Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kraują stingdantis vaizdas: kodėl oro balionas pakilo su virve prisirišusia moterimi?

Internete plinta šiurpą keliantis vaizdo įrašas, kaip karšto oro balionas netikėtai atsiplėšia nuo žemės ir pakyla paskui save nusitempdamas prie jo virve prisirišusią moterį. Gali pasirodyti, kad baliono komanda nesilaiko saugumo taisyklių ar į nelaimę patenka atsitiktinai greta atsidūrusi moteris, bet iš tiesų tokia baigtis buvo planuota – klipo herojė turėjo tokiu būdu pakilti į orą.
Oro balionas tikrai su savimi nusitempė moterį, bet tai tebuvo cirko triuko repeticija
Oro balionas tikrai su savimi nusitempė moterį, bet tai tebuvo cirko triuko repeticija / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Nesilaikė saugumo reikalavimų?

Trumpame filmuke, kuriuo dalijamasi „Instagram“, kituose socialiniuose tinkluose ir įvairiuose tinklalapiuose, matyti skrydžiui ruošiamas balionas. Į kupolą pučiamas oras, jį pakaitinus kupolas pakyla ir balionas gali skristi aukštyn.

Kad tai neįvyktų per greitai, vienas ar daugiau žmonių turi stovėti kiek atokiau ir kupolą prilaikyti virve. Kupolą pripildžius karšto oro ir pradėjus kaitinti degikliais, jis po truputį pakeliamas aukštyn. Neprilaikant balionas galėtų pakilti per anksti, blogiausiu atveju – jau su keleiviais, jei jų yra, bet be piloto.

„Go Vilnius“ nuotr./Oro balionai Vilniuje
„Go Vilnius“ nuotr./Oro balionai Vilniuje

Saugumo sumetimais prie kupolo pritvirtintą virvę komandos narys ar nariai tik laiko rankomis. Jos galą apsivijus aplink koją, ranką ar juosmenį, gali nutikti, kaip filmuke, – balionui pradėjus stotis, žmogus gali nespėti nusivynioti virvės. Šiame vaizdo įraše nuo maždaug 40 sek. laiko žymos matyti, kaip virve prilaikomas kupolas kyla nuo žemės.

Todėl iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad klipe užfiksuota kaip tik ši dalis, kai komandos narė nesilaikė saugumo taisyklių. Juoba kad „Instagram“ plintančioje versijoje rusiškai parašyta: „Kaip aš pakliūnu į nuotykius“. Jei kažkam pavyko nufilmuoti nelaimę, tai skamba groteskiškai, bet gali būti, kad tai tėra situacijos pristatymas su humoru.

Iš komentarų panašu, kad žmonės įžvelgė pirmą variantą: teigiama, kad įvyko baisi nelaimė. Internautai svarsto, kad nesilaikyta saugumo, su keiksmais aiškina, esą nėra juokinga, spėlioja, ar moteris liko gyva ir kaip ji buvo nukabinta nuo kupolo.

Tiesa, kai kuriems įvykis pasirodo besąs pramoga, jie net domisi, kaip būtų galima užsirašyti į tokią atrakciją.

Repetavo cirko triuką

Paieška internete pagal stop kadrą iš filmuko nuveda į britų dienraščio „The Daily Mail“ vaizdo įrašų paskyrą „Facebook“, kur prie filmuko su tuo pačiu kadru pakomentuota: „Tai – ne dėl priežasties, apie kurią galite pagalvoti…“

49 tūkst. kartų peržiūrėtas įrašas pavadintas „Karšto oro balionas nusitempia su savimi moterį“, tačiau nieko daugiau nepaaiškinta.

Paieška pagal frazę „karšto oro balionas nusitempia moterį į dangų“ atskleidžia, kad filmuke matyti kaskadininkė.

Tolesnė paieška, pridėjus ir Šamoni miestą – Alpėse įsikūrusį Prancūzijos slidinėjimo centrą, kurio pavadinimas nurodytas „The Daily Mail“ paviešintame įraše, tai patvirtina.

Pasirodo, kad moteris yra cirko trupės „Inextremiste“ akrobatė. Louise Lenoble buvo nufilmuota, kai rugpjūčio 14 d. Šamoni repetavo šou pavadinimu EXIT. Karšto oro balionas netikėtai pakilo į 40 m aukštį.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Oro balionas tikrai su savimi nusitempė moterį, bet tai tebuvo cirko triuko repeticija
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Oro balionas tikrai su savimi nusitempė moterį, bet tai tebuvo cirko triuko repeticija

Kad ji tikėjosi ar net planavo panašią situaciją, patvirtina ir atidesnė vaizdo paieška. Akrobatė ant liemens ir kojų prisitvirtinusi apsaugas. Jei iš pradžių jos galbūt netraukia dėmesio, kupolui moterį truktelėjus į orą iškart krinta į akis.

Be to, balionui pakilus į orą galima įžvelgti virvę, kuria jo krepšys buvo prilaikomas nuo žemės. Virvė turėjo padėti balioną nuleisti.

Ši cirko trupė demonstruoja triukus su karšto oro balionais. Gali būti, kad filmuke užfiksuota, kaip jos nariai ruošėsi pasirodymui renginyje „Tutti Matti Per Colorno“ (it. „Visi pamišę dėl Colorno“). Kolorno yra miestas netoli Parmos, už maždaug 90 km į šiaurės vakarus nuo Bolonijos. Pastarąją savaitę čia vyko šis tarptautinis šiuolaikinio cirko, teatro ir muzikos festivalis.

15min verdiktas: tiesa. Vaizdo įraše matyti, kaip cirko akrobatė repetavo pasirodymą su karšto oro balionu.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas