Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Krizė Venesueloje: JAV siųs tūkstančius karių į Kolumbiją?

JAV Baltieji Rūmai, kurių šeimininkas Donaldas Trumpas neatmeta galimybės imtis karinių veiksmų Venesueloje, nė nemėgina slopinti įtampos. Prezidento patarėjas nacionaliniam saugumui Johnas Boltonas bendraudamas su žurnalistais rankoje laikė užrašų knygutę, kurioje buvo matyti žodžiai „5 tūkstančiai karių į Kolumbiją“, skelbia CNN.
J.Boltonas ir jo užrašų knygelė su žodžiais „5 tūkstančiai karių į Kolumbiją“
J.Boltonas ir jo užrašų knygelė su žodžiais „5 tūkstančiai karių į Kolumbiją“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Paprašytas paaiškinti, ką tai reiškia, Baltųjų Rūmų atstovas tepasakė: „Kaip teigia prezidentas, ant stalo – visi variantai.“

Kitaip tariant, D.Trumpo administracija neatmeta galimybės spaudimą N.Maduro režimui, kuriam iššūkį praėjusią savaitę metė prezidentu pasiskelbęs ir krūvos valstybių tokiu jau pripažintas opozicijos lyderis Juanas Guaido, didinti ir kariniais veiksmais.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Venesuelos lyderiu pasiskelbęs Juanas Guaido
AFP/„Scanpix“ nuotr./Venesuelos lyderiu pasiskelbęs Juanas Guaido

Kolumbija ribojasi su Venezuela ir joje jau yra dislokuoti keli šimtai JAV karių – pagal dar 1999 metais suderėtą Vašingtono ir Bogotos planą dėl kovos su FARC sukilėliais ir narkotikų prekeivių karteliais.

Tiesa, Pentagono pareigūnas CNN pirmadienį teigė, kad planų siųsti papildomas pajėgas į Kolumbiją ar apskritai Pietų Ameriką nėra, nors laikinasis gynybos sekretorius Patrickas Shanahanas pareiškė: „Mes labai atidžiai stebime situaciją.“

Savo ruožtu Kolumbijos užsienio reikalų ministras Carlosas Holmesas Trujillo paskelbė nenutuokiantis, ką galėtų reikšti tokia pastaba J.Boltono užrašų knygelėje – esą Bogota toliau diskutuos su Vašingtonu.

„Scanpix“/AP nuotr./J.Boltono užrašų knygelė su žodžiais „5 tūkstančiai karių į Kolumbiją“
„Scanpix“/AP nuotr./J.Boltono užrašų knygelė su žodžiais „5 tūkstančiai karių į Kolumbiją“

JAV anksčiau pirmadienį paskelbė sankcijų Venesuelos valstybinei naftos įmonei PDVSA. Šios kompanijos lėšos bus laikomos blokuojamose sąskaitose – iš viso apie 7 mlrd. JAV dolerių.

N.Maduro nuo praėjusios savatės griaudėja apie JAV inicijuojamas pastangas jį nuversti. Prezidentą kol kas remia šalies ginkluotosios pajėgos, taip pat – Rusija ir Kinija.

Skurdas akivaizdus

Venesuelos lyderis ir jo šalininkai taip pat tikina, kad padėtis šalyje nėra tokia bloga, o jei ir yra, dėl to esą kalti spekuliantai ir chavizmu nepatenkinti kapitalistai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nicolas Maduro
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nicolas Maduro

Bet nepriklausomi CNN žurnalistai, patekę į šalį, ten iš tiesų išvydo, kad trūksta maisto, vaistų, smarkiai išaugęs nusikalstamumo lygis, šiukšlės tiesiog deginamos gatvėse.

Be to, nuo N.Maduro nusisuka ir labiausiai skurstantys venesueliečiai. CNN korespondentai vargingiausiuose Karakaso rajonuose matė, kaip vietos žmonės grumiasi su policijos specialiosiomis pajėgomis.

„Nebegalime daugiau susiturėti. Mus traiško. Mes dabar esame elgetos, nuolat elgetaujame. Tai ne politika – tai būtinybė išgyventi, – permainų viltį esą jaučia Ronny. – Žmonės žudo vien kitus dėl kilogramo ryžių, miltų, vandens.

„Scanpix“/AP nuotr./Vis daugiau venesueliečių priversti elgetauti
„Scanpix“/AP nuotr./Vis daugiau venesueliečių priversti elgetauti

Dabar daug kalbama, kad Venesuela tapo įrankiu platesnėje geopolitinėje kovoje tarp JAV, Rusijos ir Kinijos. Bet CNN reporteriai teigė įsitikinę, kad patys venesueliečiai ne galvoja apie socializmą, o alksta.

Per 2017 metus Venesuelos, kuri dar neseniai buvo vadinama viena turtingiausių regiono valstybių, gyventojai vidutiniškai sulyso net 11 kilogramų. Karakaso prekybos centruose nėra nei kiaušinių, nei duonos.

Kuklus krepšelis vandens, riešutų, sūrio, kumpio ir vaisių Karakase šiuo metu kainuoja net 200 JAV dolerių. Hiperinfliacija Venesueloje šiais metais turėtų siekti 10 milijonų procentų.

Įspūdingi ir emigruojančiųjų skaičiai. Jungtinės Tautos skelbia, kad daugiau nei 3 mln. venesueliečių jau išsibarstė po kitas Pietų Amerikos šalis, o dar 2 mln. žmonių šalį gali palikti 2019 metais.

„Prieš 10 metų kolumbiečiai vykdavo į Venesuelą ir ieškodavo geriau nei tėvynėje apmokamų darbų. Dabar jau venesueliečiai kaimyninėje valstybėje dirba valytojais ar elgetauja“, – konstatuoja CNN.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas