Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 01 11 /15:47

Kremlių kritikuojantis Rusijos rašytojas V.Šenderovičius nusprendė išvykti iš šalies

Rusijos rašytojas Viktoras Šenderovičius, žinomas kaip balsingas prezidento Vladimiro Putino kritikas, antradienį pareiškė nusprendęs išvykti iš šalies, nes jam gali būti iškelta baudžiamoji byla valstybės vadovui artimo verslininko Jevgenijaus Prigožino prašymu.
Viktoras Šenderovičius
Viktoras Šenderovičius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

63 metų satyrikas ir apžvalgininkas V.Šenderovičius yra labiausiai išgarsėjęs tuo, kad vaizdavo V.Putiną kaip nepatrauklų nykštuką laidoje „Lėlės“ (Kukly), kuri buvo populiari 10-ajame dešimtmetyje.

2000 metais, netrukus po dabartinio Rusijos vadovo atėjimo į valdžią, laida dingo iš eterio, o šalyje prasidėjo griežtesnės žodžio laisvės kontrolės era.

„Visada atvykdavau pagal šaukimus į apklausas ir teismus... Bet nuo asmeninio dalyvavimo baudžiamojoje byloje, kuri man gresia dėl Prigožino kreipimosi, ko gero, susilaikysiu.... Nusprendžiau pralaukti išorėje“, – „Facebook“ paskelbė V.Šenderovičius, nepatikslinęs, į kurią šalį pasitrauks.

Gruodį J.Prigožinas, pramintas „Putino virėju“, nes jo bendrovė „Konkord“ tiekdavo maistą Kremliui, iškėlė ieškinį kalinamam Rusijos opozicionieriui Aleksejui Navalnui ir jo šalininkams, įskaitant V.Šenderovičių, reikalaudamas piniginės kompensacijos dėl numanomo šmeižto, išsakyto per liberalios pakraipos radiją „Echo Moskvy“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas

J.Prigožinas yra įtakingas Kremliaus sąjungininkas, kuriam Vašingtonas yra paskelbęs sankcijas – iš dalies dėl kišimosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus.

Pasak „Konkord“, šiuo metu teisme nagrinėjami aštuoni ieškiniai, o dar septynis ruošiamasi pateikti.

Anksčiau Rusijos teismas liepė satyrikui sumokėti J. Prigožinui 100 tūkst. rublių (1,8 tūkst. eurų) kompensaciją už moralinę žalą.

Gruodį V.Šenderovičius taip pat buvo priskirtas prie „užsienio agentų“. Rašytojas teigia, kad tokiu būdu valdžia siekė priversti jį pasitraukti į užsienį, tačiau Kremlius antradienį tokius kaltinimus atmetė.

„Tai negali būti užsienio agento pripažinimo pasekmė, nes priskyrimas prie užsienio agentų neriboja asmens teisių ar galimybių vykdyti veiklą“, – antradienį žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Panašu, kad šiuo atveju tai tėra bandymas pasislėpti nuo jo oponentų pretenzijų nagrinėjimo teisme“, – pridūrė D.Peskovas.

Pagal įstatymą „užsienio agentais“ pripažinti subjektai privalo atskleisti finansavimo šaltinius ir atitinkamai žymėti visus savo tekstus, vaizdo įrašus bei įrašus socialinėje žiniasklaidoje.

Šis statusas primena sovietmečio terminą „liaudies priešas“ ir suteikiamas asmenims ar grupėms, finansuojamiems iš užsienio ir dalyvaujantiems bet kokioje politinėje veikloje.

Praėjusiais metais Rusijoje buvo vykdoma beprecedentė persekiojimo kampaniją prieš kitamanius, tokius kaip A.Navalnas.

Pernai buvo uždarytos jo politinės organizacijos, taip pat likviduota rusų autoritetinga žmogaus teisių organizacija „Memorial“.

Opozicijos politikas Dmitrijus Gudkovas, 2021-aisiais irgi pabėgęs iš Rusijos, taip sureagavo į V.Šenderovičiaus ir kitų opozicijos veikėjų pasitraukimą į užsienį: „Esame katastrofos liudininkai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas