Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 14 /2020 03 15

D.Trumpas koronavirusu neserga, Ispanijoje dėl epidemijos griežtai ribojamas judėjimas

Koronavirusas pasaulyje sparčiai plinta ir toliau. Ispanijoje dėl koronaviruso epidemijos šeštadienį judėjimas pradėtas griežtai riboti. Italijoje užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius perkopė 21 tūkst. Koronaviruso užkrato atvejų skaičiai sparčiai auga ir Baltijos šalyse. Latvija uždarė visas šalies mokymo įstaigas. Vėlyvą šeštadienio vakarą Baltieji rūmai pranešė, kad JAV prezidento D.Trumpo koronaviruso tyrimas – neigiamas.
Donaldas Trumpas, Jairas Bolsonaro
Donaldas Trumpas, Jairas Bolsonaro / „Scanpix“/AP nuotr.

Visame pasaulyje nuo koronaviruso mirė jau daugiau kaip 5 tūkst. žmonių, užsikrėtusiųjų skaičius jau viršija 136 tūkst. Užkrato atvejų iš viso fiksuojama 123-ose pasaulio šalyse.

Penktadienio vakarą JAV prezidentas Donaldas Trumpas šalyje paskelbė nepaprastąją padėtį. Lenkija, Danija, Ukraina ir Čekija nurodė uždarančios savo šalių sienas. Estijoje virusas jau plinta tarp žmonių šalies viduje. Daugelyje pasaulio šalių uždarytos mokyklos ir taikomi apribojimai dėl kelionių.

Naujausias žinias apie koronaviruso plitimą pasaulyje sekite žemiau:

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

D.Trumpas koronavirusu neserga

01:49

JAV prezidento Donaldo Trumpo koronaviruso tyrimas neigiamas, vėlai šeštadienį pranešė Baltųjų rūmų gydytojas Seanas P.Conley.

„Praėjus savaitei po prezidento vakarienės su Brazilijos delegacija, prezidentui taip ir nepasireiškė jokie simptomai“, – nurodė medikas.

Ispanijoje dėl koronaviruso epidemijos griežtai ribojamas judėjimas

23:08

Koronaviruso plitimą siekianti suvaldyti Ispanija šeštadienį uždraudė gyventojams palikti savo namus, išskyrus atvejus, kai tenka vykti į darbą arba nusipirkti būtiniausių atsargų.

Premjeras Pedro Sanchezas paskelbė judėjimo suvaržymus, apie 46 mln. gyventojų turinčioje šalyje užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius staigiai pagausėjus ir viršijus 5 700.

Čilė paskelbė karantiną dviem kruiziniams laivams su 1,3 tūkst. žmonių

22:53

Čilė karantinavo daugiau kaip 1,3 tūkst. žmonių dviejuose kruiziniuose laivuose, vienam senyvam britui patvirtinus koronaviruso infekciją, šeštadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Abu laivai plaukioja po Patagonijos regiono fiordus.

Laivu „Silver Explorer“ plaukusiam 85 metų vyrui pasireiškė koronaviruso infekcijai būdingi simptomai, kai jis išlipo pietiniame Kaleta Tortelio uoste, esančiame už 2,4 tūkst. km nuo sostinės Santjago.

Vėliau šis britas buvo perkeltas į ligoninę Koihaikės mieste, kur jam buvo patvirtinta infekcija COVID-19.

„Šis laivas karantinuotas prie Kastro uosto. Britanijos piliečio būklė gera, bet jo testas dėl koronaviruso buvo teigiamas“, – per spaudos konferenciją sakė sveikatos apsaugos ministras Jaime Manalichas.

Kitas laivas „Azmara Pursuit“, kuriame yra 665 keleiviai ir beveik 400 įgulos narių, anksčiau įplaukė į Čilės vandenis iš Argentinos pietinio Ušuajos uosto.

Pasak J.Manalicho, šiam laivui buvo uždrausta išlaipinti keleivius Čakabuko uoste, nes jame, kaip įtariama, esama koronavirusu užsikrėtusių asmenų.

„Azmara Pursuit“ yra išplaukęs į 21 dienos kruizą iš Buenos Airių į Kaljao uostą, esantį šalia Peru sostinės Limos.

Čilė šeštadienį paskelbė, kad užsikrėtusių koronavirusu šalyje padaugėjo iki 61 žmogaus, per parą diagnozavus šią infekciją dar 18-ai žmonių.

J. Manalichas sakė, kad koronaviruso krizė Čilėje šiuo metu yra pasiekusi „3-ąją fazę“ – kai fiksuojama ne vien iš užsienio atvykstančių, bet galbūt ir šalies viduje užsikrėtusių pacientų. Ministras pripažino, kad dėl to protrūkis tampa sunkiau suvaldomas.

Čilė ėmėsi plačių priemonių viruso plitimui stabdyti. Šalyje uždrausti renginiai, į kuriuos susirenka daugiau kaip 500 žmonių; gyventojams rekomenduojama dirbti iš namų. Be to, buvo skirtas karantinas 2,6 tūkst. moksleivių, lankančių vieną elitinę privačią mokyklą Santjage.

Prancūzijoje užsikrėtusiųjų koronavirusu padaugėjo iki 4,5 tūkst., mirčių – iki beveik 100

22:04

Prancūzijos visuomenės sveikatos agentūra šeštadienio vakarą pranešė apie šalyje patvirtintus 4499 naujojo koronaviruso ligos atvejus.

Oficialiais duomenimis, Prancūzijoje dėl COVID-19 ligos jau mirė 91 žmogus.

Prieš parą Prancūzija skelbė 3661 COVID-19 ligos atvejus, 79 mirtis dėl jos. Tai reiškia, kad per parą užsikrėtusiųjų padaugėjo beveik 23 proc., o mirčių dėl šio ligos – kiek daugiau nei 15 procentų.

Estijoje užsikrėtusių koronavirusu padaugėjo iki 115

21:43

Estija šeštadienio vakarą paskelbė, kad šalyje patvirtintų užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų padaugėjo iki 115, šį susirgimą diagnozavus dar šešiems pacientams.

Kiti šeštadienį paimti mėginiai tebėra analizuojami; rezultatų tikimasi sulaukti sekmadienį ryte.

Nuo sausio 31 dienos Estijoje buvo atlikti tyrimai 853 asmenims, kuriems buvo įtarta koronaviruso infekcija COVID-19. Sprendimą, kuriems asmenims turi būti atliekami testai koronaviruso infekcijai nustatyti, priima sveikatos apsaugos darbuotojai.

Ketvirtadienį vakare Estijoje buvo paskelbta nepaprastoji padėtis dėl koronaviruso pandemijos ir šios ligos galimo tolesnio plitimo šalyje. Nuo kovo 16-osios šalyje stabdoma įprasta švietimo įstaigų veikla ir pereinama prie mokymosi per atstumą. Iki gegužės 1-osios buvo uždrausti visi vieši susirinkimai, uždaryti kino teatrai ir muziejai, nevyks koncertai, konferencijos ir sporto rungtynės.

Šalies sienas kertantys žmonės bus tikrinami, ar jiems nepasireiškė koronaviruso simptomų. Taip pat sustabdyti kruiziniai reisai maršrutu Talinas–Stokholmas–Talinas. Bibliotekos liks atidarytos, bet jų darbas bus ribojamas.

Šeštadienį vakare vyriausybė paskelbė uždraudžianti keliones į Estijos vakarines salas – Hyjumą, Saremą, Muhu, Vormsį, Kihnu ir Ruhnu – visiems žmonėms, išskyrus vietos gyventojus. Visi ten esantys lankytojai galės grįžti namo. Be to, šis susisiekimo draudimas netaikomas krovinių ir gyvybiškai svarbių atsargų gabenimui.

Latvijoje laikinai uždaromos mokymo įstaigos

21:20

Latvijos vyriausybės sprendimu, koronaviruso plitimo prevencijos tikslu laikinai uždaromos visos mokymo įstaigos.

Šis laikinas veiklos draudimas kol kas negalios ikimokyklinio ugdymo įstaigoms, tačiau savo atžalas į juos leidžiantys tėvai privalės kas savaitę patvirtinti, kad nė vienas jų nebuvo ar nėra užsienyje, nebendravo su asmenimis, kurie gali būti užsikrėtę koronavirusu SARS-CoV-2 ar serga jo sukelta COVID-19 liga.

Ministras pirmininkas Krišjanis Karinis tokį sprendimą paaiškino taip: vaikų darželiai, skirtingai nei kitos švietimo įstaigos, privalo dirbti toliau, nes dabar valstybei svarbu, kad operatyviųjų tarnybų darbuotojai, kurie taip pat turi mažų vaikų, galėtų tęsti darbą.

Kovo 13-ąją Latvijoje dėl CIVID-19 pandemijos paskelbta nepaprastoji padėtis. Ji kol kas galios iki balandžio 14 dienos.

Latvijoje iki šiol patvirtinti 26 COVID-19 atvejai.

JAV užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius išaugo iki 2,5 tūkst., mirčių – iki pusšimčio

21:07

Jungtinėse Valstijose patvirtintų užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų padaugėjo iki beveik 2,5 tūkst., 50 žmonių nuo COVID-19 ligos mirė, pranešė CNN televizija.

Sveikatos priežiūros institucijų, valstijų administracijų bei Ligų kontrolės ir prevencijos centrų duomenimis, užsikrėtimai koronavirusu patvirtinti 49 valstijose bei sostinės Vašingtono Kolumbijos apygardoje – iš viso 2430 atvejų.

Į šį skaičių įtraukti trys iš Kinijos Uhano atvykę, kruizinių laivų „Diamond Princess“ ir „Grand Princess“ – atitinkamai 46 ir 21 asmuo.

Vienintelė koronaviruso SARS-CoV-2 kol kas neužfiksavusi valstija – Vakarų Virdžinija.

Italijoje užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius perkopė 21 000

21:06

Italija šeštadienį pranešė iki šiol didžiausią šalyje per vieną parą patvirtintų naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičių – infekcija COVID-19 buvo diagnozuota 3 497 pacientams, tai yra, apie 20 proc. daugiau nei per ankstesnę parą.

Kiek daugiau nei pusė naujų užsikrėtimo atvejų nustatyti Lombardijoje – gausiai apgyventame šalies šiauriniame regione, labiausiai šios epidemijos paveiktame Europos kampelyje.

Nuo protrūkio pradžios Italijoje užfiksuota 21 157 koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejai.

Per parą mirė dar 175 šia liga užsikrėtę žmonės.

Ankstesnę dieną tarnybos tebeprognozavo, kad Italijai dar gresia per parą registruojamų užsikrėtimo atvejų šuolis, nors šalyje nuo kovo 9 dienos taikomos griežtos karantino priemonės. Pareigūnai sakė, kad tai gali lemti daugelio piliečių neatsakingas elgesys. Nors anksčiau žmonės buvo perspėti vengti didelių susibūrimų, daugelis išvyko į paplūdimius arba slidinėjimo kurortus, taip pat pramogavo miestų centruose, ypač kai buvo paskelbtas nurodymas uždaryti mokyklas.

Dėl koronaviruso infekcijos Sirija atšaukia parlamento rinkimus

21:02

Sirija šeštadienį pranešė, kad ateinantį mėnesį suplanuoti parlamento rinkimai bus atidėti, šaliai imantis priemonių prieš koronaviruso epidemiją.

Per socialinius tinklus paskelbtame prezidentūros pranešime sakoma, kad balandžio 13-ąją turėję vykti rinkimai bus atidėti iki gegužės 20 dienos.

Nors Sirija kol kas nėra pranešusi nė apie vieną šalyje patvirtintą užsikrėtimo koronavirusu atvejį, Damaskas paskelbė keletą kitų „artimų kontaktų visuomenėje vengimo“ priemonių, įskaitant atšaukiamas penktadienines pamaldas ir maldos sambūrius.

Rinkimai, turėję vykti karo krečiamos šalies vyriausybės kontroliuojamose teritorijose, bus jau trečias tokio pobūdžio balsavimas nuo 2011 metų kovo, kai Sirijoje prasidėjo konfliktas, iki šiol nusinešęs mažiausiai 384 tūkst. žmonių gyvybių.

Prezidento Basharo al Assado pajėgos šiuo metu kontroliuoja daugiau kaip 70 proc. šalies teritorijos. 

Penktadienį vyriausybė pranešė iki balandžio 2-osios uždaranti mokyklas, universitetus ir technikumus. Taip pat buvo atšaukti sporto ir kultūros renginiai, uždrausta rūkyti kaljanus.

Kitaip negu Sirija, jos penkios kaimynės – Izraelis, Irakas, Jordanija, Libanas ir Turkija – yra pranešusios apie nustatytus užsikrėtimo koronaviruso sukeliama infekcija COVID-19 atvejus.

Sukilėlių kontroliuojama tankiai apgyventa šiaurės vakarinė Idlibo provincija, apsiausta vyriausybės pajėgų ir smarkiai stokojanti medicinos priemonių bei įstaigų, nuo koronaviruso protrūkio nukentėtų labiausiai.

Vietos tarnybos pranešė, kad Idlibe savaitei uždaromos mokyklos ir universitetai. Tuo metu kurdų administruojamoje Sirijos šiaurės rytinėje dalyje švietimo centrų veikla buvo sustabdyta neribotam laikui.

Latvija stabdo bet kokį tarptautinį keleivių pervežimą

20:09

Latvija koronaviruso plitimo prevencijos tikslu stabdo bet kokį tarptautinį keleivių pervežimą – oro transportu, traukiniais, laivais, autobusais.

Toks Vyriausybės ir Krizių valdymo tarybos jungtiniame posėdyje priimtas sprendimas įsigalios nuo kovo 17 dienos 0 valandų ir galios iki balandžio 14 dienos, pranešė premjeras Krišjanis Karinis.

Šis laikinas draudimas kelionėms asmeniniais automobiliais kol kas nebus taikomas.

Susisiekimo ministras Talis Linkaitis paragino užsienyje esančius Latvijos gyventojus suskubti grįžti namo, nes laiko tam lieka vis mažiau.

D.Trumpas pasitikrino dėl koronaviruso infekcijos, rezultatai kol kas negauti

19:32

JAV prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį sakė, kad jam buvo atliktas patikrinimas dėl galimo užsikrėtimo naujuoju koronavirusu.

Tuo metu Baltieji rūmai pranešė, kad pradėta matuoti temperatūrą asmenims, artimai kontaktuojantiems su D.Trumpu ir viceprezidentu Mike'u Pence'u.

Per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose prezidentas dar kartą pasistengė pateikti patarimų ir padrąsinimų sunerimusiems amerikiečiams, taip pat pareiškė, kad jam pačiam atlikto patikrinimo rezultatas dar nežinomas.

Nepaisydamas medikų patarimų, prezidentas penktadienį Baltuosiuose rūmuose nesiliovė spaudęs rankų savo reagavimo į koronavirusą grupės nariams. Šeštadienį jis sakė, kad taip elgėsi dėl seno įpročio, kurį įgijo būdamas politikas, bet pridūrė, kad jo reikėtų atsisakyti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Penktadienį D.Trumpas pareiškė, kad nebuvo tiriamas dėl naujojo koronaviruso, nors turėjo kontaktą su keliais asmenimis, kuriems vėliau buvo nustatyta jo sukeliama liga COVID-19.

Tąsyk D.Trumpas nustebino reporterius pareiškęs, kad „veikiausiai“ išsitirs dėl viruso, nors anksčiau sakė, kad to nedarys. Visgi vėliau vienas Baltųjų rūmų gydytojas pareiškė, kad prezidentas „vis dar neturi simptomų“, tad jo nereikia tirti dėl COVID-19.

Laikinasis Brazilijos ambasadorius Nestoras Forsteris tapo jau antruoju brazilu, praėjusį savaitgalį viešėjusiu D.Trumpo rezidencijoje Floridoje, kuriam buvo diagnozuotas koronavirusas. Per vakarienę jis sėdėjo prie JAV prezidento stalo.

Šeštadienį D.Trumpas sakė žurnalistams, kad testas jam buvo atliktas penktadienio vakarą, bet rezultatai turėtų paaiškėti po vienos ar dviejų dienų.

Danija pranešė apie pirmą šalyje mirusį koronavirusu užsikrėtusį pacientą

19:31

Danija šeštadienį pranešė apie pirmąjį šalyje mirusį pacientą, kuriam buvo diagnozuota koronoviruso infekcija COVID-19, pranešė sveikatos apsaugos tarnybos.

„Tai buvo 81 metų asmuo, hospitalizuotas dėl kitos sunkios ligos“, – informavo šį pacientą gydžiusi ligoninė.

JAV nuo antradienio skelbia skrydžių iš JK ir Airijos draudimą

19:05

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as šeštadienį paskelbė, kad kelionių iš Europos šalių draudimas, paskelbtas dėl koronaviruso pandemijos, galios ir Jungtinei Karalystei bei Airijai.

Ši priemonė įsigalios antradienį 4 val. Grinvičo (6 val. Lietuvos) laiku.

„Amerikiečiai iš JK ar Airijos gali grįžti namo. Teisėti gyventojai gali grįžti namo“, – pareiškė M.Pence'as per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose. Jis sakė, kad tokie žmonės bus aptarnaujami tam tikruose oro uostuose.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas dėl beprecedenčius suvaržymus, paniką ir akcijų kritimus išprovokavusios koronaviruso pandemijos trečiadienį paskelbė netikėtą 30 dienų draudimą atvykti žmonėms iš Europos, bet išimtis buvo padaryta JK ir Airijai.

 Didžiojoje Britanijoje nuo koronaviruso mirė 21 žmogus

17:53

Šeštadienį pranešama, kad Didžiojoje Britanijoje nuo koronaviruso mirė 21 žmogus.

Šalyje iš viso 1,140 žmonių yra užsikrėtę koronavirusu, rašo CNN.

Danijai laikinai uždarius savo sienas: kokiomis išimtimis užsieniečiai gali ten atvykti?

17:18

Užsienio reikalų ministerija (URM) pranešime informuoja, kad Danijos Vyriausybė nuo kovo 14 dienos vidurdienio, 13 valandos Lietuvos laiku, iki balandžio 13 dienos laikinai uždarė savo valstybės sienas. Skelbiama, kad į šalį bus įleidžiami tik nuolat gyvenantys, dirbantys ar turintys leidimą tiekti prekes ar paslaugas Danijoje, užsieniečiai.

Daugiau skaitykite čia.

Ispanijoje per vieną parą nustatyta per 1 500 naujų koronaviruso atvejų

14:44

Ispanija nuo penktadienio iki šeštadienio patvirtino per 1 500 naujų koronaviruso atvejų, ir bendras susirgusiųjų skaičius išaugo iki 5 753.

Tai yra antras didžiausias užsikrėtusiųjų skaičius Europoje po Italijos.

Šeštadienį Ispanija planuoja paskelbti nepaprastąją padėtį, kad mobilizuotų išteklius kovai su virusu, kuris šalyje pareikalavo 136 gyvybių.

Japonijos ministras dar nepasirengęs skelbti nepaprastąją padėtį

14:41

Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe šeštadienį pareiškė, kad koronaviruso protrūkis šalyje dar nepasiekė tokio lygio, jog reikėtų skelbti nacionalinę nepaprastąją padėtį, ką padarė JAV ir kai kurios Europos šalys.

Pasak politiko, Japonijoje susirgimų skaičius vienam gyventojui yra daug mažesnis nei kitose šalyse, tačiau padėtis išlieka nestabili, todėl Japonija turėtų išlikti budri. 

„Šiuo metu nėra poreikio skelbti nepaprastąją padėtį“, – pažymėjo Shinzo Abe.

Visgi viso pasaulio ekonomika smarkiai nukentėjo nuo pandemijos, įskaitant ir Japoniją, pažymėjo Japonijos premjeras, pažadėdamas skubiai įgyvendinti ekonomines priemones, tam panaudodamas 430 mlrd. jenų (3,6 mlrd. eurų) pagalbos paketą, apie kurį pranešė kiek anksčiau šį mėnesį.

Japonijos parlamentas priėmė terminuotą įstatymą, leidžiantį Sh.Abe paskelbti ekstremalią situaciją ir imtis priemonių prieš koronavirusą, tačiau įstatymas yra prieštaringas, nes gali smarkiai apriboti civilines teises.

Japonijoje penktadienį patvirtintų susirgimų atvejų skaičius pasiekė 1 413, įskaitant 697 atvejus, susijusius su vienu kruiziniu laivu. 

Nuo viruso mirė 28 žmonės, iš kurių septyni buvo minėto laivo keleiviai.

Sekdama Europos pavyzdžiu, JK planuoja dėl koronaviruso uždrausti didelius renginius

14:07

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas, sulaukęs kritikos dėl savo atsargios pozicijos reaguojant į naujojo koronaviruso protrūkį, ruošiasi peržiūrėti saugumo priemones ir uždrausti didelius masinius renginius, šeštadienį informavo šaltiniai iš vyriausybės.

Skubų teisės aktą planuojama kitą savaitę priimti parlamente, o toks draudimas įsigaliotų nuo kito savaitgalio.

Pagal planuojamą įstatymą būtų uždrausti tokie renginiai kaip birželį rengiami Vimbldono teniso turnyras ir Glastonberio muzikos festivalis, taip pat didelės žirgų lenktynės.

Remiantis dabartiniu vyriausybės planu, siekiama atitolinti protrūkio piką iki to laiko, kai sušils orai, kad būtų sušvelnintas smūgis sveikatos apsaugos tarnybai. Tuo metu simptomus pajutusiems žmonėms patariama savaitę izoliuotis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas

Vyriausybei patarinėjantys sveikatos apsaugos pareigūnai sako, kad jei drastiškų priemonių būtų imtasi pernelyg anksti, jų poveikis būtų ribotas, be to, gyventojai būtų išvarginti dar nepasiekus krizės piko.

Atšaukti renginiai

Tačiau nemažai renginių, įskaitant „Premier“ lygos futbolo varžybas, Londono maratoną ir gegužę turėjusius vykti vietos valdžios rinkimus, buvo atšaukti arba atidėti.

Karalienė Elizabeth II atidėjo kitą savaitę planuotus savo įsipareigojimus „atsargumo sumetimais“, pranešė Bakingamo rūmai.

Monarchės vyriausiasis sūnus princas Charlesas atidėjo kitą savaitę turėjusią prasidėti kelionę į Bosniją, Kiprą ir Jordaniją.

JK užregistruoti 798 naujojo koronaviruso sukeliamos ligos COVID-19 atvejai, 10 žmonių nuo jos mirė, rodo naujausi duomenys.

Tačiau vienas aukšto rango sveikatos pareigūnas anksčiau šią savaitę pareiškė, kad užsikrėtusiųjų šalyje gali būti iki 10 000.

B.Johnsonas sulaukia vis daugiau spaudimo sekti kitų Europos šalių lyderių pavyzdžiu ir atšaukti didelius renginius, tačiau britų premjeras yra sakęs, kad jo vyriausybė tokių priemonių imsis tik tada, kai gaus atitinkamas sveikatos pareigūnų rekomendacijas.

Sveikatos ekspertai šeštadienį pareikalavo, kad jų kolegos patartų vyriausybei „skubiai ir atvirai dalytis moksliniais įrodymais, duomenimis ir modeliais“, kuriais remiantis priimami sprendimai.

„Skaidrumas yra būtinas atgauti mokslininkų bendruomenės, sveikatos apsaugos bendruomenės ir visuomenės supratingumą, bendradarbiavimą ir pasitikėjimą“, – sakoma sveikatos ekspertų laiške, kurį šeštadienį paskelbė leidinys „The Times“.

Iranas pranešė apie 97 naujus mirties nuo koronaviruso atvejus, bendras skaičius – 611

14:05

Iranas šeštadienį pranešė, kad koronavirusui pareikalavus dar 97 gyventojų gyvybių, bendras mirusiųjų skaičius šalyje padidėjo iki 611, be to, išaugo patvirtintų susirgimo atvejų skaičius.

Sveikatos ministerijos atstovas Kianoushas Jahanpouras teigė, kad „prie patvirtintų susirgimų skaičiaus per pastarąsias 24 valandas prisidėjo 1 365 nauji atvejai“, taigi, bendras susirgusiųjų skaičius dabar siekia 12 729. 

K.Jahanpouras per spaudos konferenciją pažymėjo, kad iki šiol pasveiko daugiau nei 4,3 tūkst. asmenų, kuriems buvo patvirtintas virusas.

Daugiausia naujų atvejų užfiksuota Teherano provincijoje – 347, Isfahane – 155, o šiauriniame Alborzo regione – 134.

„Natūralu, kad patvirtintų atvejų skaičius didės“, kadangi Iranas didina laboratorinių mėginių ir tyrimų apimtis, nurodė K. Jahanpouras.

Filipinų sostinėje dėl koronaviruso įvedama komendanto valanda

13:08

Maniloje, turinčioje 12 mln. gyventojų, naktį įvedama komendanto valanda, Filipinams stiprinant pastangas pažaboti naujojo koronaviruso plitimą, šeštadienį pranešė pareigūnai.

Ši priemonė ir prezidento Rodrigo Duterte įsakymas izoliuoti sostinę nuo likusios šalies įsigalios sekmadienį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rodrigo Duterte
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rodrigo Duterte

Filipinuose užregistruoti 98 užsikrėtimo koronavirusu atvejai ir aštuonios mirtys.

Sveikatos apsaugos sekretorius Francisco Duque šeštadienį perspėjo, kad užsikrėtusiųjų skaičius šalyje veikiausiai augs.

„Ilgai neužtruks. Tai įvyks labai greitai“, – sakė jis.

Žmonės turės likti namie nuo 20 val. iki 5 val., o išimtys daromos tik vykstant į darbą, nusipirkti būtinų prekių ar prireikus medikų pagalbos.

„Norime, kad liktumėte namuose. Užsikrėtimo rizika auga, kai kur nors vykstate“, – pareiškė Metropolinės Manilos plėtros tarnybos generalinis direktorius Jose Arturo Garcia.

Septyniolikos Manilos rajonų merai taip pat ragina laikinai uždaryti prekybos centrus.

Ketvirtadienį R.Duterte pranešė, kad nuo sekmadienio nutraukiamas susisiekimas su Manila.

Be to, mėnesiui uždaromos mokyklos, uždrausti masiniai renginiai.

Komendanto valandos pažeidėjus bus leidžiama sulaikyti, jei jie nepaisys policijos nurodymų eiti namo, sakė vidaus reikalų sekretorius Eduardo Ano (Eduardas Anas).

Graikijoje mirčių nuo koronaviruso skaičius padidėjo iki trijų

12:52

Graikija šeštadienį pranešė apie dar dvi mirtis nuo koronaviruso, bendram mirusiųjų skaičiui išaugus iki trijų ir pradėjus taikyti precedento neturinčias atsargumo priemones.

Ankstyvą šeštadienį 67 metų vyras mirė Zakinto saloje, o kitas 90 metų vyras mirė šiauriniame Ptolemaidos mieste, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Abu vyrai turėjo kitų sveikatos problemų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Graikijos vėliava
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Graikijos vėliava

Manoma, kad Zakinte miręs vyras virusu užsikrėtė po apsilankymo ligoninėje vakarų Graikijoje, kur buvo patvirtintas pirmasis mirties atvejis, pranešė Atėnų naujienų agentūra.

Graikija penktadienį uždarė parduotuves, barus ir restoranus, taip pat turistų lankomas vietas, tokias kaip Akropolis, kai susirgimų koronavirusu atvejų skaičius pašoko nuo 117 iki 190.

Leidžiama dirbti tik prekybos centrams, vaistinėms ir medicinos įstaigoms.

Siekdama sustabdyti protrūkį, vyriausybė dviem savaitėms uždarė mokyklas ir universitetus, teismus, kino teatrus, sporto sales ir kitas visuomenines vietas.

Graikija atšaukė ir olimpinės ugnies deglo nešimą, kai įspėjimų nepaisančios minios susirinko pažiūrėti į olimpinę ugnį Spartoje įžiebusį Holivudo aktorių Gerardą Butlerį (Džerardą Batlerį). Aktorius suvaidino Senovės Spartos karalių Leonidą 2007-ųjų epe „300“.

Graikijos olimpinis komitetas teigė, kad minios ignoravo „pakartotinius perspėjimus“ nesibūriuoti deglo nešimo estafetės trasoje.

2020-ųjų Tokijo olimpiados ugnies įžiebimo ceremonija antikinėje Olimpijoje Graikijoje ketvirtadienį įvyko be žiūrovų, kai regione buvo užfiksuota dešimtys susirgimo COVID-19 atvejų.

Tuo metu Graikijos vyriausybės atstovas Stelijas Pecas pranešė, kad jo žmonai patvirtintas koronavirusas, todėl jis dvi savaites liks karantine.

Čekijoje dėl koronaviruso uždaromos parduotuvės, restoranai ir barai

11:52

Čekijos vyriausybė šeštadienį uždarė daugumą parduotuvių, restoranų ir barų, siekiant sustabdyti naujojo koronaviruso plitimą.

Ši priemonė, galiosianti iki kovo 24-osios, netaikoma maisto ir elektronikos parduotuvėms, vaistinėms ir degalinėms.

„Norėjome, kad žmonės nebeitų į prekybos centrus“, – žurnalistams sakė premjeras Andrejus Babišas, paraginęs čekus būti tolerantiškus ir solidarius.

Restoranai ir barai taip pat nedirbs iki kovo 24 dienos, sakoma vyriausybės tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Čekijoje iki šeštadienio ryto buvo užfiksuoti 150 koronaviruso atvejų ir nė vienos mirties.

Penktadienį vyriausybė paskelbė, kad laikinai neleidžiama užsieniečiams atvykti į šalį, o nuo pirmadienio čekai negalės palikti šalies.

Vyriausybė jau anksčiau paskelbė uždaranti mokyklas, teatrus, kino teatrus, galerijas ir muziejus bei uždraudė didesnius kaip 30 žmonių susibūrimus; išimtis taikoma tik laidotuvėms.

Rusija uždaro savo sienas su Lenkija ir Norvegija užsieniečiams

11:37

Rusija uždarys savo sausumos sienas su Lenkija ir Norvegija užsieniečiams, siekdama apriboti naujojo koronaviruso plitimą, šeštadienį pranešė premjeras Michailas Mišustinas.

Ši priemonė įsigalios sekmadienio vidurnaktį ir galios visiems užsieniečiams, keliaujantiems „darbo, asmeniniais, studijų ar turistiniais tikslais“, išskyrus baltarusius, oficialių delegacijų narius ir Rusijos gyventojus, pranešime sakė ministras pirmininkas.

Estijoje koronaviruso atvejų padaugėjo iki 109

11:19

Estijos laboratorijose penktadienį buvo nustatyti 68 nauji užsikrėtimo koronavirusu atvejai, tad bendras sergančiųjų skaičius šioje šalyje pasiekė 109.

54 žmonės susirgo Harju apskrityje, 31 – Saremoje, devyni – Veru apskrityje, šeši – Tartu apskrityje, šeši – Pernu apskrityje ir dar trys – Rytų Virumoje.

Latvijoje koronaviruso atvejų padaugėjo iki 26

09:57

Latvijoje per praėjusią parą nustatyti dar devyni koronaviruso atvejai, ir bendras užsikrėtusiųjų skaičius išaugo iki 26, šeštadienį paskelbė Ligų profilaktikos ir kontrolės centras.

Per praėjusią parą buvo ištirti 258 ėminiai dėl koronaviruso sukeliamos ligos COVID-19, devyni iš jų buvo teigiami.

Penktadienį Latvijoje buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, kuri galios iki balandžio 14 dienos. Vyriausybė ragina latvius vengti kelionių į užsienį.

Šalyje atšaukti ir uždrausti visi vieši renginiai, skirti daugiau kaip 200 žmonių.

Atvykstantieji į Naująją Zelandiją turės 14 dienų izoliuotis

09:15

Lankytojai iš užsienio, atvykstantys į Naująją Zelandiją, privalės 14 dienų izoliuotis, siekiant sulėtinti naujojo koronaviruso plitimą, šeštadienį pranešė šalies premjerė Jacinda Ardern.

Ministrė pirmininkė sakė, kad ši „beprecedentė ir plataus užmojo“ priemonė įsigalios sekmadienio vidurnaktį ir paveiks visus keliautojus, išskyrus Ramiojo vandenyno salų gyventojus.

J.Ardern sakė, kad atokiau esanti Naujoji Zelandija iki šiol palyginti nesmarkiai nukentėjo nuo koronaviruso – šalyje užfiksuoti šeši viruso atvejai ir nė vienos mirties, – bet paskelbus pasaulinę pandemiją sergančiųjų neišvengiamai daugės.

„Bet turime padaryti, ką galime, kad sulėtintume mastą, kiek ir kaip greitai turėsime [daugiau] atvejų“, – žurnalistams sakė premjerė.

J.Ardern sakė, kad sprendimas dėl karantino bus peržiūrėtas po 16 dienų.

Premjerė taip pat nurodė, kad Naujoji Zelandija bent iki birželio 30-osios neįsileis jokių kruizinių laivų, o šalies piliečiams patariama atsisakyti nebūtinų kelionių į užsienį.

D.Trumpas sako „veikiausiai“ greitai išsitirs dėl koronaviruso

08:43

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį pareiškė, kad „veikiausiai“ greitai išsitirs dėl naujojo koronaviruso, nors pabrėžė, kad jam nepasireiškia jokie simptomai.

Per Baltuosiuose rūmuose vykusią spaudos konferenciją prezidentas buvo prašomas atsakyti, ar jis bus ištirtas, nes paaiškėjo, kad jis turėjo kontaktą su vienu brazilų pareigūnu, kuriam buvo diagnozuota koronaviruso sukeliama liga COVID-19.

D.Trumpas iš pradžių sakė, kad jam nepasireiškia jokie simptomai, ir pabrėžė, kad „mes nenorime, jog tirtųsi žmonės be simptomų“.

Tačiau paklaustas apie jo kontaktą su minėtu Brazilijos pareigūnu jo rezidencijoje Floridoje, jis pareiškė: „Nesakiau, kad nebūsiu tiriamas.“

D.Trumpas sakė, kad „veikiausiai“ tai įvyks „gana greitai“.

„Ne dėl tos priežasties, bet dėl to, kad manau, jog bet kokiu atveju tai padarysiu“, – kalbėjo prezidentas.

Saudo Arabija dėl koronaviruso stabdo tarptautinius skrydžius

08:42

Saudo Arabija šeštadienį paskelbė, kad dėl koronaviruso protrūkio dviem savaitėms stabdo tarptautinius skrydžius.

„Karalystės vyriausybė nusprendė sustabdyti tarptautinius skrydžius dviem savaitėms (pradedant nuo sekmadienio, kovo 15-osios) kaip dalį pastangų užkirsti kelią koronaviruso plitimui“, – per tviterį paskelbė Užsienio reikalų ministerija.

JAV Atstovų Rūmai priėmė įstatymą dėl koronaviruso pagalbos paketo

08:41

JAV Atstovų Rūmai ankstų šeštadienį didele balsų persvara priėmė įstatymą dėl koronaviruso pagalbos paketo nuo protrūkio nukentėjusiems amerikiečiams.

Teisės aktas buvo priimtas 363 balsais prieš 40 ir dabar keliaus į Senatą. Prezidentas Donaldas Trumpas jau anksčiau socialiniame tinkle „Twitter“ išreiškė palaikymą šiam įstatymui ir ragino demokratus ir respublikonus už jį balsuoti.

„Šiame įstatyme įgyvendinami mano nurodymai dėl nemokamų koronaviruso testų ir apmokamų nedarbingumo atostogų paveiktiems amerikiečių darbuotojams“, – parašė D.Trumpas tviteryje.

Jis pridūrė, kad nurodė iždo ir darbo sekretoriams imtis priemonių, kad dėl naujo įstatymo nenukentėtų smulkusis verslas.

„Raginu visus respublikonus ir demokratus susivienyti ir BALSUOTI UŽ!“ – parašė D. Trumpas.

„Visuomet teiksiu prioritetą amerikiečių šeimų sveikatai ir gerovei, – tęsė jis. – Laukiu galimybės pasirašyti galutinį įstatymą kaip galima greičiau!“

Prancūzija praneša apie 800 naujų užkrato atvejų per parą

08:27

Prancūzija pranešė apie 800 naujų užkrato atvejų per parą nuo ketvirtadienio iki penktadienio. Tai paskelbė Prancūzijos sveikatos ministras Olivier'is Veran'as.

Tai yra itin dramatiškas šuolis. Vos prieš keletą dienų, Prancūzija pranešdavo apie 200 užkrato atvejų per parą, kas jau ir taip kėlė didelį nerimą dėl didėjančio ligos protrūkio šalyje.

Prancūzijoje šiuo metu užsikrėtusiųjų jau yra daugiau kaip 3,6 tūkst., 79 žmonės mirė.

Nuo koronaviruso mirė jau daugiau kaip 5 tūkst. žmonių

08:10

Nuo koronaviruso pasaulyje mirė jau daugiau kaip 5 tūkst. žmonių, užsikrėtusiųjų skaičius jau viršija 136 tūkst. Užkrato atvejų iš viso fiksuojama 123-ose pasaulio šalyse.

Kinija išlieka labiausiai paveikta šalimi pasaulyje, čia užsikrėtę yra daugiau kaip 81 tūkst. žmonių, tačiau pastarosiomis dienomis šalis praneša gerokai sumažėjusius naujų atvejų skaičius.

Europoje nuo koronaviruso labiausiai kenčia Italija – šalyje jau daugiau kaip 15 tūkst. užsikrėtimo atvejų. Irane – 11 tūkst. užsikrėtimo atvejų.

 

Paskutinis atnaujinimas 2020-03-14 08:10

„Didžiausia krizė per šimtmetį“

COVID-19, atsiradusi gruodį Kinijoje, smarkiai išplito pasaulyje, nors Azijoje pastarosiomis dienomis susirgimo atvejų mažėja.

Pietų Korėjoje, kuriai teko susidurti su didžiausiu ligos protrūkiu už Kinijos ribų, naujai pasveikusių pacientų skaičius pirmą kartą viršijo naujų užsikrėtimų skaičių, ir šalyje užregistruota mažiausiai naujų atvejų per tris savaites.

Šią savaitę Kinija pareiškė, kad pandemijos „pikas“ jos teritorijoje jau praėjo, nors ji vis dar pirmauja pagal mirčių ir užsikrėtimo atvejų skaičių.

Pekinas šeštadienį pranešė apie 11 naujų užsikrėtimo atvejų, ir pirmą kartą nuo protrūkio pradžios dauguma jų buvo įvežtiniai.

15min vizualizacija/Koronaviruso simptomai
15min vizualizacija/Koronaviruso simptomai

Italija, kuri yra labiausiai nukentėjusi šalis Europoje, užfiksavo didžiausią vienos dienos mirčių skaičių: per pastarąsias 24 valandas mirė 250 žmonių, o Ispanija paskelbė pavojaus padėtį, užsikrėtusiųjų skaičiui viršijus 3 000.

Daugybė Europos šalių uždarė savo sienas užsieniečiams, uždarė neesmines parduotuves, restoranus, viešbučius bei muziejus ir uždraudė viešus susibūrimus.

Lankomiausia pasaulio šalis Prancūzija uždarė Eiffelio bokštą ir Luvrą dėl to, ką prezidentas Emmanuelis Macronas pavadino „didžiausia sveikatos krize Prancūzijoje per šimtmetį“.

Naujų priemonių imtasi po to, kai D.Trumpas šią savaitę uždraudė visiems keliautojams iš žemyninės Europos atvykti į Jungtines Valstijas 30 dienų, o Briuselis, kuris stengiasi palaikyti ES ekonomiką, netrukus pasmerkė tokį jo sprendimą.

Visose JAV uždaromos mokyklos, o vis daugiau amerikiečių lieka namuose. Tuo metu Luiziana tapo pirmąja valstija, atidėjusia savo Demokratų partijos pirminius rinkimus, per kuriuos renkamas kandidatas į prezidentus, o oro linijos paskelbė apie tolesnius planus nutraukti skrydžius.

Pentagonas nuo pirmadienio uždraudžia visiems savo kariškiams ir civiliams darbuotojams keliauti šalies viduje, kad padėtų sustabdyti viruso plitimą.

J.Trudeau laikosi karantino

Virusas smarkiai paveikė kasdienį gyvenimą. Parduotuvės, aikštės ir kavinės, kuriose paprastai būna daug žmonių, Italijoje ištuštėjusios. Šalyje nacionaliniu mastu imtasi uždarymo priemonių, dar niekada nematytų taikos metu.

Liga neaplenkia ir garsių žmonių. Anksčiau šią savaitę Holivudo žvaigždė Tomas Hanksas pareiškė, kad jis ir jo žmona yra užsikrėtę, vėliau Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau paskelbė, kad savarankiškai laikosi karantino po to, kai jo žmonos testas dėl COVID-19 buvo teigiamas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Justinas Trudeau
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Justinas Trudeau

Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro penktadienį sakė, kad jo tyrimas buvo neigiamas, susirgus jo aukšto rango patarėjui.

Dėl viruso atšaukta daug sporto renginių ir kilo klausimų dėl Tokijo olimpinių žaidynių likimo. Japonija griežtai atmetė D.Trumpo pareiškimą, kad „gal jie atidėtų jas metams“.

Jungtinės Karalystės vyriausybės pasirinkta atsargi strategija kai kam sukėlė nuostabą, karalienė Elizabeth II atidėjo savo įsipareigojimus, o gegužę numatyti vietos rinkimai buvo atidėti metams.

Valdžiai įspėjant, kad reikėtų vengti didelių susirinkimų, užsidarė tokios pramogų vietos kaip Disneilendas, o Indijos „Premier“ lygos kriketo varžybos buvo atidėtos.

PSO: Europa tapo COVID-19 pandemijos „epicentru“

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) penktadienį pareiškė, kad Europa tapo pasaulinės koronaviruso pandemijos „epicentru“, ir perspėjo, kad neįmanoma prognozuoti, kada protrūkis pasieks savo piką.

„Europa dabar tapo pandemijos epicentru“, – per virtualią spaudos konferenciją sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Jis nurodė, kad žemyne dabar yra „daugiau atvejų ir mirčių nei visame pasaulyje kartu sudėjus, neskaičiuojant Kinijos“.

„Kiekvieną dieną dabar pranešama apie daugiau atvejų, nei skelbta Kinijoje tenykštės epidemijos įkarštyje“, – sakė jis, kalbėdamas apie užsikrėtimo koronaviruso sukeliamos ligos COVID-19 atvejų skaičių kitose pasaulio šalyse.

Kinijoje praėjusiais metais atsiradęs virusas visame pasaulyje jau pareikalavo per 5 tūkst. gyvybių, juo užsikrėtė daugiau nei 134 tūkst. žmonių.

PSO atstovų komentarai pasirodė Europos ir kitoms pasaulio šalims ėmusis griežtų priemonių, kuriomis siekiama sustabdyti viruso plitimą. Daugelyje šalių uždarytos mokyklos ir taikomi apribojimai dėl kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas