Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 26 /15:15

Kremlius: atnaujinta branduolinio atgrasymo doktrina turėtų būti laikoma įspėjimu Vakarams

Kremlius ketvirtadienį pareiškė, kad atnaujinta branduolinio atgrasymo doktrina, pagal kurią Maskva galės panaudoti branduolinius ginklus prieš nebranduolines valstybes, turėtų būti laikoma įspėjimu Vakarų šalims. 
Dmitry Peskov dalyvauja Valstybės Tarybos susitikime. / IMAGO/Ramil Sitdikov / IMAGO/SNA
Dmitry Peskov dalyvauja Valstybės Tarybos susitikime. / IMAGO/Ramil Sitdikov / IMAGO/SNA

Anot Kremliaus atstovo, planuojami pakeitimai „laikytini konkrečiu signalu“. 

„Tai turi būti laikoma specifiniu signalu. Signalu, kuris įspėja šias šalis apie pasekmes, jei jos dalyvaus puolime prieš mūsų šalį įvairiomis, nebūtinai branduolinėmis, priemonėmis“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Trečiadienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė planus pakoreguoti Rusijos taisykles dėl branduolinio ginklo panaudojimo, kad Rusija galėtų branduoliniu būdu atsakyti į „masinę oro ataką“.

Pakeitimais taip pat būtų leista Maskvai branduoliniais ginklais atsakyti branduolinio ginklo neturinčioms valstybėms, jei jų sąjungininkės turi branduolinių ginklų. Manoma, kad tai aiški nuoroda į Ukrainą ir ją remiančias Vakarų valstybes. 

Nepaminėdamas Ukrainos, D. Peskovas nurodė, kad Rusijos „branduolinio atgrasymo priemonės koreguojamos dėl įtampos elementų, atsirandančių prie mūsų sienų perimetro“.

Jis pridūrė, kad „nėra abejonių“, jog Rusija didins savo branduolinį arsenalą. 

Maskvos branduolinės doktrinos pakeitimai pasiūlyti tuo metu, kai Ukraina – kol kas nesėkmingai – siekia gauti sąjungininkių Vakaruose leidimą naudoti tikslius tolimojo nuotolio ginklus prieš taikinius toli Rusijos teritorijoje.

Kyjivas teigia, kad būtina pulti Rusijos aerodromus ir karinę infrastruktūrą, naudojamą atakoms prieš Ukrainą vykdyti. Tačiau Baltieji rūmai tai vertina atsargiai ir sako, kad tokie veiksmai galėtų dar labiau paaštrinti situaciją. 

Vakarai kaltina Rusijos prezidentą neatsakingu branduolinių ginklų žvanginimu per karą Ukrainoje, pradėtą prieš daugiau nei dvejus metus. Kremliaus vadovas ne kartą išsakė akivaizdžius grasinimus dėl Maskvos pasirengimo panaudoti savo branduolinius ginklus.

V. Putinas trečiadienį pareiškė, kad bet kokios šalies ataka prieš Rusiją panaudojant įprastinę ginkluotę, bet remiant kuriai nors branduolinį ginklą turinčiai valstybei būtų laikoma bendru jo šalies puolimu. 

Kalbėdamas Saugumo tarybos posėdyje, kuriame buvo aptartas branduolinės doktrinos išplėtimas, V. Putinas konkrečiai nenurodė, ar į tokią ataką numatomas branduolinis atsakas, bet pabrėžė, kad Rusija branduolinius ginklus galėtų panaudoti reaguodama į įprastinę ataką, keliančią „kritišką grėsmę mūsų suverenumui“. Ši aptaki formuluotė galėtų būti interpretuojama labai įvairiai.

Naujosios formuluotės taip pat reiškia branduolinio atsako į bet kokią oro ataką galimybę. Šiuo sąmoningu dviprasmiškumu siekiama, kad Vakarai neleistų Ukrainai smogti tolimesnio nuotolio smūgių.

Anksčiau šį mėnesį V. Putinas įspėjo JAV ir kitas NATO nares, kad leidimas Ukrainai panaudoti Vakarų tiekiamus ilgesnio nuotolio ginklus prieš taikinius Rusijos teritorijoje reikštų tiesioginį Rusijos ir NATO konfliktą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas