Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 04 /23:43

Koronavirusas pasiekė Lenkiją ir Vengriją, Honkonge patvirtintas šuns užsikrėtimas

Koronavirusas pasiekė kaimyninę Lenkiją. Trečiadienį Europos gynybos agentūros (EGA) Briuselyje tarnautojui nustatytas pirmasis užsikrėtimo koronavirusu atvejis. Apie pirmuosius užkrato atvejus pranešė ir Vengrija.
Šuo su apsaugine kauke Kinijoje
Šuo su apsaugine kauke Kinijoje / „Scanpix“ nuotr.

Italijoje aukų skaičius viršijo 100, o užsikrėtusiųjų jau daugiau kaip 3 tūkst.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Kalifornijoje – pirmoji mirtis nuo koronaviruso

23:43

Kalifornija trečiadienį pranešė apie pirmąją koronaviruso auką. Mirė netoli Sakramento gyvenantis senyvo amžiaus žmogus, taip pat sirgęs ir lėtinėmis ligomis, rašo CNN.

Koronavirusu žmogus, manoma, užsikrėtė keliaudamas vasario 11–21 dienomis tarptautiniu kruiziniu laivu „Princess“, kuris iš San Fransisko plaukė į Meksiką. Pranešama, kad pacientas iki mirties gulėjo izoliuotas ligoninėje.

10 ligoninės ir 5 pagalbos tarnybų darbuotojai, kurie galėjo turėti kontaktą su pacientu, šiuo metu yra karantine, tačiau koronaviruso simptomų kol kas nepastebėta.

Jungtinėse Amerikos Valstijose nuo koronaviruso iš viso jau mirė 11 žmonių. Be naujausio atvejo Kalifornijoje, visos kitos mirtys fiksuotos Vašingtono valstijoje.

Vengrijoje – pirmieji du užsikrėtimo koronavirusu atvejai

21:05

Vengrija trečiadienį pranešė, kad šalyje patvirtinti du pirmieji užsikrėtimo koronavirusu atvejai.

Koronaviruso infekcija COVID-19 nustatyta dviem studentams iraniečiams.

„Du pacientai buvo perduoti medicinos įstaigai dėl koronaviruso infekcijos“, – per „Facebook“ vaizdo žinutę sakė premjeras Viktoras Orbanas.

„Du užsieniečiai, Vengrijoje studijuojantys studentai, iraniečiai. Atrodo, kad simptomai jiems iki šiol nepasireiškė, bet patvirtinta, kad jie užsikrėtę“, – pridūrė premjeras.

Pietų Pešto centrinės ligoninės gydytojas Janosas Szlavikas per spaudos konferenciją sakė, kad abu pacientai neseniai aplankė savo šeimas Irane. Kartu su jais gyvenantys asmenys laikomi karantine.

Pareigūnai aiškinasi, kur šie studentai iraniečiai lankėsi sugrįžę į Vengriją ir su kokiais žmonėmis kontaktavo, nurodė J.Szlavikas.

Italijoje koronaviruso protrūkio aukų skaičius viršijo 100

19:26

Italijoje naujojo koronaviruso protrūkio aukų skaičius trečiadienį viršijo 100, o užsikrėtusių susirgimu COVID-19 užregistruota daugiau kaip 3 000, pranešė vyriausybė.

Per pastarąją parą šalyje mirė dar 28 koronavirusu užsikrėtę pacientai, todėl bendras aukų skaičius išaugo iki 107 ir yra didžiausias už Kinijos, šios epidemijos pirminio židinio, ribų.

Be to, nuo protrūkio pradžios Italijoje užregistruoti 3 089 koronovirusu užsikrėtę asmenys, rodo oficialūs duomenys.

Izraelis dėl koronaviruso nurodė laikytis karantino atvykstantiems iš kelių Europos šalių

18:54

Izraelis dėl iškilusio koronaviruso pavojaus trečiadienį nurodė asmenims, atvykstantiems iš Prancūzijos, Vokietijos, Ispanijos, Austrijos ir Šveicarijos, laikytis dviejų savaičių karantino. 

Kiek anksčiau panašų nurodymą gavo atvykstantys iš  Italijos ir kelių Azijos šalių. 

„Esame pasaulinės epidemijos aukščiausiame taške“, – sakė premjeras Benjaminas Netanyahu, skelbdamas apie naujausius kelionių suvaržymus.

„Mūsų padėtis yra geresnė nei kitų šalių, nes ... ėmėmės griežtų, labai griežtų priemonių, kad sulėtintume šio viruso plitimą“, – pridūrė jis.

Šiuo metu Izraelyje yra patvirtinta 15 koronaviruso atvejų ir nė vienos mirties. Dar 7 tūkstančiai žmonių patys laikosi karantino namuose.

Izraelis anksčiau nurodė  laikytis karantino visiems, atvykstantiems iš Kinijos žemyninės dalies, Honkongo, Tailando, Singapūro, Makao, Pietų Korėjos, Japonijos ir Italijos.

Pirmadienį per rinkimus tūkstančiams karantino besilaikančių žmonių buvo sudarytos sąlygos  balsuoti specialiai įrengtuose balsavimo punktuose, kur budėjo specialiais apsauginiais kostiumais ir kaukėmis aprūpinti pareigūnai.

Sveikatos apsaugos ministerija trečiadienį uždraudė organizuoti masinius renginius daugiau nei 5 tūkstančiams žmonių.

Honkonge patvirtintas šuns užsikrėtimas

17:29

Honkonge vienos naujuoju koronavirusu užsikrėtusios moters auginamam šuneliui irgi buvo nustatyta ši infekcija, tikriausiai perimta iš šeimininkės, trečiadienį pranešė tarnybos.

Šuns, priklausančio 60-metei pacientei, organizme nuo penktadienio per kelis tyrimus buvo aptikta koronaviruso SARS-CoV-2 „maža koncentracija“, kai keturkojis buvo karantinuotas viename gyvūnų centre.

Honkongo žemės ūkio, žvejybos ir aplinkos apsaugos departamentas (AFCD) nurodė, kad kelių tyrimų, atliktų šiam Pomeranijos špicui, rezultatai rodo „žemo lygio infekciją“.

AFCD pridūrė, kad Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacijos ir universitetų ekspertai vienbalsiai sutiko, kad tai „veikiausiai yra gyvūno užsikrėtimo nuo žmogaus atvejis“.

Minėtam Pomeranijos špicui nepasireiškė jokie koronaviruso sukeliamo susirgimo COVID-19 simptomai, pažymėjo AFCD.

Nuo praeito penktadienio visų žmonių, kuriems yra patvirtinta koronaviruso infekcija, augintiniai yra karantinuojami dviem savaitėms. Šiuo metu izoliuoti laikomi du šunys.

Antrasis karantine laikomas šuo priklauso kitam pacientui, kurio vieno tyrimo rezultatas buvo neigiamas, bet dar bus atlikta naujų tyrimų, prieš išrašant iš gydymo įstaigos.

Pasak tarnybų, Pomeranijos špicas bus toliau atidžiai stebimas, o šeimininkei jis bus grąžintas tik nustačius, kad viruso šuns organizme nebėra.

Honkonge iki šiol koronaviruso infekcija patvirtinta 102 žmonėms. Anksčiau šį mėnesį mirė du šia liga užsikrėtę žmonės.

„Finnair“ planuoja visus darbuotojus Suomijoje dėl koronaviruso išleisti atostogų

16:51

Suomijos oro bendrovė „Finnair“ svarsto galimybę dėl neigiamo koronaviruso poveikio veiklai išleisti darbuotojus priverstinių atostogų, trečiadienį pranešė Suomijos televizijos YLE portalas.

Jo duomenimis, kovo 12 dieną oro bendrovė pradės derybas dėl visų 6 tūkst. darbuotojų Suomijoje 14–30 dienų trukmės atostogų.

Derybos, kaip manoma, tęsis iki dviejų savaičių.

Praėjusį penktadienį „Finnair“ akcininkus įspėjo, jog veiklos rezultatai bus silpnesni, negu buvo tikėtasi anksčiau, ir pažymėjo, jog sumažins savo išlaidas.

Oro bendrovei dėl koronaviruso jau teko atšaukti nemažai skrydžių.

Be kita ko, „Finnair“ iki balandžio pabaigos nevykdys skrydžių į Kiniją. Taip pat buvo sumažintas skrydžių į Honkongą ir Osaką skaičius.

Be to, buvo atšaukti visi nuo kovo 9 iki balandžio 16 dienos planuoti skrydžiai į Seulą ir visi nuo kovo 9 iki balandžio 7 dienos planuoti skrydžiai į Milaną.

ES institucijose Briuselyje – antras užsikrėtimo koronavirusu atvejis

16:33

Antras užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejis buvo patvirtintas tarp Europos Sąjungos institucijų Briuselyje darbuotojų, trečiadienį naujienų agentūrai AFP sakė vienas šaltinis bloko tarnybose.

Apie pirmąjį atvejį buvo pranešta keliomis valandomis anksčiau.

Antrasis pacientas dirba Europos Komisijos apsaugos skyriuje. Manoma, kad jis palaikė kontaktus su asmeniu Belgijoje, kuriam anksčiau buvo patvirtinta koronaviruso infekcija.

Vokietijos ministras: koronaviruso protrūkis tapo „pasauline pandemija“

16:21

Naujojo koronaviruso protrūkis virto „pasauline pandemija“, trečiadienį pareiškė Vokietijos sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas ir perspėjo, kad blogiausia – dar priešakyje.

Anot ministro, pastarosiomis dienomis padėtis Vokietijoje ir kitur Europoje iš pagrindų pasikeitė. Pačioje Vokietijoje nustatyta jau 240 užsikrėtimo virusu SARS-CoV-2 atvejų.

„Koronaviruso protrūkis Kinijoje virto pasauline pandemija“, – vokiečių įstatymų leidėjams sakė J.Spahnas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jensas Spahnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jensas Spahnas

„Padėtis labai sparčiai kinta, – aiškino jis. – Aišku, kad protrūkio viršūnės dar nepasiekėme.“

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) dar nėra pripažinusi koronaviruso išplitimo pandemija. Toks statusas yra suteikiamas protrūkiui, plintančiam visame pasaulyje dėl vietinės pernašos.

Vis dėlto organizacija yra perspėjusi šalis ruoštis galimai pandemijai.

Baltarusijos teisėsauga „medžioja“ medicininių kaukių perpardavinėtojus

16:20

Baltarusijos vidaus reikalų ministerija pranešė sostinėje Minske sulaikiusi jo gyventoją, kuris per socialinius tinklus perpardavinėjo medicinines kaukes smarkiai padidinta kaina.

„Tyrimo metu nustatyta, kad sulaikytasis – 26 metų jaunuolis – didelį kiekį medicininių kaukių įsigijo Rusijoje, o per socialinius tinklus Baltarusijoje pardavinėjo kelis kartus didesne kaina nei vaistinėse“, – paaiškino Baltarusijos VRM atstovė spaudai Olga Čemodanova.

„Jaunuolis buvo sulaikytas neteisėto sandorio metu. Iš viso pas jį aptikta ir konfiskuota 12,8 tūkst. medicininių kaukių už 10,8 tūkst. Baltarusijos rublių (4,3 tūkst. eurų – red.)“, – pridūrė ji.

Skelbiama, jog šiam spekuliantui, kuris anksčiau administracinėn ar baudžiamojon atsakomybėn nebuvo patrauktas, surašytas administracinis protokolas už neteisėtą verslą.

Saudo Arabija dėl koronaviruso pavojaus sustabdė mažąją piligrimystę 

15:53

Saudo Arabija trečiadienį dėl naujojo koronaviruso epidemijos keliamo pavojaus laikinai uždraudė atlikti vadinamąją mažąją piligrimystę (umra) į šventuosius Mekos ir Medinos miestus, pranešė Vidaus reikalų ministerija.  

Priimtas sprendimas „laikinai sustabdyti karalystės piliečių ir gyventojų mažąją piligrimystę“, rašoma ministerijos išplatintame pranešime, kurį išplatino oficiali naujienų agentūra SPA.  

Praėjusią savaitę ši Persijos įlankos valstybė sustabdė vizų piligriminėms kelionėms išdavimą ir uždraudė šešių Persijos įlankos bendradarbiavimo tarybos šalių piliečiams atvykti į Meką ir Mediną.  

Italija dėl koronaviruso protrūkio uždarys visas mokyklas ir universitetus

15:52

Italija nuo ketvirtadienio iki kovo vidurio uždaro visas mokyklas ir universitetus, siekiant padėti pažaboti naujo koronaviruso protrūkį, pranešė naujienų agentūra ANSA ir kiti italų žiniasklaidos kanalai, cituojantys šaltinius vyriausybėje.

Ši priemonė buvo viena iš kelių, svarstomų per trečiadienį vykstantį vyriausybės posėdį dėl pastangų sustabdyti susirgimo COVID-19 plitimą.

Per šios ligos protrūkį Italijoje, kuris šiuo metu yra didžiausias Europoje, jau mirė 79 žmonės iš daugiau kaip 2,5 tūkst. užsikrėtusiųjų.

Šveicarijos bazėse izoliuojami kariai, jų tarnybos draugui susirgus koronavirusu

15:00

Šveicarijos kariuomenė antradienį paskelbė, kad visi jos kariai bus izoliuoti bazėse, jų gretose nustačius užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejį.

Vienam vyrui pirmadienį buvo diagnozuota šio viruso sukeliama liga COVID-19, kai šis ruošėsi atlikti papildomą privalomąją karinę tarnybą, nurodoma ginkluotųjų pajėgų pareiškime.

Šveicarijoje iki šiol patvirtinti 37 koronaviruso atvejai, kurių pirmasis buvo nustatytas prieš savaitę.

Šalies kariuomenė organizuota pagal sukarintų pajėgų principą: šauktiniai atlieka neilgai trunkančią pradinę karo tarnybą ir paskui kasmet būna šaukiami dalyvauti kelių savaičių trukmės mokymuose.

Atliekant privalomą sveikatos patikrinimą prieš tokius mokymus užsikrėtęs vyras atskleidė neseniai sugrįžęs iš Italijos šiaurėje esančio Milano, rašoma pareiškime.

Jame priduriama, kad Italija yra protrūkio labiausiai paveikta Europos šalis ir kad pacientas yra „stabilios būklės“.

Trims žmonėms, buvusiems kartu su vyru viename kabinete, taip pat su juo kontaktavusiems kitiems šauktiniams nedelsiant buvo paskirtas karantinas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Patikros akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Patikros akimirka

Armija pareiškė taip pat nusprendusi apriboti aktyviąją tarnybą atliekančių karių judėjimą, siekdama užtikrinti, kad prireikus jie būtų pasirengę greitai reaguoti.

Nors kariams nėra uždrausta palikti kareivines, jų buvo paprašyta to nedaryti be rimtos priežasties, naujienų agentūrai AFP sakė kariuomenės atstovas Danielis Reistas.

Šveicarija, siekdama užkirsti kelią užkrato plitimui, penktadienį uždraudė iki kovo 15 dienos organizuoti bet kokius renginius, turinčius daugiau nei 1 000 dalyvių, todėl teko atšaukti Ženevos tarptautinė automobilių parodą.

Ženevoje, kur įsikūrusios Jungtinės Tautos ir daugybė kitų tarptautinių organizacijų, buvo užfiksuoti keli užsikrėtimo atvejai; vienas iš jų buvo nustatytas Europos transliuotojų sąjungos (EBU) biure.

„Galime patvirtinti, kad vienam iš EBU darbuotojų, anksčiau šią savaitę sugrįžusiam iš šiaurės Italijos buvo diagnozuota COVID-19“, – AFP sakė organizacijos atstovas Davidas Goodmanas.

Jis pridūrė, kad atsargumo dėlei dar dalis darbuotojų buvo karantinuoti savo namuose.

Vis daugiau šalių ribojant renginių organizavimą, kad būtų sutramdytas viruso plitimas, D.Goodmanas pareiškė, kad EBU „nagrinėja įvairius galimus scenarijus“ kalbant apie itin populiarų „Eurovizijos“ dainų konkursą, šiemet turintį vykti gegužės mėnesį Nyderlanduose.

Vokietija irgi uždraudė eksportuoti apsaugines priemones

14:59

Trečiadienį paskelbtame Vokietijos vidaus reikalų ministerijos pareiškime sakoma, kad ministerija uždraudė „medicininių apsaugos priemonių (kaukių, pirštinių, kostiumų ir kt.) eksportą į užsienį. Šis potvarkis buvo paskelbtas oficialiame teisės aktų leidinyje „Bundesanzeiger“.

Jame taip pat numatytos išimtys, pavyzdžiui „tarptautinių pagalbos misijų“ siuntoms.

Vokietijoje jau patvirtinti 240 naujo koronaviruso atvejai. Daugiausia jų nustatyta Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje, kur praėjusį mėnesį virusu užsikrėtusi pora dalyvavo ten vykusiame karnavale.

Žemės sveikatos apsaugos ministras  Karlas Josefas Laumannas trečiadienį žurnalistams sakė, kad Šiaurės Reino-Vestfalijos žemė įsigis vieną milijoną apsauginių kaukių medicininiam personalui apsaugoti.

Vokietijoje, kaip ir daugelyje kitų šalių, siekiant sustabdyti viruso plitimą atšaukta virtinė masinių renginių. 

Trečiadienį pranešta, kad viena didžiausių pasaulyje po 200 tūkst. lankytojų kasmet sulaukdavusi tarptautinė pramonės paroda „Hannover Messe“, turėjusi įvykti jau kitą mėnesį, perkeliama į liepą.

„Google“ atšaukė kasmetinę konferenciją „Google I/O“, nerimaudama dėl koronaviruso plitimo

14:24

Google“ antradienį pranešė atšaukianti svarbią metinę programinės įrangos kūrėjų konferenciją, nerimaudama dėl koronaviruso epidemijos.

Interneto milžinė atšaukė renginį „Google I/O“, turėjusį vykti gegužę netoli nuo „Googleplex“ vadinamos bendrovės būstinės Silicio slėnyje, Mountin Vju mieste.

„Dėl su koronavirusu (COVID-19) susijusio nerimo, nusprendėme atšaukti šių metų renginį arenoje „Shoreline Amphitheater““, – sakoma „Google“ pranešime.

„Google“ programinės įrangos kūrėjų paskyroje tviteryje buvo paskelbtas įrašas, teigiantis: „Liūdna, kad negalėsime susirinkti kaip kūrėjų bendruomenė, tačiau jūsų sveikata ir saugumas yra mūsų prioritetas.“

„Google“ pridūrė, kad ji ieško kitų būdų, kaip jos kūrėjų bendruomenė galėtų prisijungti ir bendradarbiauti.

Kasmetinė konferencija „Google I/O“ paprastai pritraukia tūkstančius programinės įrangos kūrėjų iš viso pasaulio.

Tuo tarpu praėjusią savaitę San Fransiske buvo atidėta internetinių žaidimų kūrėjų konferencija, kai „Facebook“ ir „Microsoft“ pasitraukė iš renginio dėl koronaviruso plitimo grėsmės.

„Facebook“ neseniai atšaukė savo programinės įrangos konferenciją „F8“ – didžiausią metinį JAV technologijų milžinės renginį.

Kaip ir „Google I/O“, konferencija „F8“ paprastai pritraukia su technologijų milžine jos platformoje bendradarbiaujančius programinės įrangos gamintojus iš viso pasaulio.

Tiesioginis bendravimas, turėjęs vykti šioje konferencijoje, bus pakeistas internetiniais pristatymais.

Įtarimai dėl koronaviruso vokiečių kruiziniame laive Norvegijoje nepasitvirtino

14:24

Įtarimai dėl koronaviruso vokiečių kruiziniame laive „Aida Aura“, kuriam antradienį Norvegijoje buvo paskelbtas karantinas, nepasitvirtino, trečiadienį pranešė laikraštis „Bild“.

Laivas stovėjo Pietų Norvegijoje, už 110 km nuo Bergeno esančio Haugesiundo miesto uoste. Du jo keleiviai pasijuto blogai ir paprašė atlikti jiems testus dėl viruso. Kaip transliuotojui NRK sakė vienas Haugesiundo gydytojas, abu šie keleiviai prieš savaitę bendravo su trečiu asmeniu, kuriam paskui buvo nustatyta koronaviruso infekcija. Šio trečiojo asmens laive nėra.

Imago/Scanpix nuotr./„Aida Aura“ bendrovės laivas 2010 m.
Imago/Scanpix nuotr./„Aida Aura“ bendrovės laivas 2010 m.

Vokietijoje registruotos kruizų bendrovės „AIDA Cruises“ atstovas pranešė, kad laineris dar vakar vakare galėjo palikti Norvegiją. Laive „Aida Aura“ yra 1,2 tūkst. keleivių.

ES agentūroje Briuselyje nustatytas pirmasis užsikrėtimo koronavirusu atvejis

14:22

Europos Sąjungos administracijos Briuselyje tarnautojui diagnozuotas naujasis koronavirusas, trečiadienį pranešė pareigūnai. 

„Turime patvirtintą atvejį“, – naujienų agentūrai AFP sakė Europos Komisijos atstovė spaudai Dana Spinant. 

Europos gynybos agentūros (EGA) atstovė patvirtino, kad naujasis koronavirusas diagnozuotas šios agentūros tarnautojui, vasario 23 dieną sugrįžusiam iš Italijos. 

Agentūros būstinėje Briuselyje iki kovo 13 dienos atšaukti visi susitikimai, sakė Elisabeth Schoeffmann.

Tačiau EGA atstovė paneigė pranešimą, esą minėtas tarnautojas dar prieš diagnozuojant jam virusą dalyvavo Briuselyje vykusiame ir keturias valandas trukusiame susitikime, kuriame buvo dar 30 darbuotojų iš kitų ES institucijų.   

Briuselis yra 27 nares turinčios Europos Sąjungos de facto sostinė. Čia įsikūrusios daugelis Bendrijos institucijų, įskaitant Europos Komisiją, Europos  Vadovų Tarybą bei Europos Parlamentą.    

Europos Parlamentas jau apribojo galimybę visuomenei patekti į jo pastatus Briuselyje ir Strasbūre, tvyrant nerimui, kad didesni susibūrimai gali pagreitinti viruso plitimą.    

Italų turistų grupė Indijoje karantinuota dėl koronaviruso

13:43

Italų turistų grupei Indijoje trečiadienį buvo skirtas karantinas, tyrimams parodžius, kad 16 žmonių yra užsikrėtę naujuoju koronavirusu.

Italijoje viruso protrūkis jau pareikalavo 79 gyvybių, o užsikrėtusiųjų yra daugiau kaip 2,5 tūkstančio. Indijoje užsikrėtimo atvejų oficialiai yra tik 28, įskaitant minimus italus ir jų vairuotoją indą.

Patvirtindamas naujus atvejus sveikatos apsaugos ministras Harshas Vardhanas trečiadienį sakė, kad nuo šiol bus tikrinami visi tarptautinių skrydžių keleiviai.

Lankytojams iš Italijos, Irano, Pietų Korėjos ir Japonijos, išskyrus diplomatus ir tarptautinių institucijų pareigūnus, atvykti jau buvo uždrausta antradienį. Lankytojams iš Kinijos atvykti uždrausta praėjusį mėnesį.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Italų turistų grupė Indijoje karantinuota dėl koronaviruso
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Italų turistų grupė Indijoje karantinuota dėl koronaviruso

H.Vardhanas sakė, kad praėjusį mėnesį į šalį atvykusiai maždaug 20 italų grupei priklausanti sutuoktinių pora susirgo lankydamasi turistų pamėgtoje vakarinėje Radžasthano valstijoje.

Likusieji buvo perkelti į karantino centrą Naujajame Delyje, kur 14-ai grupės narių ir vairuotojui indui tyrimais buvo patvirtintas užsikrėtimas.

„Laukiame likusių asmenų tyrimų rezultatų“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas šaltinis.

Visame pasaulyje nuo naujojo viruso mirė maždaug 3,2 tūkst. žmonių, o užsikrėtė daugiau kaip 90 tūkstančių. Labiausiai epidemija paveikė Kiniją, Pietų Korėją, Italiją, Iraną ir Japoniją.

Indija sausio pabaigoje ir vasario pradžioje patvirtino tris užsikrėtimo atvejus. Visi šie žmonės atvyko iš Kinijos ir jau yra pasveikę.

Iki praėjusios savaitės nebuvo pranešta apie naujus užsikrėtimo atvejus, bet paskui liga buvo diagnozuota iš Italijos per Austriją į Naująjį Delį sugrįžusiam indui.

Šis vyras užkrėtė šešis šeimos narius į pietus nuo Delio esančioje Agroje, kuri vilioja turistus Tadž Mahal mauzoliejumi.

Viešbučiams ir turistiniams objektams Agroje nurodyta pranešti apie visus lankytojus iš Italijos, Irano ir Kinijos, kad juos būtų galima patikrinti, naujienų agentūrai „Press Trust of India“ sakė vietos medicinos pareigūnas Mukeshas Vatsas.

Dar vienas užsikrėtimo atvejis patvirtintas pietinėje Telanganos valstijoje. Pranešama, kad tas asmuo, programinės įrangos inžinierius, atvyko iš Dubajaus, kur buvo susitikęs su kolegomis iš Honkongo.

Vasario 4 dieną Indija uždraudė atvykti žmonėms iš Kinijos ar žmonėms, kurie per ankstesnes dvi savaites lankėsi Kinijoje. Indų pareigūnai taip pat tikrina žmones, atvykstančius iš kai kurių kitų šalių.

Gagandeep Kang, garsi infekcinių ligų ekspertė ir pirmoji indė moteris, gavusi Londono karališkosios draugijos apdovanojimą, sakė, kad Indijos veiksmai iki šiol buvo „visiškai tinkami“.

„Tačiau tai taip pat yra ribota strategija. Galbūt laikas pagalvoti, ar turėtume daryti daugiau“, – naujienų agentūrai AFP sakė G.Kang.

Premjeras Narendra Modi antradienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad surengė „platų patikrinimą dėl pasirengimo“ virusui ir kad įvairios ministerijos bei valstijos „dirba drauge“.

„Nėra reikalo panikuoti. Mums reikia dirbti drauge, imtis mažų, bet svarbių priemonių, kad apsisaugotume“, – sakė N.Modi.

Trečiadienį premjeras sakė, kad nedalyvaus Holi šventėse – viename didžiausių Indijos festivalių, kai žmonės laistosi dažais ir vandeniu.

Dėl koronaviruso grėsmės tebėra uždarytas Paryžiaus Luvro muziejus

13:24

Garsusis Paryžiaus Luvro muziejus, kurio darbuotojai dėl koronaviruso grėsmės atsisakė dirbti, trečiadienį neatsidarė, kaip buvo planuota, o lauke lūkuriavusius kelis šimtus lankytojų pasitiko užrašas, kad „dėl išskirtinių aplinkybių muziejus atsidarys vėliau“.

Gausiausiai pasaulyje lankomas muziejus yra uždarytas nuo sekmadienio jo darbuotojams būgštaujant dėl galimo naujojo viruso plitimo.

Muziejaus vadovybė ėmėsi naujų priemonių, skirtų užkirsti kelią užkratui, bandydama įkalbėti darbuotojus grįžti.

123RF.com nuotr./Luvro piramidė
123RF.com nuotr./Luvro piramidė

Be kita ko, žadama juos aprūpinti rankų dezinfekavimo priemonėmis ir užtikrinti galimybę dažniau plautis rankas.

Kaip anksčiau šią savaitę sakė Luvro darbuotojams atstovaujančios profsąjungos CGT narys Christianas Galani, muziejuje dirbantys žmonės nusprendė pasinaudoti savo pagrįsta teise neišeiti į darbą dėl grėsmės jų gyvybei ar sveikatai.

Prancūzijoje nuo sausio pabaigos nustatyta daugiau nei 200 koronaviruso atvejų, keli žmonės mirė. 

Praėjusį savaitgalį šalies valdžia, siekdama apriboti naujojo viruso plitimą, paskelbė keletą priemonių, tarp jų – nurodymą atšaukti visus daugiau kaip 5 tūkst. žmonių susibūrimus uždarose erdvėse.

Pernai Luvrą aplankė 9,6 mln. žmonių.

TVF ir Pasaulio bankas balandžio mėnesio posėdžius rengs „virtualiu formatu“

12:44

Vašingtone balandį numatyti finansų ministrų ir centrinių bankų atstovų posėdžiai bus vykdomi „virtualiu formatu“ dėl koronaviruso epidemijos, antradienį pranešė Tarptautinis valiutos fondas (TVF) ir Pasaulio bankas.

Du kartus per metus vykstančiuose skolinimo institucijų plėtros posėdžiuose dalyvauja tūkstančiai valdininkų, žurnalistų ir privataus sektoriaus dalyvių iš 180 valstybių narių, tačiau sveikatos priežiūros institucijos įspėja, kad šiuo metu reikėtų vengti tokių susibūrimų.

TVF vadovė Kristalina Georgieva ir Pasaulio banko vadovas Davidas Malpassas bendrame pareiškime teigė, kad „atsižvelgiant į didėjantį susirūpinimą dėl sveikatos, kilus viruso protrūkiui“, balandžio 16–18 dienomis numatyti susitikimai vyks „virtualiu formatu“.

„Išliksime įsipareigoję palaikyti produktyvų dialogą su suinteresuotosiomis šalimis ir pasitelksime visas IT ir virtualias ryšio galimybes, kad galėtume surengti esmines politines konsultacijas su savo nariais“, – sakoma pareiškime.

Be minėto posėdžio, pasaulyje buvo atšaukta ar atidėta virtinė kitų renginių, įskaitant Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) viršūnių susitikimą, kuris kiek vėliau šį mėnesį turėjo įvykti Jungtinėse Valstijose ir kuriame turėjo dalyvauti JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

TVF ir Pasaulio bankas pavasarinius posėdžius rengia kasmet balandžio mėnesį, o metinius posėdžius rengia spalio mėnesį – juose finansų ministrai ir centrinių bankų vadovai aptaria pasaulio ekonomikos ir finansų pokyčius.

Šie susitikimai apima daugybę kitų posėdžių, pasitarimų, konferencijų ir susijusių renginių visame Vašingtone, išskyrus kas trečius metus, kai spalio mėnesio posėdis yra perkeliamas į kitą šalį.

Oficialus dalyvių skaičius siekia apie 10 tūkstančių.

Svarbiausias įvykis yra TVF Pasaulio ekonomikos apžvalgos parengimas, kuri yra labai laukiama, atsižvelgiant į numatomą ekonomikos augimo sulėtėjimą, ypač užsitęsusios koronaviruso epidemijos paveiktoje Kinijoje. 

TVF jau perspėjo, kad net iki viruso protrūkio pasaulinis augimas buvo trapus.

Rusija uždraudė respiratorių, apsauginių kaukių ir kostiumų eksportą

11:23

Rusija uždraudė respiratorių, apsauginių kaukių ir apsauginių kostiumų eksportą, kad šių priemonių nepritrūktų medikams, gydantiems naujuoju koronavirusu užsikrėtusius pacientus, ir visuomenei.

Trečiadienį paskelbtu įsaku draudžiama eksportuoti iš viso 17 tipų priemones, įskaitant kaukes, plastiko plėvelės antbačius, pirštines, chirurginius drabužius, dujokaukes, apsauginius kostiumus ir daugkartinio naudojimo biologinės apsaugos kostiumus.

Draudimu siekiama „apginti Rusijos piliečių interesus“, koronaviruso epidemijai visame pasaulyje nusinešus daugiau kaip 3 tūkst. gyvybių. Užsikrėtusiųjų pasaulyje yra maždaug 92 tūkstančiai.

Draudimas netaikomas siuntoms, kurios siunčiamos iš šalies kaip humanitarinė pagalba arba asmeniniam naudojimui skirti daiktai.

Įsake nurodyta pirmadienio data, kuomet draudimas ir įsigaliojo. Jis turėtų galioti iki birželio 1 dienos. 

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praėjusį mėnesį paragino uždaryti vaistines, kurios kelia medicininių kaukių kainas.

Rusijoje yra šeši patvirtinti koronaviruso atvejai. Tarp šių pacientų yra trys žmonės, sugrąžinti į tėvynę iš kruizinio laivo „Diamond Princess“, kuriame prie Japonijos krantų buvo paskelbtas karantinas, ir du Kinijos piliečiai. Apie pirmą atvejį Maskvoje, susijusį su Italijoje pabuvojusiu rusu, buvo paskelbta pirmadienį.

Šalis uždraudė atvykti praktiškai visiems Kinijos piliečiams, nors pagrindinė oro linijų bendrovė „Aeroflot“ vis dar vykdo kai kuriuos skrydžius į Kiniją ir iš jos.

Rusija taip pat suvaržė iraniečių ir iš Pietų Korėjos keliaujančių žmonių atvykimą.

Šanchajuje 95 proc. stambių pramonės įmonių pradėjo veikti daugiau kaip 2/3 pajėgumų

10:33

Šanchajuje 94,5 proc. stambių pramonės įmonių atkūrė mažiausiai 66 proc. savo gamybos pajėgumų, sustabdytų dėl koronaviruso COVID-19 epidemijos, pranešė miesto administracija.

Šanchajaus savivaldybės Ekonomikos ir informatyvumo komiteto duomenimis, vasario pabaigoje bendras vietos gamybos ir prekybos įmonių elektros energijos suvartojimas pasiekė 83,6 proc. įprasto lygio. 

Tuo pačiu metu veiklą atnaujino beveik visos įmonės, užsiimančios programinės įrangos kūrimu ir informacinių paslaugų teikimu.

Komiteto vadovo pavaduotojas Zhangas Jianmingas  teigė, kad Šanchajus kartu su kitomis provincijomis ir miestais teikia paramą 304 įmonėms, esančioms už metropolijos ribų, nuo kurių priklauso pramonė, pranešė naujienų agentūra „Xinhua“.

Pasaulio bankas skirs 12 mlrd. JAV dolerių kovai su koronavirusu

09:43

Pasaulio bankas antradienį pristatė 12 mlrd. JAV dolerių vertės pagalbos paketą, apimantį paspartintai teikiamas lėšas, skirtas padėti šalims kovoti su koronaviruso protrūkiu.

„Tikslas yra užtikrinti greitus ir efektyvius veiksmus, tenkinančius šalių poreikius“, – žurnalistams pareiškė Pasaulio banko vadovas Davidas Malpassas.

Pasak D.Malpasso, labai svarbu „pripažinti papildomą naštą skurdžioms šalims“, turinčioms mažiausiai galimybių kovoti su COVID-19 plitimu.

Lėšos, kurių dalis bus skirta neturtingiausioms pasaulio šalims, galės būti panaudotos medicinos įrangai ar sveikatos priežiūros paslaugoms, įskaitant patirties perdavimą ir politikos konsultacijas, sakoma banko pranešime.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio bankas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio bankas

Gruodžio mėnesį Centrinėje Kinijoje kilęs viruso protrūkis visame pasaulyje pražudė jau daugiau nei 3 tūkst. žmonių ir užkrėtė daugiau nei 90 tūkstančių.

D.Malpassas teigė, kad lėšos bus skirtos pagalbos prašančioms šalims.

Bankas palaiko ryšius su daugeliu valstybių narių, tačiau nenurodė, kurios šalys pirmiausia sulauks pagalbos.

„Esmė yra imtis veiksmų nedelsiant. Sparta yra reikalinga gyvybėms išgelbėti“, – kalbėjo banko vadovas spaudos konferencijos metu.

„Norime kuo geriau panaudoti didelius Pasaulio banko išteklius, visuotinę patirtį bei istorines žinias apie krizes“, – pridūrė jis, paminėdamas panašų finansavimą per pastarųjų metų krizes, susijusias su Ebolos ir Zikos protrūkiais.

Dėl koronaviruso grėsmės Sakartvelo sostinės viešbučiuose atšaukta 80–90 proc. rezervacijų

09:31

Sakartvelo sostinės viešbučiuose dėl koronaviruso grėsmės atšaukta 80–90 proc. rezervacijų kovo–balandžio mėnesiams, skelbia Sakartvelo viešbučių ir restoranų asociacija.

Sakartvele iki šiol patvirtinti trys COVID-19 ligos atvejai, o turistų baimę bene labiausiai skatina šios šalies artumas su Iranu, kur šio viruso plitimo kontrolė kelia rimtų abejonių.

Visi trys užsikrėtusieji – Gruzijos piliečiai, iš jų du vidutinio amžiaus vyrai grįžę iš Irano, o mergina – iš Italijos.

„Sulaukėme labai rimto pirmojo smūgio – per pastarąsias 5–6 dienas Tbilisio viešbučiuose buvo atšaukta 80–90 proc. rezervacijų kovo–balandžio mėnesiams. Tai reiškia, kad mūsų turizmo sektorius atsidūrė ant bankroto ribos. Sunku prognozuoti, kas bus toliau“, – sakė Sakartvelo viešbučių ir restoranų asociacijos vadovas Šalva Alaverdašvilis.

Jo žodžiais, kol kas dėl tarptautinės koronaviruso grėsmės Sakartvele nukentėjo tik sostinė, nes daugelyje kitų šalies regionų aktyvus turizmo sezonas dar neprasidėjo, ir „tai šiek guodžia“.

Sakartvelo tarpžinybinės koronaviruso plitimo prevencijos koordinavimo tarybos duomenimis, daugiau kaip šimtas šalies ir kitų valstybių piliečių šiuo metu yra šalies medicinos įstaigose karantinuoti dėl COVID-19.

Sakartvelo oro uostuose ir antžeminės kontrolės punktuose mediciniškai tikrinami visi atvykėliai iš šalių, kuriose užfiksuoti koronaviruso atvejai.

Lenkijoje – pirmasis koronaviruso atvejis

09:20

Kaimyninėje Lenkijoje patvirtintas pirmasis koronaviruso atvejis, paskelbė šalies sveikatos apsaugos ministras Lukaszas Szumowskis.

Pacientas esą paguldytas į ligoninę Zelionos Guros mieste ir jaučiasi gerai. O visi asmenys, kurie turėjo kontaktą su infekuotoju nusiųsti į karantiną.

Ministras leido suprasti, kad užsikrėtęs vyras nėra garbaus amžiaus. Labiausiai pažeidžiami yra maži vaikai, vyresnio amžiaus žmonės ir asmenys, sergantys lėtinėmis ligomis. 

L.Szumowskis sakė, kad užsikrėtęs vyras turėjo „palyginti nedaug kontaktų“ su kitais asmenimis.  

Pranešama, kad asmuo į Lenkiją atvyko iš Vokietijos. Neskelbiama, kaip jis atvyko – automobiliu, traukiniu ar lėktuvu.

Kalbų, kad šalyje jau yra užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų, netrūko jau kelias dienas. Tačiau oficialus patvirtinimas skelbiamas tik dabar.

Šiuo metu Lenkijoje ligoninėse dėl koronaviruso laikomi 68 asmenys, karantine – dar 500 žmonių.

„Amazon“ pranešė apie koronavirusu užsikrėtusį darbuotoją Sietle

08:25

Elektroninės prekybos milžinė „Amazon“ antradienį patvirtino, kad vienam jos darbuotojui Sietle buvo skirtas karantinas, patvirtinus teigiamus koronaviruso tyrimo rezultatus.

„Palaikome susirgusį darbuotoją, kuriam yra skirtas karantinas“, – pareiškė „Amazon“, atsakydama į naujienų agentūros AFP užklausą.

„Amazon“ atsiuntė vidinį pranešimą, kuriame paaiškino, kad blogai pasijutęs darbuotojas praėjusią savaitę buvo išleistas namo ir nuo tada negrįžo į įmonės biurus, rašoma CNBC pranešime.

„Amazon“ turi savo biurų „miestelį“ Sietle.

Darbuotojai, kurie, kaip žinoma, artimai bendravo su sergančiu darbuotoju, buvo informuoti. Manoma, kad egzistuoja nedidelė rizika jiems užsikrėsti, rašoma pranešime.

Jungtinėse Valstijose mirčių nuo koronaviruso skaičius išaugo iki devynių, o daugelis jų susiję su Sietlo priemiestyje įsikūrusiais slaugos namais.

Bendras užsikrėtusiųjų skaičius perkopė 100, įskaitant atvejus abiejose pakrantėse ir Vidurio Vakaruose.

Australijoje dėl koronaviruso panikuojantys pirkėjai iš lentynų iššlavė tualetinį popierių

07:44

Didžiausias Australijos prekybos centras trečiadienį paskelbė ribojantis tualetinio popieriaus pardavimą, šalyje dėl koronaviruso protrūkio kilus paniško apsipirkimo bangai.

Australijos prekybos centrų ir maisto prekių parduotuvių tinklas „Woolworths“ pranešė, kad keturių tualetinio popieriaus pakuočių apribojimas vienam pirkėjui bus taikomas „tam, kad daugiau klientų galėtų įsigyti produkcijos“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Australijoje baiminantis koronaviruso ištuštėjo tualetinio popieriaus lentynos parduotuvėse.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Australijoje baiminantis koronaviruso ištuštėjo tualetinio popieriaus lentynos parduotuvėse.

Rankų dezinfekavimo priemonių pardavimai taip pat bus ribojami, o vienam asmeniui jų bus parduodama ne daugiau kaip du vienetai.

„Tai padės padidinti atsargų lygį, tiekėjams padidinus vietos produkcijos tiekimus ir tenkinant didesnę nei įprasta paklausą“, – teigiama bendrovės pranešime.

Nepaisant vyriausybės patikinimo, jog nieko nepritrūks, Australijos prekybos centruose buvo išgraibstytos kai kurios prekės. Socialinėje žiniasklaidoje pasirodė tuščių lentynų ir pirkėjų, stumiančių tualetinio popieriaus prikrautus vežimėlius, vaizdų.

Tuo tarpu trečiadienį į vieną Sidnėjaus prekybos centrą buvo iškviesta policija, kai per ginčą, kilusį prie tualetinio popieriaus lentynos, vienas pirkėjas išsitraukė peilį.

Naujojo Pietų Velso policija patvirtino, kad pareigūnai nuvyko į vakariniame Sidnėjuje esantį prekybos centrą, tačiau teigė, kad niekas nebuvo suimtas ir niekas nebuvo sužeistas.

Manoma, kad peilį išsitraukė vienas išgąsdintas klausos ir kalbos sutrikimų turintis pirkėjas.

Mažmenininkai taip pat susiduria su veido kaukių ir rankų higienos priemonių trūkumu, kurį sukėlė baimė dėl koronaviruso protrūkio, kuriuo jau užkrėtė daugiau nei 90 tūkst. žmonių ir mirė daugiau nei 3,1 tūkst. žmonių.

Didžioji dauguma atvejų įvyko Kinijoje, tačiau Pietų Korėja, Italija ir Iranas taip pat tapo „karštaisiais taškais“.

Australija pranešė apie 43 patvirtintus viruso atvejus, įskaitant vieną mirties atvejį.

Ministras pirmininkas Scottas Morrisonas pranešė kalbėjęs su dviem pagrindiniais šalies prekybos centrų tinklais – „Woolworths“ ir jo konkurentu „Coles“ – apie tai, kaip jie reaguoja į panišką pirkimą.

„Suprantu, kad žmonės yra susirūpinę, eina į prekybos centrus ir šluoja prekes. Tačiau tai nėra būtina“, – trečiadienį radijui 2GB kalbėjo S.Morrisonas.

Paskutinis atnaujinimas 2020-03-04 07:44

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai