Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kosovui dislokavus policiją į neramią šiaurę, sužeistas pareigūnas

Kosovo šiaurėje buvo sužeistas pareigūnas po to, kai etninių albanų policija buvo dislokuota į neramų regioną vietoj serbų teisėsaugos pareigūnų, kurie pasitraukė iš darbo dėl ginčo dėl valstybinių numerių, penktadienį pranešė valdžia.
Kosovo pareigūnas serbų dominuojamoje miesto dalyje
Kosovo pareigūnas serbų dominuojamoje miesto dalyje / „AP“/„Scanpix“

Išpuolis, surengtas po to, kai Kosovas ketvirtadienį vėlai vakare priėmė sprendimą dislokuoti pareigūnus, gali pakurstyti dar didesnę įtampą, nes šiaurėje gyvenanti serbų dauguma laiko save Serbijos dalimi.

„Per incidentą buvo nežymiai sužeistas Kosovo policijos pareigūnas ir padaryta didelė materialinė žala policijos automobiliui“, – nurodė policija, pažymėdama, kad užpuolikai pradėjo šaudyti iš savo automobilio.

Kosovo vyriausybė teigė, kad policija – daugiausia etniniai albanai – buvo dislokuota po to, kai vietos serbai kolektyviai atsistatydino iš oficialių pareigų, protestuodami prieš Kosovo sprendimą pakeisti Belgrado išduotus automobilių valstybinius numerius išduotais Prištinos.

Nors Kosovo ministras pirmininkas Albinas Kurti sutiko atidėti sprendimo įgyvendinimą keliems mėnesiams, serbų pareigūnai ir policija negrįžo į savo postus.

Serbijos vyriausybės biuro Kosove vadovas Petaras Petkovičius pasmerkė dislokavimą šiaurėje.

„Po šio prievartinio akto ir neteisėto smurto įvyks reikšmingi pokyčiai, susiję su normalizavimo ir dialogo procesu“, – sakė P.Petkovičius.

Kosovo vidaus reikalų ministras Xhelalas Svecla neatskleidė, kiek pareigūnų buvo dislokuota regione, tačiau teigė, kad policijos pajėgų sustiprinimas šiaurėje yra „būtinas“ saugumui užtikrinti.

„Kosovo policija yra įgaliota užtikrinti saugumą ir garantuoti tvarką bei teisinę valstybę“, – sakė jis socialiniame tinkle „Facebook“.

Įtampa padidėjo po to, kai Kosovas gruodžio 18 dieną numatė vietos rinkimus serbų daugumos savivaldybėse. Pagrindinė serbų politinė partija paskelbė boikotuosianti rinkimus.

Antradienį rinkimų pareigūnams lankantis dviejose šiaurės Kosovo savivaldybėse, kad būtų ruošiamasi balsavimui, girdėjosi sprogimai ir šaudymas, tačiau pranešimų apie sužeistuosius negauta.

Pagrindinis įtampos šaltinis – 2008 metų Kosovo nepriklausomybės deklaracija, kurios Serbija nepripažįsta ir skatina serbų mažumą likti ištikimą Belgradui.

Iš maždaug 1,8 mln. Kosovo gyventojų, kurių didžiąją daugumą sudaro etniniai albanai, serbų yra apie 120 000.

Ryšių su Kosovu normalizavimas yra pagrindinė Serbijos narystės ES sąlyga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas