Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremlius siekia įkurti sau palankią, prieš A.Lukašenką nukreiptą partiją Baltarusijoje

Kremlius siekia Baltarusijoje įkurti naują partiją, kuri būtų nusiteikusi prieš de facto šalies vadovą Aliaksandrą Lukašenką, tačiau draugiška Rusijai, rodo tyrimų centro „Dosjė“ gauti slapti dokumentai. Siekiama ir Baltarusijoje sustiprinti parlamento galias.
Vladimiro Putino ir Aliaksandro Lukašenkos atvaizdai
Vladimiro Putino ir Aliaksandro Lukašenkos atvaizdai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„The Insider“ rašo, kad vienas iš „Dosjė“ gautų dokumentų „Darbo Baltarusijos Respublikoje strategija“ buvo parengtas 2020-ųjų rugsėjį. Jame nurodoma, kad, „norint išlaikyti įtaką Baltarusijoje, būtina“:

  • Galėti daryti įtaką maksimaliam besiformuojančių politinių jėgų Baltarusijoje skaičiui (patekti į visus opozicijos struktūrų valdymo organus);
  • Sudaryti išteklių bazę, skirtą ateities visuomeninio politinio judėjimo, politinės partijos formavimui. Dokumente nurodoma surasti ir paruošti iki 1 200 kandidatų dalyvavimui parlamento rinkimuose ateityje;
  • Sudaryti informacinę struktūrą, kad būtų išsaugota visuomeninė-politinė įtaka bet kurio scenarijaus atveju. Tam reikia savų informacijos sklaidos kanalų (žiniasklaidos priemonių, socialinių tinklų, „Telegram“ ir „Youtube“ kanalų), taip pat savų vietos visuomenės nuomonės lyderių tinklo.

Antrasis „Dosjė“ gautas dokumentas parengtas spalio 3 dieną. Tai – Išorinės žvalgybos tarnybos generolo Vladimiro Černovo kalba apie situacijos Baltarusijoje sureguliavimą. Kur tiksliai kalbėjo V.Černovas, neaišku, spėjama, kad tai buvo vienas iš susitikimų Kremliuje, nurodo „The Insider“.

VIDEO: 15/15: Iš pirmų lūpų – protestai Baltarusijoje, įkalinimas perpildytose areštinėse

V.Černovas pripažįsta, jog Baltarusijoje vis labiau atmetamas A.Lukašenka, esą tai vyksta ir administraciniuose sluoksniuose.

Generolas pabrėžia būtinybę artimiausiu metu įgyvendinti konstitucinę reformą ir perduoti valdžią parlamentui, į kurį turi ateiti Maskvai ištikimos jėgos.

„Itin svarbu suteikti galimybę rinkėjams, kritiškai nusiteikusiems valdžios ir teigiamai Rusijos (tai – dauguma!) atžvilgiu, būti politiškai atstovaujamiems ir net turėti daugumą Baltarusijos Respublikos parlamente, o dėl to šalies vidaus ir užsienio politika taptų aiškesnė“, – „Dosjė“ cituoja V.Černovą.

Spalį V.Černovas sudarė sąrašą asmenų, Baltarusijoje veikiančių Rusijos naudai. Tarp jų – visuomeninės organizacijos, skirtos padėti verslui, „Parama ir plėtra“ valdybos pirmininkas Maksimas Leonenkovas, kompanijų grupės „Ferment“ vadovas Valerijus Bestolkovas, Skaitmeninės transformacijos centro direktorius Maksimas Tarasevičius.

VIDEO: Baltarusijos opozicijai įteikta A.Sacharovo premija už žmogaus teisių ir minties laisvės gynimą

Partija „Tautos teisė“

Naujausias „Dosjė“ gautas dokumentas – marionetinės partijos, kurią Kremlius pavadino „Tautos teisė“, programa. Oficialiai apie partiją kol kas nepaskelbta, tačiau iš jos programos galima daug pasakyti apie Kremliaus planus, rašo „The Insider“.

Pirmiausia Kremlius siekia nukreipti nepasitenkinimą į „konstitucinę reformą“ tikintis, jog tai atitrauks baltarusių dėmesį nuo kovos už sąžiningus rinkimus.

„Nesame smurtinių revoliucijų ir revoliucinių transformacijų šalininkai, – rašoma programoje. – Esame šalininkai ryžtingų reformų, kurios sukurs tinkamas sąlygas ir mechanizmus realizuoti Baltarusijos Respublikos ir jos piliečių orumą.“

Iš programos aišku, kad Kremlius planuoja Baltarusijos tapimą parlamentine-prezidentine respublika, „The Insider“.

Programoje taip pat numatoma didelio masto valstybinio sektoriaus privatizacija, „cenzūros naikinimas“, „pagarba laisvei ir asmens orumui“.

Dokumentus rusų kalba rasite čia.

Parama Rusijai silpsta?

Baltarusijoje masiniai protestai prasidėjo rugpjūčio 9-ąją paskelbus, neva prezidento rinkimus ir vėl didele balsų persvara nugalėjo Aliaksandras Lukašenka.

Protestai malšinami smurtu ir masiniais areštais, jau buvo sulaikyta apie 30 tūkst. žmonių.

Netrukus po rinkimų buvo įkurta opozicinė Koordinacinė Taryba, siekianti valdžios perdavimo, tačiau galiausiai visi jos prezidiumo nariai buvo įkalinti arba priversti išvykti iš šalies. Rinkimų nugalėtoja pasiskelbusi opozicionierė Sviatlana Cichanouskaja atvyko į Lietuvą.

Kremlius reiškė paramą A.Lukašenkai, Baltarusijai suteikė 1,5 mlrd. rublių paramą, itin svarbią režimo išlikimui.

Baltarusijos analitinių dirbtuvių (BAW) lapkričio 5–8 dienomis vykdytos apklausos metu buvo klausiama: kokioje sąjungoje labiau norėtų gyventi baltarusių tauta – Europos Sąjungoje ar sąjungoje su Rusija?

40 proc. respondentų pasisakė už sąjungą su Rusija, kai rugsėjį šis skaičius siekė 52 proc. Lapkritį už ES pasisakė 33 proc., rugsėjį – 27 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas