Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 05 /18:58

Rusija kaltina Vakarus prisidėjus prie rusų karo medikės žūties Alepe

Sirijos šiaurės vakariniame Alepo mieste pirmadienį sukilėliams apšaudžius lauko ligoninę žuvo Rusijos karo medikė, o dar du medicinos darbuotojai buvo sunkiai sužeisti. Tai pranešė Rusijos gynybos ministerija, dėl šio incidento apkaltinusi sukilėlius remiančias Vakarų valstybes.
Igoris Konašenkovas
Igoris Konašenkovas / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

„Artilerijos ugniai pataikius į ligoninės priėmimo skyrių, žuvo viena Rusijos karo medikė“, – sakoma Rusijos gynybos ministerijos atstovo Igorio Konašenkovo pranešime.

„Du medicinos darbuotojai buvo sunkiai sužeisti. Taip pat sužeisti pas gydytojus atvykę vietos gyventojai“, – nurodoma pranešime.

Pasak I.Konašenkovo, šią ataką neabejotinai įvykdė „opozicijos“ kovotojai, o atsakomybė už ją tenka Vakarų šalims, tarp jų JAV, Didžiajai Britanijai ir Prancūzijai, kurios palaiko prieš Rusijos sąjungininką Sirijos prezidentą Basharą al Assadą kovojančias pajėgas.

„Mes suprantame, kas suteikė kovotojams tikslią informaciją ir rusų ligoninės, kuri tik pradėjo savo darbą, koordinates“, – sakė Gynybos ministerijos atstovas.

„Mūsų kariškių krauju yra suteptos rankos tų, kurie užsakė šią žmogžudystę“, – pridūrė jis.

Surengs derybas dėl Alepo sukilėlių

Rusijos ir JAV ekspertai artimiausiomis dienomis susitiks nustatyti maršrutų ir laiko visiškam sukilėlių pasitraukimui iš rytinių Alepo miesto rajonų, pirmadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

„Per Rusijos ir Amerikos konsultacijas bus susitarta dėl konkretaus maršruto ir laiko visų kovotojų pasitraukimui iš rytinės Alepo (dalies)“, – sakė Rusijos diplomatijos vadovas, kuris užsiminė, kad derybos Ženevoje tikriausiai prasidės antradienį arba trečiadienį.

„Kai tik bus susitarta dėl šių kelių ir laiko, galės įsigalioti ugnies nutraukimas“, – sakė S.Lavrovas.

Diskusijos bus grindžiamos pasiūlymais, kuriuos penktadienį Romoje pateikė JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry, nurodė S.Lavrovas.

Jis taip pat pasmerkė siūlomą Jungtinių Tautų rezoliuciją, kuria būtų reikalaujama laikinai nutraukti ugnį Alepe, ir pavadino tai „provokuojamu žingsniu“.

JT Saugumo Taryba pirmadienį balsuos dėl šios rezoliucijos, kurią parengė Egiptas, Naujoji Zelandija ir Ispanija, raginantys paskelbti paliaubas mažiausiai septynioms dienoms.

„Atsižvelgiant į visus aspektus ir dabartinę situacijos raidą, šis rezoliucijos projektas, esant Rusijos ir Amerikos iniciatyvos fonui, bendrai yra provokuojamas žingsnis, kuris žlugdo Rusijos ir Amerikos pastangas“, – spaudos konferencijoje sakė S.Lavrovas.

Nepaisant rezoliucijos projektą parengusių šalių nuolaidų – ankstesnėje versijoje buvo reikalaujama 10 dienų paliaubų – atrodo, kad Maskva pasinaudos savo veto teise ir sužlugdys šią priemonę.

Sirijos lyderio Basharo al Assado pajėgos ir jų sąjungininkai, kurie jau yra užėmę maždaug 60 proc. Alepo miesto, toliau puola sukilėlių kontroliuojamus rajonus, nurodo padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory of Human Rights“ (SOHR).

Vis dėlto Sirijos sukilėliai pirmadienį atmetė galimybę palikti rytinę Alepo dalį, nors vyriausybinės pajėgos žengia į priekį.

Yasseras al Youssefas iš sukilėlių grupuotės „Nureddine al Zinki“ sakė, kad bet koks planas „dėl sukilėlių grupuočių pasitraukimo būtų nepriimtinas“, o Abu Abdel Rahmanas al Hamawi iš grupuotės „Islamo armija“ sakė, kad sukilėliai „kovos iki paskutinio kraujo lašo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito