tūkst. žmonių 99 šalyse ir teritorijose, mirė per 3 500 žmonių. Apie koronaviruso sukeliamą ligą COVID-19 pirmąkart pranešta Kinijoje praėjusių metų pabaigoje.

Indijoje, antroje pagal gyventojų skaičių šalyje po Kinijos, pranešta apie 43 užsikrėtimo atvejus – taigi, Delis pradėjo reguliariai įspėti apie pavojus sveikatai.

Siekiant išvengti masinių susibūrimų, Indijoje buvo atšaukta daugybė konferencijų ir dalis tradicinės Holi šventės, kuri bus minima antradienį, renginių.

Iranas paskelbė apie 43 naujus mirties nuo koronaviruso atvejus

13:35

Iranas pirmadienį pranešė apie 43 naujus mirties nuo koronaviruso atvejus. Bendras mirties atvejų šalyje skaičius padidėjo iki 237.

Be to, per pastarąsias 24 valandas šalyje nustatyti 595 nauji užsikrėtimo koronavirusu atvejai ir bendras užsikrėtusiųjų skaičius padidėjo iki 7 167, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė sveikatos apsaugos ministro patarėjas Alireza Vahabzadehas.

2 394 pacientai, kuriems buvo patvirtintas koronavirusas, pasveiko, pridūrė patarėjas.

Baltarusija nedraus su koronavirusu susijusių sveikatos apsaugos priemonių eksporto

13:12

Baltarusija neketina uždrausti su koronaviruso epidemija susijusių sveikatos apsaugos priemonių eksporto, pranešė Baltarusijos sveikatos apsaugos ministras.

„Mes neketiname drausti eksportuoti šias prekes, nes jų gaminame pakankamai. Pavyzdžiui, dezinfekavimo priemonių pagaminame gerokai daugiau nei reikia patiems“, – žurnalistams sakė Vladimiras Karanikas.

Jis pabrėžė, jog Baltarusija yra suformavusi solidžias įvairių medicinos ir dezinfekavimo priemonių atsargas – nuo 4 iki 11 mėnesių laikotarpiui.

„Ir tokios atsargos atvejui, jei gamybą sustabdytume. Be to daryti neplanuojame“, – pridūrė ministras.

Baltarusijos lengvosios pramonės veiklą koordinuojantis valstybės koncernas „Bellegprom“ pranešė, jog apsauginių kaukių gamyba šalyje didinama dukart iki daugiau kaip pusės milijono vienetų per parą.

„Nuo šiol apsaugines kaukes gamins 15 įmonių, iš viso po 550 tūkst. kaukių per parą. Jos gaminamos iš medvilnės, yra keturių sluoksnių, daugkartinės, jas galima sterilizuoti ir pakartotinai naudoti“, – pabrėžė „Bellegprom“ atstovas.

Vokietijoje užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičius viršijo tūkstantį

11:21

Vokietijoje užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų skaičius viršijo 1 000, rodo pirmadienį paskelbti oficialūs Roberto Kocho instituto Ligų kontrolės centro duomenys.

Didžiausioje Europos ekonomikoje dabar yra patvirtina 1 112 užsikrėtimo atvejų, kurių 484 užregistruoti Šiaurės Reine-Vestfalijoje – labiausiai paveiktoje iš 16 Vokietijos žemių.

Albanijoje patvirtinti du pirmieji koronaviruso atvejai

11:16

Albanijoje pirmadienį patvirtinti du pirmieji užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejai – infekcija diagnozuota praėjusio mėnesio pabaigoje iš Italijos sugrįžusiam vyrui ir jo tėvui, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija. 

„54 metų vyrui ir jo 28 metų sūnui, automobiliu sugrįžusiam iš Florencijos, diagnozuota [liga] COVID-19“, kurią sukelia naujasis koronavirusas SARS-CoV-2, rašoma ministerijos išplatintame pranešime.  

Abu infekuotieji hospitalizuoti sostinės Tiranos ligoninėje, jų būklė stabili. 

Albanija yra penktoji Vakarų Balkanų valstybė, kurią pasiekė naujasis koronavirusas. Kroatijoje, Šiaurės Makedonijoje, Bosnijoje ir Hercegovinoje bei Serbijoje nustatyta iš viso 19 užsikrėtimo atvejų, daugiau nei pusė jų – Kroatijoje.   

Latvijoje užsikrėtimo koronavirusu atvejų padaugėjo iki šešių

08:47

Latvijoje patvirtinti dar trys užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejai ir bendras ligos COVID-19 atvejų skaičius padidėjo iki šešių, socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė Ligų prevencijos ir kontrolės centras.

Per praėjusią parą buvo atlikti 22 tyrimai dėl viruso, o bendrai šalyje iki šiol atlikti 244 tokie testai, kuriais užsikrėtimas patvirtintas šešiems žmonėms, sakoma pranešime.

Visi trys nauji pacientai kovo 7 dieną skrido bendrovės „airBaltic“ reiso BT-630 lėktuvu iš Milano į Rygą. Pradėtas epidemiologinis tyrimas, aiškinamasi, su kokiais žmonėmis šie asmenys galėjo turėti kontaktų.

Pirmas COVID-19 atvejis Latvijoje buvo užregistruotas praėjusios savaitės pirmadienį. Jis susijęs su rygiete, kuri lankėsi Italijoje, o vasario 29-ąją, šeštadienį, į Latvijos sostinę atskrido per Miuncheną. Moteris sirgo nesunkiai ir jau antradienį buvo išrašyta iš ligoninės.

Antra pacientė virusu užsikrėtė Červinijos kurorte Italijoje netoli Šveicarijos sienos, kur su turistų grupe buvo nuo vasario 29-osios iki kovo 7-osios. Į Rygą ji grįžo šeštadienį „airBaltic“ lėktuvu iš Milano.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Airbaltic“ lėktuvas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Airbaltic“ lėktuvas

Tuo lėktuvu skrido 39 keleiviai, tarp jų – 25 Latvijos gyventojai. Ligų prevencijos ir kontrolės centras išaiškino visus keleivius ir įgulos narius, jiems nurodyta dvi savaites būti namie, stebint šeimos gydytojui.

Iš oro uosto ši moteris važiavo asmenine mašina su dviem šeimos nariais.

Sekmadienį vakare taip pat buvo patvirtintas trečias COVID-19 atvejis: susirgo moters, kuriai liga buvo patvirtinta sekmadienį ryte, šeimos narys. Abu šie žmonės buvo Italijoje ir skrido „airBaltic“ lėktuvu iš Milano.

Latvija pradėjo taikyti ypatingąsias saugumo priemones dėl žmonių, grįžtančių iš Italijos, Kinijos, Japonijos, Singapūro, Pietų Korėjos ir Irano.

Pietų Korėjoje per parą nustatyti 248 nauji koronaviruso atvejai

08:43

Pietų Korėjoje per pastarąją parą nustatyti 248 nauji užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejai, o bendras infekuotųjų skaičius padidėjo iki 7 382, pirmadienį pranešė sveikatos priežiūros pareigūnai.   

Mirties atvejų šalyje padaugėjo iki 51.

Daugiausia naujų užsikrėtimo atvejų nustatyta Tegu mieste (190), taip pat Šiaurės Gjongsango provincijoje (26). 

Iš viso 166 asmenys pasveiko ir buvo paleisti iš ligoninės. 

Pietų Korėjos užsienio reikalų ministerijos duomenimis, šiuo metu 106 valstybės ir teritorijos yra uždraudusios atvykti Pietų Korėjos piliečiams ar jų atžvilgiu taiko karantino priemones.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Darbininkai su apsauginiais kostiumais Pietų Korėjoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Darbininkai su apsauginiais kostiumais Pietų Korėjoje

Visame pasaulyje naujuoju koronavirusu SARS-CoV-2, sukeliančiu ligą COVID-19, jau užsikrėtė 108,5 tūkst. žmonių, o 3,8 tūkst. mirė, pirmadienį praneša Honkongo laikraštis „South China Morning Post“. 

Daugiausiai užsikrėtusiųjų yra Kinijoje, kur pernai gruodį prasidėjo šio viruso protrūkis. Žemyninėje Kinijoje nustatyti 80 735 ligos atvejai, 3 119 žmonių mirė.  

Pagrindinis koronaviruso židinys Europoje yra Italija – čia bendras infekuotųjų skaičius dabar siekia 7 375, o mirties atvejų padaugėjo iki 366.

Griūtis Azijos akcijų rinkose

07:59

Sparčiai plintančiam koronavirusui kurstant baimę dėl pasaulio ekonomikos, kurią dar padidino naftos kainų griūtis, pagrindiniai Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono akcijų indeksai pirmadienį smarkiai krito.

Mirtinam virusui pasaulyje pasiglemžiant vis daugiau gyvybių, investuotojai kratosi rizikingesnio turto ir renkasi saugias investicijas. Dėl to brangsta auksas ir Japonijos jena, o JAV vyriausybės obligacijų pajamingumas smunka į rekordiškai žemus lygius.

Vida Press nuotr./Finansai
Vida Press nuotr./Finansai

Įvairių pasaulio šalių vyriausybėms ir centriniams bankams jau pradėjus įgyvendinti skatinamąsias priemones arba rengiantis jų imtis, COVID-19 plitimas daro didžiulį spaudimą pasaulio ūkiams ir kursto nerimą dėl pasaulinės recesijos.

Japonijoje „Nikkei 225“ nuo sesijos pradžios krito 5,9 procento.

Kinijos „Shanghai Composite“ nusileido 2,4 proc., o Honkongo „Hang Seng“ – 3,5 procento.

Pagrindiniai Sidnėjaus ir Manilos indeksai krito po maždaug 6 proc., Bankoko indeksas – 5 proc., o Mumbajaus, Singapūro, Seulo, Džakartos ir Velingtono indeksai – po daugiau nei 3 procentus.

Bendrą nuosmukį akcijų rinkose dar paspartino naftos rinkose prasidėjęs aktyvus išpardavimas, kurį pakurstė Saudo Arabija, kuri gerokai sumažino savo naftos kainas – tam tikrais atvejais iki precedento neturinčių lygių, – kai jai nepavyko įtikinti Rusijos pritarti papildomam gavybos mažinimui.

123rf.com nuotr. /Naftos gavyba
123rf.com nuotr. /Naftos gavyba

Ir „Brent“, ir WTI rūšies naftos kainos, kurios jau jautė spaudimą dėl koronaviruso plitimo skatinamo paklausos mažėjimo, krito po maždaug 30 proc. ir jų nuosmukis buvo didžiausias nuo 1991 metų Persijos įlankos karo laikų bei antras pagal dydį istorijoje, rašo agentūra „Bloomberg“.

Saudo Arabija sekmadienį sumažino savo naftos kainas labiausiai per pastaruosius 20 metų, davusi pradžią kainų karui, pranešė „Bloomberg“.

Praėjusios savaitės pabaigoje susitikę pagrindiniai pasaulio naftos gamintojai – vadinamoji OPEC+ grupė – tarėsi dėl papildomo gavybos mažinimo, kuris leistų atlaikyti naujojo koronaviruso poveikį „juodojo aukso“ paklausai, tačiau Maskva atsisakė papildomai sumažinti gavybą.

Dėl to Saudo Arabija – pirmaujanti pasaulyje naftos eksportuotoja – balandį Azijos užsakovams pristatomos naftos kainą sumažino 4–6 JAV doleriais už barelį, o JAV užsakovams parduodamos naftos kainą apkarpė 7 JAV doleriais už barelį.

Ekspertai įspėja, jog naftos kainos gali kristi dar žemiau, jeigu Saudo Arabija ir Rusija nepasieks susitarimo.

„Tai neįtikėtina, rinką prekybos sesijos pradžioje tiesiog užliejo pardavimo banga“, – pareiškė Andy Lipow iš energetikos konsultacijų bendrovės „Lipow Oil Associates“.

„OPEC+ aiškiai nustebino rinką, pradėjusi kainų karą.“

Bene sparčiausiai smunka naftos bendrovių akcijų kursai.

Pavyzdžiui, Kinijos CNOOC akcijos atpigo 16 proc., „PetroChina“ – 10 proc., Japonijos „Inpex“ – 13 proc., o Australijos „Woodside Petroleum“ – 17 procentų.

Šiaurės Korėja dėl koronaviruso išsiuntė užsienio diplomatus

07:46

Specialus Šiaurės Korėjos lėktuvas, kuriame, kaip manoma, yra dešimtys diplomatų ir kitų užsieniečių, pirmadienį nutūpė Rusijos Tolimuosiuose Rytuose.

Šiaurės Korėja viešai nėra patvirtinusi nė vieno ligos COVID-19 atvejo, bet griežtina apsisaugojimo priemones. Šalies valstybinė žiniasklaida pranešė, kad buvo karantinuota maždaug 7 tūkst. žmonių.

Anksčiau dešimtys žmonių, kurių dauguma buvo su kaukėmis, laukė eilėje Pchenjano tarptautiniame oro uoste. Kai kurie jų buvo su vaikais. Šiaurės Korėjos sveikatos apsaugos pareigūnai su baltais apsauginiais kostiumais tikrino jų temperatūrą

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas

.

Kol kas neaišku, kiek užsieniečių buvo nuskraidinta į Vladivostoką. Šiaurės Korėja kovo 2 dieną panaikino mėnesį trukusį karantiną užsienio diplomatams Pchenjane ir leido jiems prireikus išvykti iš šalies.

Vladivostoko tarptautinio oro uosto interneto svetainėje pranešta, kad bendrovės „Air Koyro“ 271-ojo reiso lėktuvas nutūpė 10 val. 49 min. vietos laiku.

Britų ambasadorius Pchenjane Colinas Crooksas tviteryje parašė: „Liūdna šįryt atsisveikinti su kolegomis iš Vokietijos ambasados ir Prancūzijos biuro,... kurie laikinai uždaromi”. Jungtinės Karalystės ambasada dirbs toliau, pridūrė C.Crooksas.

Šiaurės Korėja kovą su virusu vadina „nacionalinės egzistencijos“ klausimu ir draudžia atvykti užsienio turistams, uždarė beveik visą susisiekimą su Kinija, suintensyvino atvykstančių asmenų tikrinimą ir mobilizavo sveikatos apsaugos darbuotojus gyventojams stebėti ir, pasireiškus simptomams, izoliuoti.

Daug ekspertų sako, kad Šiaurės Korėja yra itin pažeidžiama kalbant apie infekcines ligas, nes jai chroniškai trūksta medicininių priemonių, o jos sveikatos priežiūros infrastruktūra yra pasenusi.

Prancūzija uždraudė daugiau kaip 1 tūkst. žmonių susibūrimus

07:14

Siekdama apriboti koronaviruso plitimą Prancūzija uždraudė daugiau kaip 1 tūkst. žmonių susibūrimus, paskelbė sveikatos apsaugos ministras, naujuoju virusu užsikrėtusių šalies parlamentarų skaičiui padidėjus iki keturių.

Olivier Veranas sekmadienį patvirtino sustiprintas kovos su viruso plitimu priemones, bet sakė, kad pareigūnai paskelbs „valstybės gyvenimui naudingų“ įvykių, tokių kaip demonstracijos, kuriems bus leista vykti, sąrašą.

Prancūzijoje kol kas užregistruota daugiau kaip 1,1 tūkst. užsikrėtimo atvejų ir 19 mirties atvejų. Tai antra labiausiai paveikta Europos šalis po kaimyninės Italijos, kuri dėl viruso protrūkio blokavo šiaurinius regionus su daugiau kaip 15 mln. gyventojų.

Vokietija taip pat paragino atšaukti daugiau kaip 1 tūkst. dalyvių renginius.

Testais koronavirusas buvo nustatytas dar dviem prancūzų parlamentarams, pranešė Paryžiaus regiono sveikatos apsaugos pareigūnai, kurie šių pacientų vardų nepaskelbė.

Nustačius šiuos du atvejus užsikrėtusių parlamentarų skaičius padidėjo iki keturių.

Vasario pabaigoje Prancūzija paskelbė, kad atšaukia visus viešus susibūrimus uždarose erdvėse, kuriuose dalyvautų daugiau kaip 5 tūkst. žmonių. Šis draudimas turėjo galioti iki balandžio 15 dienos. O. Veranas nenurodė naujojo, griežtesnio draudimo galiojimo laiko.

Prancūzija rengiasi paskelbti trečio laipsnio pavojų, kuris taip pat reikš mokyklų uždarymą ir viešojo transporto sustabdymą. Šios priemonės, pasak prezidento Emmanuelio Macrono, dabar yra neišvengiamos.

Naujasis susibūrimų draudimas smarkiai paveiks sporto ir pramoginius renginius.

Praėjusią savaitę E.Macronas sakė, kad prancūzų pareigūnai artimiausiais mėnesiais rekvizuos visas medicininių kaukių atsargas ir gamybą, ir skirstys šias kaukes medicinos darbuotojams bei užsikrėtusiems asmenims.

JAV laukia kruizinio laivo

06:46

JAV pranešė, kad šalyje fiksuojami 564 koronaviruso atvejai – jie fiksuojami 34 valstijose. Mažiausiai 21 žmogus nuo viruso mirė.

Visgi skaičiai gali greitai keistis – Kalifornijos valstija ketina priimti kruizinį laivą „The Grand Princess“ su 3500 žmonių iš 54 šalių. Laive jau dabar užfiksuotas 21 koronaviruso atvejis. JAV nurodė, kad visi laivo keleiviai turės pralaukti karantiną – 2 savaites, o skubi pagalba bus suteikta tik sunkiai sergantiems.

Paskutinis atnaujinimas 2020-03-09 06:46

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas