Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kova su migrantais Bulgarijoje: ginkluoti asmenys žmones sulaiko be įgaliojimų

Nelabai draugiškai svetimšalių atžvilgiu nusiteikusioje Bulgarijoje migrantus sulaiko ne tik pareigūnai. Šalyje įsikūrė pasienyje „budinčios“ grupės, kurios sieną kirtusius asmenis guldo ant žemės ir grasina jiems ginklu. Nors žmogaus teisių gynėjams tokia veikla kelia klausimų, valdžia, panašu, užmerkia akis, rašo „Radio Free Europe“/„Radio Liberty“ (RFE/RL).
Bulgarijos pasienis
Bulgarijos pasienis / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Lapkritį Bulgarijoje pasklido vaizdo įrašas, kuriame šautuvą turintis vyras, vadinantis save migrantų medžiotoju, Dinko Valevas sulaiko migrantus.

D.Valevas tapo žinomu 2016 m., kai Bulgarijoje ir užsienyje buvo plačiai paplitę pranešimai apie jo patrulius, kurie, pasak jo, gaudė į šalį sėlinančius migrantus.

Viename populiariausių savo vaizdo įrašų D.Valevas įžeidinėja ant žemės gulinčių sirų vyrų grupę. Vyrai, pasak jo, atvyko į jo šalį žudyti bulgarų.

2019 m. „Gallup“ apklausa parodė, kad Bulgarija buvo viena iš mažiausiai migrantų priimančių šalių pasaulyje.

Praėjus kelioms valandoms po to, kai buvo paskelbtas naujausias D.Valevo vaizdo įrašas, Bulgarijos vidaus reikalų ministerija paskelbė pareiškimą.

„Pasienio policijos pareigūnai iš Elhovo sulaikė 20 nelegalių imigrantų“, – buvo rašoma pranešime.

Nebuvo užsiminta apie D.Valevą ir jo vaidmenį sulaikant migrantus – ši detalė dar kartą sukėlė klausimų dėl oficialios Sofijos paramos pastaraisiais metais susikūrusioms prieš migrantus nukreiptoms „budėtojų“ grupėms.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Bulgarijos pasienis
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Bulgarijos pasienis

Per pastarąjį dešimtmetį tūkstančiai migrantų, daugelis jų iš Turkijos ir karo nusiaubtos Sirijos, atvyko į Bulgariją dažnai pasinaudodami skurdžiausia Europos Sąjungos šalimi kaip stotele patekti į turtingesnes ir svetingesnes šalis, esančias toliau į šiaurę.

Neigiamos nuotaikos migrantų atžvilgiu augo, nes 2010-ųjų viduryje išaugo jų srautas per Bulgarijos ir Turkijos sieną.

2019 m. „Gallup“ apklausa parodė, kad Bulgarija buvo viena iš nedraugiškiausių migrantams šalių pasaulyje.

„Šį kartą radau juos net nesistengęs“, – savo naujausiame vaizdo įraše sakė D.Valevas.

Vaizdo įraše matomi vyrai, gulintys veidu į žemę.

Kalbėdamas su RFE/RL D.Valevas sakė, kad jo sulaikyti 20 žmonių buvo iš Afganistano, kuriuos jis pamatė atsitiktinai.

Lapkričio mėnesį, baimindamasi migrantų antplūdžio dėl krizės Afganistane, Bulgarija prie savo sienų su Turkija ir Graikija dislokavo 350 karių.

„Ištrauki šautuvą iš bagažinės ir sakai: „Stop, stop, stop!“. Tai išgirdę jie sustoja. Pamatęs du, einančius per kelią, sušukau. Paėmiau šautuvą. Nuėjau taku ir stebėjau, kaip jie susirenka. Jie sustojo. Aš jų nemušiau ir prie jų nepriekabiavau“, – sakė D.Valevas.

Anot jo, tada jis paskambino nacionaliniu pagalbos numeriu, privertė vyrus atsigulti ant žemės ir liko ten, kol atvyko policija.

Viršija savo teises?

D.Valevas ir jo bendražygiai yra tik viena iš daugelio budinčių ir sukarintų grupių, kurios susikūrė pastaraisiais metais, tariamai siekdamos apginti Bulgariją nuo migrantų bangos.

Kurstomos sąmokslo teorijų apie „islamo invaziją“ ir veikiamos prorusiškų bei kraštutinių dešiniųjų ideologijų, tokios grupės kaip Vasilio Levskio „Karinė sąjunga“ ir Bulgarijos nacionalinis judėjimas „Shipka“, veikia prie 269 kilometrų ilgio Bulgarijos sienos su Turkija. Didžioji dalis jos dabar yra apjuosta spygliuotos vielos tvora.

Anksčiau Bulgarijos valdžios institucijos buvo apkaltintos žmogaus teisių gynimo organizacijų („budinčių grupių“) palaikymu.

2016 m. tuometinis ministras pirmininkas Boiko Borisovas sakė, kad „bet kokia pagalba policijai, pasienio pareigūnams ir valstybei yra sveikintina“.

„Padėkojau budintiesiems ir išsiunčiau pasienio policijos vadą susitikti su jais, kad jie galėtų derinti savo informaciją“, – kalbėjoB.Borisovas.

Tačiau po plačiai paplitusios kritikos jis pareiškė, kad „eiliniai piliečiai neturėtų viršyti savo teisių“.

Bulgarijos valdžios institucijos dažnai buvo kaltinamos akių užmerkimu į „budinčiųjų“ darbą.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Bulgarijos pasienis
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Bulgarijos pasienis

Nors D.Valevą kelis kartus suėmė policija, jam niekada nebuvo pareikšti kaltinimai.

Po naujausio D.Valevo vaizdo įrašo Vidaus reikalų ministerijos interneto svetainėje paskelbtame pareiškime jo vaidmuo veiksmuose prieš migrantus nebuvo paminėtas.

„Pasienio policijos būrys atpažino 20 užsieniečių vyrų. Jie buvo be asmens dokumentų ir tvirtino, kad yra iš Afganistano. Nelegalūs imigrantai buvo sulaikyti Elhovo policijos skyriuje“, – rašoma pranešime.

Nacionalinės pasienio policijos spaudos centras patvirtino, kad vyrai buvo sulaikyti Elhovo rajone, tačiau teigė nematę socialinėje žiniasklaidoje pasirodžiusio D.Valevo vaizdo įrašo. Tik po to, kai RFE/RL pasienio policijai išsiuntė vaizdo įrašą, jie pripažino, kad D.Valevas buvo įvykio vietoje.

Ar migrantų medžiotojai pažeidžia įstatymų?

Nesvarbu, ar Bulgarijos valdžia bendradarbiauja su D.Valevu, ar ne, dėl migrantų medžiotojų veiksmų teisėtumo kilo abejonių.

Anot Sofijoje gyvenančios teisininkės Gretos Ganevos, „bet kas gali suimti pilietį, kad užkirstų kelią pažeidimui“, tačiau jie negali naudoti ginklo.

„Klausimai tokie: kaip šis vyras sužinojo, kad kelyje važiavę vyrai yra užsieniečiai? Taip pat kaip jis sužinojo, kad jie pažeidė įstatymą? Tai gali nutikti tik patikrinus dokumentus, o jis tokių įgaliojimų neturi“, – sakė G.Ganeva.

D.Valevas: Bulgarijai reikia tokių žmonių kaip aš: orių bulgarų, norinčių ginti savo tėvynę.

Taip pat buvo neaišku, ar D.Valevas savo „budėjimo“ metu nešiojasi įprastą, ar pneumatinį šautuvą. RFE/RL jis sakė, kad jo šautuvas buvo registruotas ir kad jis laikė ginklą savo automobilyje, nes turi „didelę įmonę“ ir dažnai nešiojasi stambias pinigų sumas.

„Ne visada pasitelkiame įmones, kurios veža pinigus. Policija mane patikrino. Su šautuvu viskas gerai“, – sakė vyras.

Tačiau tame pačiame interviu D.Valevas taip pat sakė, kad nešiojosi orinį šautuvą. G.Ganeva teigė, kad tai svarbus skirtumas.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Bulgarijos pasienis
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Bulgarijos pasienis

„Medžioklinius ginklus galima nešiotis, tačiau yra tam tikrų reikalavimų Jie turi būti dėkle ir su fiksavimo įtaisu. Pneumatiniai šautuvai yra kitos kategorijos ir nėra panašių apribojimų juos gabenti“, – sakė G.Ganeva.

Remiantis Vidaus reikalų ministerijos atsakymu žurnalistams, „socialinėje žiniasklaidoje paskelbtame vaizdo įraše D.Valevas turi legaliai registruotą pneumatinį šautuvą, kurį patikrino į įvykio vietą atvykę pareigūnai“.

2017 m. D.Valevas sugebėjo įsigyti galingesnės ginkluotės. Netgi buvo pranešta, kad jis įsigijo karinį sraigtasparnį. Tačiau buvo neaišku, iš kur jis atkeliavo ir ar sraigtasparnis buvo naudojamas.

„Bulgarijai reikia tokių žmonių kaip aš: orių bulgarų, norinčių ginti savo tėvynę“, – 2016 m. kovą BBC sakė D.Valevas.

Tuo metu su juo sutiko dauguma bulgarų. Bulgarijos BNT televizijos surengtoje apklausoje 84 procentai respondentų teigė, kad „budinčius“ turi pripažinti ir palaikyti valdžia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas