Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kremlius skiria buvusį opozicinės Dešiniųjų jėgų sąjungos lyderį gubernatoriumi

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pasiūlė kandidatu į Kirovo srities gubernatoriaus postą Nikitą Belychą, buvusį opozicinės liberalų partijos – Dešiniųjų jėgų sąjungos (DJS) – vadovą.
Dmitrijus Medvedevas
Dmitrijus Medvedevas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė, N.Belychas, vadovavęs DJS nuo 2005 metų gegužės, paliko partijos lyderio postą rugsėjo pabaigoje.

Jo vadovavimo laikotarpiu Dešiniųjų jėgų sąjunga ne kartą kritikavo Kremlių. DJS nepavyko surinkti pakankamai balsų 2007 metų rinkimuose, kad turėtų atstovų Valstybės Dūmoje.

Netrukus po N.Belycho pasitraukimo partija save paleido, o dalis jos, vadovaujama Leonido Gozmano, prisijungė prie naujos partijos „Teisingas reikalas“, kuri, kaip pripažino jos nariai, bus lojalesnė Kremliui.

DJS nariai, nepanorėję įstoti į „Teisingą reikalą“, perėjo į buriamą naują judėjimą „Solidarumas“. Tarp žinomų šio judėjimo dalyvių – Garis Kasparovas, Borisas Nemcovas (taip pat anksčiau sustabdęs savo narystę Dešiniųjų jėgų sąjungoje), partijos „Jabloko“ nariai Maksimas Reznikas ir Ilja Jašinas.

Šiame procese dalyvavo ir N.Belychas. Sužinojus,  kad jo kandidatūra keliama į gubernatoriaus postą, jis pranešė judėjime nedalyvausiąs.

„Manau, negalėsiu dalyvauti šiame judėjime“, – sakė N.Belychas agentūrai „RIA-Novosti“.

I.Jašinas agentūrai tvirtino, kad „Solidarumas“ supranta N.Belycho sprendimą, ir pažadėjo, jog „jokios agresijos“ prieš jį nebus.

N.Belychas buvo Permės srities (dabar Permės krašto), gretimo su Kirovo, vicegubernatorius iki atėjimo į DJS vadovybę.

„Aš neblogai pažįstu Kirovo sritį, kuri ribojasi su Permės kraštu, kuriame dirbau trejus metus“, – agentūrai ITAR-TASS sakė 33 metų N.Belychas.

„Todėl, kai prezidentas pasiūlė vadovauti šiai sričiai, su dėkingumu sutikau", – pridūrė jis.

D.Medvedevo siūlymu N.Belychas turi tapti Kirovo srities gubernatoriumi po sausio 14 dienos, kai baigsis dabartinio regiono vadovo Nikolajaus Šakleino įgaliojimai.

Iki tol N.Belycho kandidatūrą turi patvirtinti srities parlamentas. Nuo tada, kai tokią tvarką įvedė ankstesnis prezidentas V.Putinas, regionų įstatymų leidžiamieji susirinkimai nė karto neprieštaravo Kremliaus siūlymams.

L.Gozmanas, pakeitęs N.Belychą paskutiniais DJS gyvavimo mėnesiais, sveikino D.Medvedevo sprendimą.

„Teisingai, kad gubernatoriai bus ne tik „Vieningosios Rusijos" nariai“, – sakė L.Gozmanas, turėdamas omenyje didžiausią Kremlių remiančią partiją Rusijoje.

Komunistų atstovai komentavo N.Belycho paskyrimą, lygindami su Dmitrijaus Rogozino, kuris buvo atviras nacionalistas, o po to tapo Rusijos atstovu prie NATO, likimu.

„Tuomet kaina buvo „Tėvynės“ išnykimas. Dabar aišku, kad šio paskyrimo kaina yra DJS išnykimas“, – agentūrai „RIA-Novosti" sakė RFKP lyderio pavaduotojas Ivanas Melnikovas.

„Tėvynė“, kuri turėjo atstovų 2004–2007 metų Valstybės Dūmoje, likus nedaug laiko iki 2007 metų rinkimų, prisijungė prie partijos „Teisingoji Rusija“, deklaruojančios visišką lojalumą Kremliui.

Prieš tai „Tėvynėje“ iš postų buvo nušalinti  tokie lyderiai kaip D.Rogozinas ir Sergejus Glazjevas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas