Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kremliaus atstovas D.Peskovas dėl raketų smūgių Ukrainai apkaltino patį Kyjivą

Ketvirtadienį Kremlius apkaltino Kyjivą, kad šis keičia tikslus dėl galimų taikos derybų, ir pareiškė neįsivaizduojąs viešų derybų su Ukraina.
Dmitrijus Peskovas
Dmitrijus Peskovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas trumpame pokalbyje su žurnalistais sakė, kad Jungtinės Valstijos yra pajėgios atsižvelgti į Rusijai susirūpinimą keliančius klausimus ir gali paskatinti Kyjivą grįžti prie derybų stalo, jei jis to norėtų.

D.Peskovas taip pat sakė, kad Ukraina per devynis mėnesius trunkantį konfliktą kelis kartus keitė savo poziciją dėl to, ar ji apskritai nori derėtis su Maskva, ir ja negalima pasikliauti.

„Iš pradžių jie derasi, paskui atsisako derėtis, tada priima įstatymą, draudžiantį bet kokias derybas, paskui sako, kad nori derybų, bet viešų“, – žurnalistams sakė D.Peskovas.

„Todėl sunku įsivaizduoti viešas derybas. ... Viena yra tikra: ukrainiečiai nenori jokių derybų“, – pridūrė jis.

Atsižvelgdamas į tai, D.Peskovas sakė, kad Maskva tęs tai, ką vadina „specialiąja karine operacija“, ir kad raketų smūgiai į taikinius visoje Ukrainoje yra Kyjivo nenoro sėsti prie derybų stalo pasekmė.

Nori viešų derybų

Kyjivas mano, kad nutraukus karo veiksmus ir pradėjus taikos derybas konfliktas būtų įšaldytas. Tai suteiktų Rusijai atokvėpio, kurio jai reikia, kad atgautų kovinį pajėgumą ir pakartotų invaziją iš tų teritorijų, kurias dabar yra užgrobusi.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tvirtina, kad derybos su Maskva įmanomos tik tada, kai visi Rusijos kariai visiškai paliks okupuotas teritorijas, o Maskva duos garantijas, kad „tai daugiau nepasikartos“.

Ukrainos prezidento kanceliarijos nuotr./Prezidentas Volodymyras Zelenskis Chersone
Ukrainos prezidento kanceliarijos nuotr./Prezidentas Volodymyras Zelenskis Chersone

V.Zelenskis sakė, kad iš kitų šalių vadovų gavo tam tikrų signalų apie Rusijos norą pradėti derybas. Anot Ukrainos prezidento, Kyjivas nenori palaikyti santykių su Rusija „užkulisiuose“, bet yra pasirengęs viešam dialogui.

„Pasiūliau viešą formą, nes Rusija kariauja viešą karą su Ukraina“, – citavo V.Zelenskį „Ukrainska pravda“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas