Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kremlius sako, kad šiuo metu nėra sąlygų taikai Ukrainoje, kritikuoja naujas sankcijas

Kremlius pirmadienį apsvarstė Kinijos pasiūlymą dėl politinio sprendimo Ukrainoje, tačiau pareiškė, kad „šiuo metu“ nėra sąlygų taikiai išspręsti konfliktą, ir pasmerkė naujai įvestas sankcijas.
Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas
Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas / „Reuters“/„Scanpix“

„Mes daug dėmesio skyrėme mūsų draugų kinų planui“, – pirmadienį sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas ir pridūrė, kad „kol kas nematome jokių sąlygų, kurių reikia, kad visa ši istorija būtų baigta taika“.

Kinija stengiasi laikyti save neutralia konflikto šalimi, tuo pat metu palaikydama glaudžius ryšius su strategine sąjungininke Rusija.

Praėjusią savaitę Pekinas paragino surengti taikos derybas ir paskelbė 12 punktų dokumentą dėl karo Ukrainoje užbaigimo, į kurį įtraukta pagarba visų šalių teritoriniam suverenitetui.

Rusijos užsienio reikalų ministerija penktadienį padėkojo Kinijai už pastangas, tačiau pareiškė, kad bet koks konflikto sprendimas turi pripažinti Rusijos kontrolę keturiuose Ukrainos regionuose.

Rusija tvirtina aneksavusi Donecko, Luhansko, Zaporižios ir Chersono regionus, bet niekada jų visiškai nekontroliavo. Tarptautinė bendruomenė nepripažįsta jų aneksijos.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis teigė, kad jo šaliai reikia bendradarbiauti su Kinija, ir tvirtino iš kinų pusės matantis „pagarbą mūsų teritoriniam vientisumui, saugumo klausimams“.

V.Zelenskis taip pat sakė esąs įsitikinęs, kad tik šalis, kurios teritorija puolama, gali inicijuoti „bet kokias taikos iniciatyvas“.

Kinų pasiūlymas paskelbtas po to, kai Vakarai apkaltino Kiniją, kad ji svarsto galimybę apginkluoti Rusiją, o Pekinas šį teiginį atmetė kaip melagingą.

„Absurdiškos“ sankcijos

Taip pat Kremlius užsipuolė Europos Sąjungą po to, kai blokas šį savaitgalį priėmė naujausią sankcijų Rusijai dėl jos karinės intervencijos Ukrainoje paketą.

„Visa tai, žinoma, absurdiška“, – atsakydamas į klausimą apie naujas sankcijas, kurios taikomos 121 fiziniam ir juridiniam asmeniui, žurnalistams teigė D.Peskovas.

Šios priemonės yra jau dešimtas ES sankcijų paketas, siekiant pakirsti Rusijos finansus bei karinį tiekimą, susijusį su prieš metus pradėta jos invazija į Ukrainą.

D.Peskovas teigė, kad Vakarų šalys sunkiai beranda asmenų ir subjektų, kuriems galėtų taikyti sankcijas.

„Tai paaiškina nelogišką fizinių ir juridinių asmenų sąrašą“, – sakė jis.

„Kalbame apie tokius daug pasiekusius žmones, ir jiems įtraukimas į sąrašus nesukels jokių nepatogumų“, – pridūrė Kremliaus atstovas spaudai.

Naujausios ES sankcijos taikomos dešimtims Rusijos subjektų, tai yra įmonėms ar valstybinėms agentūroms, įskaitant dar tris Rusijos bankus.

Buvimas sąraše reiškia turto įšaldymą ES ir draudimą išduoti vizas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas