Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 11 /23:16

Koronavirusas: Italijoje uždaromos parduotuvės, restoranai

Kol kas jokio optimizmo stabdant koronavirusą Pietų Korėjoje – šalyje užfiksuoti dar 242 nauji atvejai, o bendrai šalyje virusu užsikrėtė 7755 žmonės – tai antras didžiausias ligos židinys Azijoje po Kinijos. Tuo metu JAV skaičiuoja, kad šalyje yra koronaviruso atvejų skaičius perkopė 1000. Trečiadienį apie pirmąsias aukas pranešė Airija ir Švedija, o Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ligos protrūkį paskelbė pandemija. Italijos premjeras Giuseppe Conte trečiadienį vakare pranešė, kad bus uždaromos visos parduotuvės išskyrus maisto prekių ir vaistines.
Koronavirusas Italijoje
Koronavirusas Italijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Daugiau apie koronaviruso pandemiją skaitykite čia.

Koronavirusas JAV fiksuojamas 38-eriose valstijose – viso 1004 atvejai.

Tuo metu Kinijoje koronavivirusas beveik nustojo plisti – fiksuoti tik 24 nauji atvejai ir 22 mirtys. Tai rekordinės susirgimų virusu žemumos Kinijoje.

Didžiausiame ligos židinyje Europoje – Italijoje – fiksuojama daugiau nei 10 tūkst. ligos atvejų.

Vėlų trečiadienio vakarą pranešta apie du naujus koronaviruso atvejus Lietuvoje. Iš viso mūsų šalyje kol kas žinoma apie tris koronaviruso atvejus.

Skaičiuojama, kad visame pasaulyje virusu užsikrėtė beveik 120 tūkst. žmonių, o nuo jo mirė daugiau nei 4000 žmonių.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Italijoje uždaromos prekyvietės: dirbs tik maisto prekių parduotuvės ir vaistinės

22:59 Atnaujinta 23:15

Italijoje koronavirusu užsikrėtę 10 590 asmenų. Sergančiųjų skaičius per dieną išaugo 2 076. Mirusiųjų per dieną paaugo 191 asmenimis ir šoktelėjo iki 827, rašo „La Reppublica“. Italija, bandydama sustabdyti viruso plitimą, imasi vis griežtesnių priemonių: iš pradžių šalyje paskelbtas visuotinis karantinas, o trečiadienį pranešta apie naujus ribojimus.

Italijos ministras pirmininkas Giuseppe Conte trečiadienio vakarą vykusio specialaus kreipimosi metu pranešė, kad uždaromos visos parduotuvės, išskyrus būtiniausių reikmenų – maisto prekių ir vaistines. Nors transporto priemonės veiks ir toliau, iš namų eiti nerekomenduojama, nebent esant būtinam reikalui ir po vieną.

Taip pat nuo šiol uždaromos visos kavinės, barai ir restoranai. Kol kas maitinimo įstaigos galėdavo veikti nuo 18 val.

Kol kas dirbs laikraščių ir tabako kioskai.

Nors pramonės įmonių veiklos nutraukti neplanuojama, bus uždaromi įmonių skyriai ir filialai, kurių veikla nėra būtina pačių įmonių funkcionavimui.

„Bus užtikrintos transporto, žemės ūkio veiklos, bankininkystės, draudimo ir pašto paslaugos“, – trečiadienį teigė G.Conte.

Pirmosios mirtys nuo koronaviruso Švedijoje ir Airijoje

18:48 Atnaujinta 18:54

Trečiadienį Švedija pranešė apie pirmą mirtį nuo naujojo koronaviruso, rašo CNN.

Vyresnio amžiaus pacientas buvo gydomas intensyvios priežiūros skyriuje Karolinska institute, esančiame prie Stokholmo, tačiau jo gyvybė užgeso.

Trečiadienį apie pirmąją mirtį nuo koronaviruso pranešė ir Airijos vyriausybė.

Argentina ir Kolumbija skelbia karantiną atvykstantiems iš koronaviruso protrūkio židinių

17:13

Argentina ir Kolumbija trečiadienį pranešė izoliuosiančios iš labiausiai naujojo koronaviruso paveiktų šalių, tokių kaip Kinija ir Italija, atvykstančius keleivius, siekiant apsaugoti savo gyventojus nuo mirtinai pavojingos infekcijos plitimo.

Argentina buvo pirmoji Lotynų Amerikos šalis, kurioje šeštadienį buvo užregistruotas pirmas mirties nuo koronaviruso atvejis. Apie dar vieną mirtį nuo šios infekcijos antradienį pranešė Panama.

Nyderlandai atšaukia Vatikano šv. Petro aikštės puošimą gėlėmis prieš Velykas

15:59

Nyderlandai šiemet dėl koronaviruso protrūkio sulaužys savo seną tradiciją ir neparūpins gėlių, puošiančių kasmetinį popiežiaus velykinį kreipimąsi į tikinčiuosius Vatikane, jeigu jis apskritai nebus atšauktas, trečiadienį pranešė organizatoriai.

Pastaruosius 35 metus per Velykas Vatikano Šv.Petro aikštę puošusias tulpes, narcizus, rožes arba orchidėjas dovanodavo Nyderlandai, vieni didžiausių skintų gėlių tiekėjų pasaulyje.

„Su koronavirusu susiję įvykiai Italijoje yra labai rimti. Pasikonsultavus su suinteresuotomis šalimis buvo nuspręsta šiemet atšaukti Šv.Petro aikštės puošimą gėlėmis“, –  socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė už projektą atsakingas floristas Paulas Deckersas.

Pernai Šv. Velykų sekmadienį į Vatikano Šv.Petro aikštę pasiklausyti popiežiaus Pranciškaus kreipimosi susirinko maždaug 70 tūkst. žmonių. Vatikanas yra Italijos sostinės Romos centre.

Tačiau šiemet Italija tapo didžiausio koronaviruso protrūkio židiniu Europoje, nuo šios infekcijos jau mirė 631 žmogus. Visoje šalyje paskelbtas karantinas.

„Mes tai darome pirmą kartą“, – sakė P. Deckersas visuomeniniam radijui NOS. Jis pridūrė, kad popiežiaus kreipimasis šiemet gali būti visai atšauktas.

Norvegija atšaukė tarptautines NATO ir sąjungininkų pajėgų pratybas

15:02

Norvegijos ginkluotosios pajėgos trečiadienį pranešė, kad dėl koronaviruso grėsmės atšaukia kovo 12–18 dienomis turėjusias vykti tarptautines pratybas „Cold Response“ (Šaltasis atsakas), kuriose turėjo dalyvauti 15 tūkst. NATO ir sąjungininkų pajėgų karių.

„Koronavirusas yra nekontroliuojamas“, – kariuomenės operacijų centro vadas Rune Jakobsenas sakė žurnalistams.

„Mes geriau pasaugosime savo kariuomenės kovinius pajėgumus, kad galėtumėme padėti visuomenei būsimu neramiu laikotarpiu“, – pareiškė jis.

Niujorke dėl koronaviruso atšaukta apskritojo stalo diskusija

14:39

Niujorke dėl koronaviruso atšaukta apskritojo stalo diskusija dėl verslo plėtojimo koronaviruso epidemijos sąlygomis, pranešė „Bloomberg“. 

Renginys buvo numatytas kovo 13 dieną, jį organizavo strateginių studijų centras „Council on Foreign Relations” (CFR). Ši organizacija atšaukė visus renginius, turėjusius vykti įvairiuose JAV miestuose kovo 11–13 dienomis.

Iš viso JAV dėl koronaviruso plitimo buvo atšaukta daugiau nei 50 svarbių renginių, kuriuose bendrai turėjo dalyvauti beveik 1 mln. žmonių. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas

Niujorko gubernatorius Andrew Cuomo kovo 7 dieną paskelbė nepaprastąją padėtį, užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičiui regione šoktelėjus iki 89. Kovo 11- osios rytą jau buvo patvirtinti 173 užsikrėtimo koronavirusu atvejai.

A.Cuomo antradienį paskelbė, kad Vestčesterio apygardoje, vienos mylios (1,6 kilometro) spinduliu nuo viruso židiniu tapusio Niu Rošelio miestelio, skelbiama karantino zona. Šiame rajone nuo kovo 12 iki 25 dienos bus uždarytos visos įstaigos, įskaitant mokyklas. JAV nacionalinės gvardijos nariai aprūpins gyventojus maisto produktais ir pasirūpins dezinfekcija.

Penki Kongreso nariai respublikonai, įskaitant senatorių Tedą Cruzą, nusprendė izoliuotis paaiškėjus, kad vasario mėnesį vykusioje konservatorių konferencijoje jie turėjo kontaktą su koronavirusu užsikrėtusiais asmenimis.

Belgijoje užfiksuoti pirmi trys mirties nuo koronaviruso atvejai

13:20 Atnaujinta 18:25

Belgijoje užfiksuoti pirmi trys mirties nuo pasaulyje plintančio naujojo koronaviruso atvejai, trečiadienį paskelbė sveikatos apsaugos pareigūnai.

Sveikatos ministerija pranešė, kad pirmosios infekcijos aukos – 73 metų vyras ir 90 metų moterys, gydyti Briuselio ligoninėse, ir 86 metų vyras, gyvenęs Sint Genesio Rodės slaugos namuose į pietus nuo sostinės.

„Mūsų ligoninės sulaukia vis daugiau ir daugiau žmonių su kvėpavimo takų infekcijomis. Tai gali rodyti, kad šalyje prasideda tikra epidemija“, – perspėjo ministerija.

„Turime apsaugoti savo piliečius, kurie nesveiki, turi chroniškų ligų arba yra seni“, – sakoma pareiškime.

Belgijos valdžia uždraudė organizuoti renginius, kuriuose dalyvauja daugiau nei 1 tūkst. žmonių.

Iki trečiadienio Belgijoje buvo užfiksuota 314 naujojo koronaviruso, sukeliančio ligą COVID-19, atvejų. Antradienį jų buvo 267.

Kinija tebėra labiausiai viruso paveikta šalis pasaulyje. Ten užfiksuota per 80 tūkst. užsikrėtimo atvejų ir 3 tūkst. mirčių. Iš viso pasaulyje užregistruota per 117 tūkst. susirgimo atvejų ir 4 251 mirtis.

Tačiau virusas sparčiai plinta ir Europoje, ypač – Italijoje, kur antradienį aukų skaičius išaugo trečdaliu iki 631.

Ukrainos sostinėje uždaromos mokyklos ir universitetai

12:18 Atnaujinta 14:52

Ukrainos valdžia trečiadienį pranešė, kad šalyje trims savaitėms uždaromos mokyklos ir universitetai, siekiant užkirsti kelią naujojo koronaviruso plitimui.

Ukrainos vyriausybė taip pat paskelbė uždraudžianti visus masinius renginius, skirtus daugiau kaip 200 žmonių. Šios priemonės įsigalioja nuo ketvirtadienio.

Anksčiau trečiadienį apie uždaromas mokyklas ir universitetus pranešė Kijevo valdžia.

„Mes imamės apsauginių priemonių Kijeve nuo kovo 12 dienos“, – sakoma Kijevo mero Vitalijaus Klyčko pareiškime.

„Nors Kijeve neužregistruota nė vieno koronaviruso atvejo, nusprendėme nelaukti ir apsaugoti miesto gyventojus“, – socialiniame tinkle „Facebook“ sakė V.Klyčko.

Šios priemonės paveiks apie 113 tūkst. darželinukų ir 308 tūkst. moksleivių, naujienų agentūrai AFP sakė mero biuro atstovas.

Ukrainoje iki šiol patvirtintas tik vienas naujojo viruso atvejis, tačiau šalyje tvyro nerimas, nes daug ukrainiečių dirba koronaviruso paveiktose Europos šalyse, įskaitant Italiją.

Latvijoje patvirtinti dar du nauji koronaviruso atvejai

12:16

Latvijoje patvirtinti dar du užsikrėtimo koronavirusu atvejai žmonėms, grįžusiems iš slidinėjimo kurorto Italijoje; iš viso šalyje užsikrėtusiųjų šia infekcija skaičius išaugo iki dešimties, trečiadienį pranešė Ligų prevencijos ir kontrolės centras. 

Iš viso Latvijoje dėl koronaviruso sukeliamos ligos COVID-19 tyrimai buvo atlikti 291 žmogui, 17 žmonių buvo patikrinta per pastarąją parą.

Ligų prevencijos ir kontrolės centro atstovė Ilzė Araja naujienų agentūrai BNS sakė, kad mažiausiai du koronavirusu užsikrėtę asmenys neseniai grįžo iš Italijos su turistų grupe, kurioje anksčiau koronavirusas buvo nustatytas septyniems asmenims. Visi susirgusieji yra izoliuoti namuose, juos prižiūri šeimos gydytojai, nurodė ji.

Kaip pranešta anksčiau, pirmasis užsikrėtimo koronavirusu atvejis Latvijoje buvo užregistruotas kovo 2 dieną. Jis buvo nustatytas Rygos gyventojui, kuris vasario 29 dieną sugrįžo iš Miuncheno, bet anksčiau lankėsi Italijoje.

Lenkija uždaro mokyklas

12:03 Atnaujinta 13:58

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis trečiadienį paskelbė, kad visoje šalyje dviem savaitėms uždaromos visos mokyklos ir universitetai – visos mokymo įstaigos. Taip pat neveiks muziejai, kino teatrai, kitos viešos įstaigos, kuriose renkasi žmonės.

Oficialiai įstaigos uždaromos nuo pirmadienio, bet pamokos, paskaitos nebevyks jau ir šią savaitę, tačiau vaikai galės ateiti, jeigu tėvai neturi galimybių jais pasirūpinti namuose.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lenkijos vyriausybės vadovas Mateuszas Morawieckis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Lenkijos vyriausybės vadovas Mateuszas Morawieckis

Lenkijos sveikatos ministerija trečiadienį pranešė apie dar tris patvirtintus koronaviruso atvejus Lenkijoje, iš viso užsikrėtusiųjų yra 25.

Pekinas nurodė karantinuoti visus į sostinę iš užsienio atvykstančius asmenis

11:54

Visiems į Pekiną iš užsienio atvykstantiems žmonėms bus taikomas privalomas dviejų savaičių karantinas, trečiadienį pranešė miesto valdžios pareigūnas, Kinijai siekiant apsisaugoti nuo įvežtinių naujojo koronaviruso atvejų.

Pekinas jau anksčiau reikalavo taikyti karantiną atvykėliams iš tokių šalių kaip Pietų Korėja, Iranas, Italija ar Japonija, kuriose infekcijos protrūkis yra didžiausias. Tačiau miesto valdžios atstovas Zhangas Qiangas per spaudos konferenciją pareiškė, kad nuo šiol iš bet kurios užsienio valstybės atvykstančių keliautojų laukia 14 dienų izoliavimas.

„Scanpix“ nuotr./Laikinoji ligoninė Uhane
„Scanpix“ nuotr./Laikinoji ligoninė Uhane

 

Baltarusijoje patvirtinti du nauji koronaviruso atvejai

10:50

Baltarusijos sveikatos apsaugos ministerija trečiadienį patvirtino du naujus užsikrėtimo koronavirusu atvejus, užregistruotus Gomelyje ir Minske.

„Dar du teigiami tyrimų dėl COVID-19, [atliktų] Gomelio ir Minsko gyventojams, rezultatai“, – sakoma ministerijos pranešime.

Išvakarėse Baltarusijos sveikatos ministerija pranešė apie tris naujus užsikrėtimo koronavirusu atvejus. Iš viso iki trečiadienio ryto šalyje užregistruota 11 koronavirusu SARS-CoV-2 užsikrėtusių asmenų.

Anksčiau buvo pranešta, kad trys infekcija užsikrėtę žmonės pasveiko.

Pirmas užsikrėtimo koronavirusu atvejis Baltarusijoje buvo nustatytas vasario pabaigoje Minsko  nacionaliniame technikos universitete studijuojančiam Irano piliečiui.

Trys Lietuvos kariuomenės pareigūnai karantinuoti po vizito Vokietijoje

10:35

Iš tarnybinės komandiruotės grįžęs Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas brigados generolas Raimundas Vaikšnoras medicinos transportu iš oro uosto nuvežtas į Vilniaus Santaros klinikas – čia generolui ir jį lydėjusiems dviems karininkams bus atliekami tyrimai. Iki paaiškės tyrimo rezultatai, karininkai liks ligoninėje karantino sąlygomis, praneša Krašto apaugos ministerija.

Kariuomenės pareigūnai viešėjo Vokietijoje, konferencijoje, po kuroios karantinuotas JAV vyriausiasis pajėgų vadas Europoje Christipheris Cavoli.

 

JK sveikatos ministrei patvirtintas koronavirusas

09:52

Jungtinės Karalystės parlamento narė, Sveikatos departamento ministrė Nadine Dorries antradienį pranešė, kad jai buvo patvirtintas koronavirusas.

„Galiu patvirtinti, kad man nustatytas koronavirusas... ir aš izoliavausi namuose“, – nurodė konservatorė.

Sveikatos apsaugos pareigūnai bando išsiaiškinti, kaip ji užsikrėtė, ir su kuo turėjo kontaktų, pridūrė N.Dorries, kuri prisidėjo prie teisės akto dėl kovos su koronavirusu kūrimo.

Ji yra pirmoji britų politikė, kuriai nustatytas koronavirusas, ir paaiškėjus, kad ji serga, kilo nerimas, ar kas nors galėjo nuo jos užsikrėsti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas

Leidinys „The Times“ pranešė, kad N.Dorries, prastai pasijutusi penktadienį, bendravo su šimtais žmonių, įskaitant premjerą Borisą Johnsoną. Laikraštis nurodė, kad dabar ji jau sveiksta.

„Norėčiau padėkoti... nuostabiems NHS darbuotojams, suteikusiems man patarimų ir paramos“, – sakė ji, paminėdama Nacionalinę sveikatos apsaugos tarnybą.

JK patvirtinti 373 koronaviruso atvejai, šeši žmonės nuo jo mirė.

Vyriausiasis JAV pajėgų vadas Europoje – karantinuotas

09:23

Karantinuotas JAV vyriausiasis pajėgų vadas Europoje Christipheris Cavoli. Teigiama, kad strateginėje konferencijoje Vokietijoje „Defender-Europe 20“ jis su keliais kitais pareigūnais galėjo turėti kontaktą su virusu užsikrėtusiu asmeniu.

Kaip rašo „The New York Times“, po šios konferencijos koronavirusu užsikrėtė Lenkijos karinių pajėgų generolas Jaroslawas Mika.

Konferencijoje dalyvavo 24 šalių atstovai. Tarp jų savo atstovą turėjo ir Lietuva.

Lenkijoje kol kas fiksuojami 25 koronaviruso atvejai.

Turkija paskelbė apie pirmąjį užsikrėtimo koronavirusu atvejį

08:50

Turkija trečiadienį paskelbė apie pirmąjį šalyje užfiksuotą koronaviruso atvejį; jis nustatytas vyrui, kuris neseniai grįžo iš Europos.

Pasak pareigūnų, jis jaučiasi gerai.

„Tyrimas paciento, kuriam buvo įtariamas koronavirusas, buvo teigiamas“, – per televiziją pranešė sveikatos ministras Fahrettinas Koca.

Jis pridūrė, kad tas vyras veikiausiai užsikrėtė koronaviruso sukeliama liga COVID-19 keliaudamas Europoje, bet nenurodė, kurioje šalyje jis lankėsi ir kuriame Turkijos mieste jis hospitalizuotas.

Ministras taip pat paragino Turkijos piliečius vengti kelionių į užsienį.

Indonezijoje – pirmoji mirtis

08:41

Indonezija praneša apie pirmą koronaviruso auką šalyje. Ja tapo 53-ejų moteris. Ji yra užsienietė, tačiau iš kokios šalies atvykusi į Indoneziją – neskelbiama. Teigiama, kad į ligoninę ji pateko sunkios būklės.

Indonezijoje užfiksuoti 26 koronaviruso atvejai.

„Uber“ ir „Google“ žingsniai

08:33

Bendrovė „Uber“ išplatino pranešimą, kad pavežėjimo paslaugas teikiantiems vairuotojams padės finansiškai, jei jie turės kontaktą su koronavirusu sergančiu žmogumi ir dėl to turės karantinuotis.

Tuo metu „Google“ savo darbuotojams Šiaurės Amerikoje nurodė dirbti iš namų.

Paskutinis atnaujinimas 2020-03-11 08:33

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas