Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Krizės purtomos Venesuelos lyderis užsimanė dviejų trečdalių kaimyninės valstybės teritorijos

Vieną didžiausių infliacijos reitingų šiuo metu turinti Venesuela kenčia nuo ekonominės krizės – trūksta net būtiniausių prekių. Tuo metu šalies lyderis Nicolasas Maduro nusprendė atnaujinti teritorinį ginčą su kaimynine Gajanos valstybe, rašo news.vice.com.
Nicolas Maduro
Nicolas Maduro / AFP/„Scanpix“ nuotr.

15 metų įšaldytas konfliktas dėl Esekibos regiono, priklausančio Gajanai, atgijo pasklidus gandams, kad šiame regione atrasti gausūs naftos telkiniai.

Nepaisant to, kad dar 1966 metais Didžioji Britanija, Venesuela ir Britų Gajana pasirašė susitarimą taikiai išspręsti teritorinį konfliktą, tačiau jis vis atgaivinamas Venesuelos iniciatyva.

N.Maduro kritikai teigia, kad šalies lyderio laiškas „ExxonMobil“ atstovams, sudariusiems sutartį su Gajana dėl Esekibos naftos išteklių tyrimo, yra tik viešųjų ryšių kampanija, siekiant nukreipti dėmesį nuo savo šalies problemų.

Buvusio kandidato į Venesuelos prezidentus, Mirandos valstijos gubernatoriaus Henrique Caprileso teigimu, šis žingsnis tėra bandymas išgelbėti į rekordines žemumas smukusius šalies lyderio reitingus.

„Jis atsitraukia nuo Hugo Chavezo idėjų. Maduro nieko nekalbėjo apie šią teritoriją, kai pats buvo užsienio reikalų ministru Chavezo kabinete“, – tikino buvęs Venesuelos ambasadorius Gajanoje Sadio Garavinis.

„Tai naujas būdas, kuriuo Venesuelos politinis elitas bando rasti priešą už valstybės ribų. Anksčiau jie bandė demonizuoti Obamą, po to Ispaniją, o dabar taikiniu tapo Gajana ir jos prezidentas“, – aiškino buvęs Venesuelos ambasadorius Jungtinėse Tautose Emilio Figueredo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Nicolas Maduro
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Nicolas Maduro

Tiesa, kritikai netrukdo N.Maduro veikti. Jis jau kreipėsi į JT vadovą Ban Ki-mooną reikalaudamas pradėti naujas derybas dėl teritorijos savininko, taip pat viešai paskelbė venesueliečiams, kad atsiims galimai naftos išteklius turinčią Esekibą.

Venesueloje jau įkurtas „Esekibos regiono gelbėjimo biuras“, kuriam vadovauja buvęs aukšto rango karininkas. Pradėta reklamos kampanija, aiškinanti tame regione gyvenantiems Gajanos gyventojams apie galimus prisijungimo prie Venesuelos privalumus, taip pat dalinamos Venesuelos tapatybės kortelės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?