Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremlius kaitina Donbaso katilą: ko siekiama drąsiomis kalbomis apie sugrįšiančius mūšius?

Situacija Rytų Ukrainoje, kurios dalį su Rusijos pagalbos nuo 2014 metų užėmę prorusiški separatistai, vis karštesnė. Kijevas įspėja, kad atsinaujino kautynės, ir prašo sąjungininkų įsikišti, o iš Maskvos skrieja keisti pasvarstymai, esą Donbase, kur formaliai galioja paliaubų režimas, jau neišvengiami nauji kariniai veiksmai. Propagandinė retorika, tiesa, nestebina, bet kodėl apie tai, kad neva padėtį eskaluoja būtent Ukrainos pusė, vis kalbama būtent dabar?
Ukrainos kariai Donbase
Ukrainos kariai Donbase / „Scanpix“/AP nuotr.

Iš pradžių – Kremliaus pareiškimas, esą Rusija „labai susirūpinusi dėl augančios įtampos“ fronto linijoje Donbase, ir, žinoma, Ukrainos pajėgų adresu mesti kaltinimai dėl tariamo konflikto eskalavimo.

Dmitrijus Peskovas ramiu balsu paaiškino, kad fiksuoja vis daugiau apšaudymų iš Ukrainos teritorijos, ir paragino Kijevą laikytis Minsko susitarimų dėl karo užbaigimo, nors, tarptautinių ekspertų vertinimu, jų nesilaiko būtent Maskva.

Tada – jau Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio kanceliarijos vadovo Andrijaus Jermako žodžiai, esą Kijevas pastarosiomis savaitėmis stebi konflikto eskalavimą ir įvairias provokacijas.

Anot A.Jermako, separatistai, kuriuos remia Kremlius, naudoja uždraustą karinę įrangą, nors sunkioji ginkluotė, tokia kaip tankai ar didelio kalibro minosvaidžiai, yra uždrausti pagal antrąjį Minsko susitarimą, pasirašytą 2015-ųjų vasarį.

Tokie apsikeitimai pozicijomis nė nestebina – jau keleri metai jie įprasti. Vis dėlto šį kartą iš tiesų nuo vasario vidurio jau žuvo aštuoni Ukrainos kariai, o Maskva tuo pačiu įsukusi ir neįprastai galingą propagandinį puolimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas