Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 02 08 /14:09

Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas pakartotinai pripažintas kaltu

Rusijos teismas, pakartotinai nagrinėjantis opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno bylą dėl sukčiavimo, trečiadienį vėl pripažino jį kaltu, todėl šis Kremliaus kritikas negalės kandidatuoti per ateinančiais metais vyksiančius prezidento rinkimus.
Rusijos opozicijos atstovas Aleksejus Navalnas.
Rusijos opozicijos atstovas Aleksejus Navalnas. / „Scanpix“/AP nuotr.

Per posėdį, kuris buvo transliuojamas internetu, Kirovo miesto teismo teisėjas Aleksejus Vtiurinas paskelbė, kad A.Navalnas kaltas dėl maždaug 500 tūkst. JAV dolerių vertės medienos grobstymo.

Ankstesnis apkaltinamasis nuosprendis 2013 metais pirmąkart nagrinėtoje byloje buvo apskųstas Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT), o šis pripažino, kad Rusija pažeidė A.Navalno teises į sąžiningą teismą.

Teisėjas A.Navalnui bausmės kol kas nepaskyrė.

Kirovo Lenino rajono teismas 2013 metų liepos 18 dieną jau buvo pripažinęs A.Navalną ir kartu su juo teisiamą Piotrą Oficerovą kaltais byloje dėl turto grobstymo iš valstybinės įmonės „Kirovles“.

A.Navalno ir P.Oficerovo gynėjai apskundė Rusiją Europos Žmogaus Teisės Teismui (EŽTT) dėl kaltinamųjų teisės į sąžiningą teismą pažeidimą. 2016 metų vasario 23 dieną EŽTT pripažino, kad Rusija pažeidė A.Navalno ir P.Oficerovo teises.

Kirovo Lenino rajono teismas 2013 metų liepos 18 dieną jau buvo pripažinęs A.Navalną ir kartu su juo teisiamą Piotrą Oficerovą kaltais byloje dėl turto grobstymo iš valstybinės įmonės „Kirovles“.

EŽTT nutartyje sakoma, kad Rusijos teismai nuteisė kaltinamuosius už neva nusikalstamus veiksmus, kurie yra neatsiejami nuo teisėtos verslo veiklos, „kitaip tariant, savavališkai išaiškino įstatymą ir pažeidė kaltinamųjų teises“.

Vėliau EŽTT atsisakė nagrinėti Rusijos skundą dėl tokios teismo nutarties. Jis taip pat nurodė A.Navalnui ir P.Oficerovui išmokėti daugiau nei 80 tūkst. eurų kompensaciją.

2016 metų lapkričio 16 dieną Rusijos Aukščiausiasis Teismas nurodė iš naujo nagrinėti šią bylą. Jos nagrinėjimas prasidėjo gruodžio 5 dieną Kirovo Lenino rajono teisme.

2011 ir 2012 metais vykusių didelių protestų prieš vyriausybę varomąja jėga tapęs A.Navalnas gruodį paskelbė, kad kandidatuos į prezidento postą ir buvo pradėjęs rinkti lėšas.

Akivaizdu, kad toks teismo sprendimas iš esmės užgesino A.Navalno viltis 2018 metais dalyvauti prezidento rinkimuose, kuriuos laimės V.Putinas.

Pats A.Navalnas, kaip ir tikėtasi, nutartį vadina politine, o tviteryje parašė, kad naujasis sprendimas yra žodis į žodį nurašytas nuo ankstesnio verdikto. Tame pačiame socialiniame tinkle jis ir papozavo asmenukei iš teismo salei.

„Žinau, kad taip pažeidžiu taisykles, bet negalėjau atsispirti. Čia taip nuobodu – jie tiesiog skaito seną nutartį“, – rašė A.Navalnas.

Jis žada tęsti jau pradėtą rinkimų kampaniją. Pastarosios vadovas tviteryje parašė: „Mes tai jau sakėme: nepaisydamas verdikto, A.Navalnas toliau tęs kampaniją.“

„Dėl mūsų Kovos su korupcija fondo demaskavimų yra interesas išstumti mane iš politinės veiklos“, – jis sakė žurnalistams per teismo posėdžio pertrauką.

O vienas „The Moscow Times“ redaktorių Kevinas Rothrockas pajuokavo: „A.Navalnui bent jau nereikės mokėti teisininkams už naują kreipimąsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą. Jis galės nusiųsti ankstesnįjį.“

Nuo nieko nesislepia

„Aš puikiai suprantu, kad tai nebus sąžininga. Per savo politinę karjerą aš nuolat turėjau reikalų su nesąmoningomis bylomis. Toks metodas labiausiai patinka Kremliui“, – sausio pradžioje, laukdamas teismo nuosprendžio, interviu „Foreign Policy“ teigė A.Navalnas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas

Nors jis nuolat persekiojamas valdžios atstovų, o stebėtojai kalba apie kamikadzišką elgesį, A.Navalnas teigė nelaikantis savęs disidentu.

„Juk štai, sėdžiu gražiame biure Maskvos centre, geriu kapučiną ir nuo nieko nesislepiu. Nesuprantu, kodėl turėčiau bijoti.

Tegu jie bijo manęs. Kodėl turiu atiduoti savo šalį mafijos grupuotei, pilkiems gangsteriams iš Sankt Peterburgo? Jie nori, kad visi žaistų pagal jų nusikalstamas taisykles, bet aš netylėsiu, net jei mane apsups rimti vyrai juodais šalmais“, – tikino A.Navalnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas