Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kremliaus vidiniai dokumentai: Rusija užkūrė „trolių“ tinklą JAV, kad sutrikdytų pagalbos Ukrainai teikimą

Dienraštis „The Washington Post“, remdamasis Europos žvalgybos tarnybos gautais Kremliaus vidiniais dokumentais, pranešė, kad Rusija skleidžia dezinformaciją apie Ukrainą Jungtinėse Valstijose , pasitelkdama „trolių“ tinklą, ir taip kenkia valstybių teikiamai pagalbai.
„Už Kremliaus sienų“
„Už Kremliaus sienų“ / „Scanpix“ nuotr.

Straipsnyje pažymima, kad Rusija bando daryti įtaką Kongresui ir kitiems politiniams debatams, kad kurstytų antiukrainietiškas nuotaikas ir sėtų baimę tarp amerikiečių, jog išlaidos užsienio politikai „pakenks jų interesams“. Tuo tikslu su Kremliumi susiję politinių technologijų specialistai ir „botų“ fabrikas paskelbė tūkstančius suklastotų naujienų straipsnių, socialinės žiniasklaidos pranešimų ir komentarų, skatinančių Amerikos izoliacionizmą.

Dokumentuose teigiama, kad Rusijos dezinformacijos kampanijos tikslas buvo pavaizduoti Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį kaip korumpuotą ir pabrėžti, kad pinigus reikia skirti sienos su Meksika gynybai, o ne pagalbai Ukrainai, rašo laikraštis.

„The Washington Post“ taip pat praneša, kad dokumentuose yra metaduomenų, rodančių, kad dokumentus parengė Maskvoje įsikūrusios ryšių su visuomene įmonės „Agency for Social Design“ vadovo Iljos Gambašidzės komandos nariai. Kovo mėnesį JAV jam skyrė sankcijas už interneto svetainių, imituojančių oficialią Europos žiniasklaidą, kūrimą.

Be to, internetinis leidinys „DC Weekly“, susijęs su JAV policijos pareigūnu Johnu Marku Duganu, tapusiu prorusišku žurnalistu Donbase, paskleidė klastotę, kad V.Zelenskis neva už Jungtinių Valstijų pinigus nusipirko dvi jachtas.

Pasak leidinio, proukrainietiškai nusiteikęs senatorius, respublikonas iš Šiaurės Karolinos Thomas Tillisas CNN sakė, kad diskusijos dėl pagalbos Ukrainai buvo sustabdytos iš dalies dėl to, kad „kai kurie politikai nerimauja dėl įtarimų Ukrainos vyriausybės korupcija“, taip pat mano, kad „žmonės už šiuos pinigus ketina pirkti jachtas“.

Mike'as Turneris, vadovaujantis JAV Atstovų Rūmų nuolatiniam žvalgybos komitetui, pareiškė, kad kai kurie Kongreso respublikonai kartoja Rusijos propagandą dėl invazijos į Ukrainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas