Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kremliaus pareigūnų vaikų klausė apie mobilizaciją: S.Šoigu žentas neatsakė nieko, jaunasis Medvedevas teisinosi negavęs šaukimo

Latvijoje veikiančio leidinio rusų kalba „Važnyje istorii“ žurnalistai susisiekė su Rusijos pareigūnų vaikais ir teiravosi jų nuomonės apie mobilizaciją bei savanorišką prisijungimą prie kariuomenės. Kremliaus režimas ne kartą kritikuotas dėl to, kad žūti į savo pačios Ukrainoje pradėtą karą siunčiami paprasti rusai, negalintys išsisukti nuo mobilizacijos, o turtingųjų ir esančių valdžioje pareigūnų vaikai gyvena įprastą gyvenimą.
Mobilizacija Rusijoje
Mobilizacija Rusijoje / „Sipa Press“/„Scanpix“ nuotr.

Vienas iš asmenų, kuriems rašė žurnalistai – Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu jaunesniąją duką vedęs fitneso tinklaraštininkas Aleksejus Stoliarovas. Jo kanalą „Youtube“ seka 3,85 mln. prenumeratorių.

„Savo kanale rodau jums žmogaus kūno galimybes, jėgą, siekį“, – viename iš vaizdo įrašų sako jis, demonstruodamas savo gerą fizinę formą.

Tą dieną, kai „Važnyje istorii“ žurnalistai parašė A.Stoliarovui, jis skrido atostogauti į Nepalo sostinę Katmandu. Pranešimą jis matė, tačiau neatsakė.

Rusijos saugumo tarybos sekretoriaus pavaduotojo Dmitrijaus Medvedevo sūnus 27-eriųIlja Medvedevas karo įkarštyje įstojo į partiją „Vieningoji Rusija“. Jo tėvas pastaruoju metu ragina šaudyti, taikyti mirties bausmę ir branduolinį karą. Sūnus I.Medvedevas nėra toks karingas, jis nori „pritaikyti žinias“ vaikų ir mėgėjų sporto, sveikatos priežiūros, švietimo, paramos verslui ir skaitmeninės transformacijos srityse. Yra žinoma, kad jis dirbo bendrovėje „VK“.

Žurnalistų klausimo sulaukęs jaunasis Medvedavas sakė negavęs šaukimo iš karo prievolės tarnybos.

„Važnyje istorii“ taip pat susisiekė su Rusijos prezidento administracijos vadovo pirmojo pavaduotojo Sergejaus Kirijenkos žentu Andrejumi Ugnichu.

S.Kirijenka prezidento administracijoje atsakingas už vidaus politiką ir yra vadinamas Donbaso kuratoriumi – vadovo pavaduotojas keliauja po okupuotas teritorijas ir daro karingus pareiškimus.

A.Ugnichas yra vedęs S.Kirijenkos vyresniąją dukterį Liubovę. Jie kartu studijavo Prancūzijoje, o dabar gyvena Rusijoje. 2019 m. jis įsigijo Tambovo srities perdirbimo įmonės akcijų paketą.

Kai žurnalistai pasiteiravo apie jo požiūrį į mobilizaciją, 33 metų amžiaus vaikinas padėjo ragelį.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./Mobilizacija Rusijoje
AFP/ „Scanpix“ nuotr./Mobilizacija Rusijoje

Taip pat pasielgė ir 30 ir 27 metų amžiaus Aleksejus ir Danila Gromovai, prezidento administracijos vadovo pirmojo pavaduotojo Aleksejaus Gromovo sūnūs. Pastarasis daugelį metų buvo atsakingas už Rusijos žiniasklaidą ir propagandą.

Vyresnėlis Aleksejus siekia žiniasklaidos vadybininko karjeros, yra dirbęs valstybinėje propagandinės žiniasklaidos bendrovėje RT. Vaikinas vairuoja „Tesla“, „Porsche“ ir „Audi Q5“, turi kelis butus Maskvos centre, įskaitant vieną, kurį jo tėvas gavo iš prezidento administracijos.

Skambučio sulaukė ir 39-erių metų Rusijos vidaus reikalų ministro Vladimiro Kolokolcevo sūnus Aleksandras Kolokolcevas.

2021 m. leidinys „Project“ nustatė, kad vidaus reikalų ministro V.Kolokolcevo sūnaus šeima turi turto už 1,8 mlrd. rublių. A.Kolokolcevas yra kelių statybos, viešojo maitinimo ir programinės įrangos kūrimo sektorių įmonių bendrasavininkis. Tarp Vidaus reikalų ministerijos vadovo sūnaus partnerių yra ir teistumą turinčių asmenų.

Kalbėdamas su „Važnyje istorii“ Kolokolcevas jaunesnysis sakė, kad yra pasirengęs eiti į karą Ukrainoje, jei gaus šaukimą: „Kaip patriotas ir savo valstybės pilietis visada eisiu jos ginti. Jei būsiu pašauktas ir mobilizuotas, prisiimsiu atsakomybę ir eisiu į frontą. Neatmetu galimybės, kad taip nutiks, nes mano šeima yra labai teisingai nusiteikusi.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maskva
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maskva

Žurnalistai taip pat susisiekė su Maskvos srities gubernatoriaus Andrejaus Vorobjovo žentu 29 metų Marku Tipikinu.

A.Vorobjovas yra gynybos ministro Sergejaus Šoigu klano narys, vadinantis jį savo „krikštatėviu politikoje“, rašo „Važnyje istorii“. Maskvos regione, kuriam jis vadovauja, kabo karą Ukrainoje palaikantys simboliai.

M.Tipikinas yra vedęs A.Vorobjovo dukterį Jekateriną. Pora turi dvarą Italijos kurorte Forte dei Marmi. M.Tipikinas po Maskvą važinėjo „Maybach“ ir BMV automobiliais, motociklu „Harley Davidson“. 2020 m. jis dirbo investicinės bendrovės BCS Kutuzovskio filiale ir uždirbo 19 mln. rublių pajamų.

M.Tipikinas neatsiliepė į „Važnyje istorii“ skambutį telefonu, o gautą žinutę, kurioje klausta apie jo požiūrį į mobilizaciją, ištrynė.

Kalbesni buvo Rusijos gynybos ministro pavaduotojo Ruslano Calikovo 34 ir 31 metų amžiaus sūnūs Danielis ir Zauras Calikovai.

Vyresnėlis Danielis dirbo gynybos įmonės „Sukhoi Civil Aircraft JSC“ pardavimų palaikymo skyriaus vadovu. Jo brolis Zauras 2019 m. dirbo IT bendrovėje „Telematic Solutions“, kuri gamina komunalinių paslaugų apskaitos prietaisus.

Aleksejaus Navalno šalininkai išsiaiškino, kad Danielio ir Zauro Calikovų bendrovei priklauso biuro patalpos, kurių vertė siekia 400 mln. rublių.

Z.Calikovas „Važnyje istorii“ sakė, kad eitų į karą, jei būtų pašauktas: „Yra šaukimas, yra įsipareigojimai, juos reikia vykdyti. Kodėl nesusidomėjau savanoriškai? Ir ką aš turiu bendro su kariuomene? Yra žmonių, privalančių atlikti karinę tarnybą, ir žmonių, turinčių karinę specialybę. Neturiu karinės specialybės.“

22 metų sulaukęs Valstybės Dūmos deputato Areko Boguslavskio sūnus Timūras sakė, kad į karą eitų, jeigu sulauktų šaukimo.

Iš Tatarstano kilusio A.Boguslavskio sūnus yra dalyvavęs „GT World Challenge Europe“ varžybose kaip pilotas ir yra įvairių čempionatų nugalėtojas. Socialiniuose tinkluose T.Boguslavskis skelbia savo atostogų jachtoje, kelionių ir skrydžių verslo lėktuvu nuotraukas. Jo sesuo Karina gyvena Londone, turi viešbutį Italijoje ir yra žinoma dėl viešos antikarinės pozicijos.

Vaikinas žurnalistams pasakojo, kad studijuoja universitete ir nėra gavęs šaukimo: „Vyriausiasis vadas paskelbė, kad mobilizacija baigėsi. Jei bus visuotinė mobilizacija, visi eis, jokių išimčių nebus.

Jei bus įvesta karo padėtis, aš eisiu. Ir ką man daryti? Sėdėti rūsyje? Kol mane suras ir iškels baudžiamąją bylą? Jei šalyje bus visuotinė mobilizacija ir bus įvesta karo padėtis, tai bus kraštutinė priemonė. Manau, kad kiekvienas darys ką nors, kad apsaugotų savo žemes, savo teritorijas.“

„Scanpix“ nuotr./Sergejus Čemezovas
„Scanpix“ nuotr./Sergejus Čemezovas

O štai valstybinės korporacijos „Rostec“ vadovo Sergejaus Čemezovo 20-metis sūnus Sergejus Čemezovas nebuvo toks kalbus. Bendrauti su žurnalistais jis atsisakė teigdamas, kad leidžia laiką su šeima.

Šeimos galva Sergejus Čemezovas vadovauja valstybinei korporacijai „Rostec“, kuri gamina ginklus karui Ukrainoje, o jo sūnus, taip pat Sergejus, pristatė drabužių kolekciją „Už taiką pasaulyje“ ir įsipareigojo visą pelną pervesti Raudonojam Kryžiui.

„Menas yra išsigelbėjimas, net ir tamsiais laikais. Tai padeda jums atsistoti ant kojų, nesustoti ir likti kelyje. Tačiau visa tai yra abstraktūs dalykai“, – rašė jis savo „Instagram“ paskyroje. 2019 m. Čemezovas jaunesnysis įkūrė bendrovę „For World Peace“, kuri gamina drabužius su prekės ženklu TSCH.

Rusijos ministro pirmininko pirmojo pavaduotojo Andrejaus Belousovo sūnus Pavelas Belousovas sulaukęs žurnalistų klausimo pasipiktino.

„Važnyje istorii“ rašo, kad Pavelas kartu su žmona Jevgenija valdo įmonę „Clare & Claret“. Bendrovės interneto svetainėje nurodoma, kad ji teikia inžinerines konsultacijas ir skaitmeninimo paslaugas, o tarp klientų yra valstybinės korporacijos „Rostec“, „Roscosmos“ ir Rusijos pramonės ir prekybos ministerija.

„Kas aš, karininkas, kad žinočiau kada jis [šaukimas] ateis?!“ – pasipiktino pirmojo ministro pirmininko pavaduotojo sūnus.

„Yra teisės aktai, jų reikia laikytis. Štai ir viskas. Koks skirtumas, už ką kovoti? Ką bendro turi ši idėja? Jei valstybė mano, kad tai turi būti padaryta, vadinasi, tai turi būti padaryta. Aš esu eilinis Rusijos Federacijos pilietis, man niekada nebuvo nurodyta apie tai galvoti. Kodėl turėčiau apie tai galvoti? Visi sveiko proto žmonės supranta, kas vyksta. Skaitykite valstybinės žiniasklaidos, vadovybės kreipimąsi“, – dėstė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas