Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 25 /20:35

Kremlius: V. Putinas nuotoliniu būdu prižiūrėjo balistinių raketų pratybas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį nuotoliniu būdu prižiūrėjo balistinių raketų pratybas, pranešė Kremlius. 
AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.

Apie tai pranešta praėjus kelioms valandoms po to, kai Maskva atšaukė branduolinių bandymų draudimo ratifikavimą.

„Vadovaujant Rusijos ginkluotųjų pajėgų vyriausiajam vadui Vladimirui Putinui, buvo surengtos pratybos, kuriose dalyvavo branduolinio atgrasymo pajėgų sausumos, jūrų ir oro komponentų pajėgos ir įranga“, – sakoma Kremliaus išplatintame pranešime.

„Per pratybas vyko praktiniai balistinių ir sparnuotųjų raketų paleidimai“, – priduriama jame.

Kremlius nurodė, kad viena raketa buvo paleista iš Plesecko kosmodromo Rusijos šiaurėje, o kita – iš branduolinio povandeninio laivo Barenco jūroje.

Maskva pareiškė, kad pratybų metu taip pat dalyvavo strateginiai bombonešiai Tu-95MS. 

Ji pridūrė, kad šiose pratybose buvo tikrinamas „karinių vadovavimo ir kontrolės institucijų pasirengimo lygis“.

Kiek vėliau Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pareiškė, kad šalis rengia savo pajėgas masiniam atsakomajam branduoliniam smūgiui tuo atveju, jei būtų įvykdyta branduolinė ataka.

Tačiau iš jo komentarų nebuvo aišku, ar jis turėjo omenyje, jog Rusija šiuos parengiamuosius veiksmus atlieka tuo pačiu metu, kai vyksta balistinių raketų paleidimo pratybos.

Rusijos valstybinė televizija parodė filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuotas S. Šoigu ir Rusijos ginkluotųjų pajėgų štabo viršininko Valerijaus Gerasimovo pokalbis su V. Putinu.

Šios pratybos surengtos po to, kai Rusijos aukštieji parlamento rūmai – Federacijos taryba – balsavo už įstatymo projektą, kuriuo atšaukiamas Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties, dar vadinamos CTBT, ratifikavimas. Įstatymo projektas dabar bus išsiųstas V. Putinui galutinai patvirtinti. Žemieji parlamento rūmai įstatymo projektui pritarė praėjusią savaitę.

Balsavimas įvyko V. Putinui anksčiau šį mėnesį pareiškus, jog Maskva gali atšaukti savo 2000 metų sprendimą ratifikuoti sutartį, kad taip atspindėtų JAV, kurios ją pasirašė, bet neratifikavo, poziciją.

1996 metais priimta CTBT draudžia visus branduolinius bandymus bet kurioje pasaulio vietoje, tačiau kritikai tvirtina, kad neratifikavus, jos potencialas lieka neišnaudotas. Be JAV, sutarties dar nėra ratifikavę Kinija, Indija, Pakistanas, Šiaurės Korėja, Izraelis, Iranas ir Egiptas.

Nerimaujama, kad Rusija gali atnaujinti branduolinius bandymus, siekdama atgrasyti Vakarus nuo tolesnio karinės paramos Ukrainai teikimo.

Šis sprendimas taip pat buvo paskelbtas po to, kai Maskva pareiškė, kad išnagrinės JAV pasiūlymus atnaujinti dialogą dėl branduolinės ginkluotės kontrolės, tačiau jų nepriims, jei Vašingtonas neatsisakys, rusų teigimu, priešiškos pozicijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas