Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kroatija nesustabdė vakcinavimo nuo COVID-19: prezidento žodžius išvertė savaip

Vakcinų nuo COVID-19 priešininkai pasigavo Kroatijos prezidento Zorano Milanovičiaus komentarą apie vakcinavimo kampaniją šalyje ir, ištraukę žodžius iš konteksto, platina juos kaip žinią, kad skiepijimas šioje šalyje nutrauktas. Tai nėra tiesa – šios Balkanų valstybės vadovas pripažino abejojantis, kad kroatai ims skiepytis aktyviau, bet nesakė nieko apie sustabdymą. Tai būtų neįmanoma – prezidento galios tokiam sprendimui yra per menkos.
A.G.Astrauskaitės organizuojamas mitingas prieš galimybių pasą
Protestas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Susidomėjo ir lietuviai

„Kroatijos prezidentas atskleidžia melą ir panikos plitimą dėl COVID, sako, kad jo šalyje nebeleidžiama skiepytis, – prieš kelias dienas tokį įrašą kartu su Z.Milanovičiaus komentaru paskelbė jauna pora iš Lietuvos. – Griežtu kaltinimu medicinos įstaigai Z.Milanovičius paskelbė, kad kroatai yra „pakankamai paskiepyti“.

Tas pats įrašas, tik jau ne su angliškais, o su lietuviškais subtitrais, atsirado ir viename tinklalapyje su lakonišku komentaru: „Puiki Kroatijos prezidento kalba!“

Įrašas pradedamas paaiškinimu, esą Kroatija atsisako didinti injekcijų apimtis.

Naujausiais Europos ligų kontrolės ir prevencijos centro (ECDC) duomenimis, bent vieną dozę šioje šalyje yra gavę apie 63 proc. suaugusių gyventojų. Tai sudaro maždaug 44 proc. visos visuomenės.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Prezidentas „pažadėjo“, kad nepasiskiepys daugiau nei 50 proc. gyventojų
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Prezidentas „pažadėjo“, kad nepasiskiepys daugiau nei 50 proc. gyventojų

„Man nesvarbu. Mes pakankamai vakcinuoti ir visi tai žino, – atšovė Z.Milanovičius, replikuodamas į žurnalistės teiginį, kad šis rodiklis nesiekia ES vidurkio – daugiau nei 66 proc. (80 proc., skaičiuojant tik suaugusius žmones). – Mes neviršysime 50 proc.

Tegu aptveria mus vieline tvora. Jie to nepadarys. Mes esame pakankamai vakcinuoti, nes jie yra pakankamai vakcinuoti. Taigi, iš jų perspektyvos žiūrint, mes esame pakankamai vakcinuoti. Tiesiog nėra jokių galimybių sukelti tiems žmonėms pavojų.“

Taip gana painiai prezidentas kalbėjo per spaudos konferenciją rugsėjo 10-ąją. Nuo tada šiuo maždaug pusantros minutės trukmės įrašu (dažniausiai – su vertimu į kitas kalbas) dalinamasi įvairiuose socialiniuose tinkluose (pavyzdžiui, čia, čia, čia).

Kartu cituojami Z.Milanovičiaus žodžiai, esą žiniasklaida skleidė paniką ir nesąmones, „daugiau nebūsime vakcinuojami“, pridedamas paaiškinimas, kad „jie baigė su vakcinavimo programa“.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose platinama žinia, esą Kroatijoje žmonės nebeskiepijami nuo COVID-19
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose platinama žinia, esą Kroatijoje žmonės nebeskiepijami nuo COVID-19

Įraše prezidentas ilgokai kalba apie COVID-19 ir skiepijimą nuo šios ligos, tačiau be platesnio konteksto sunku suprasti, ką tiksliai jis turi omenyje. Tad, pridėjus vienokį ar kitokį komentarą, šiuos žodžius galima interpretuoti ir vienaip, ir kitaip.

„Tikslas yra. Mes norime žinoti, koks yra visos tos beprotybės tikslas? – kaip teigiama subtitruose, retoriškai klausė jis. – Jei siekiama visiškai sunaikinti virusą, tuomet tai yra tikslas. Man neteko girdėti, kad toks tikslas būtų keliamas. (…)

Ekrano nuotr. iš musutv.lt/Teigiama, esą Kroatija stabdo vakcinavimą, bet tai netiesa
Ekrano nuotr. iš musutv.lt/Teigiama, esą Kroatija stabdo vakcinavimą, bet tai netiesa

Vakcinuokitės, tada vakcinuokitės dar kartą. Mes norime išnaikinti COVID-19! Tai akivaizdžiai neįmanoma. Aš kiekvieną dieną pradedu CNN ir kitų kanalų informacijos peržiūra ir spėlioju, ar aš nenormalus, ar jie išprotėję? Jie eskaluoja paniką ir tai darė nuo pradžių. Ir jie ne vieninteliai.

Tiesiog dar nėra absoliutaus tikrumo. Gyvenimas be rizikos, be pavojaus susirgti yra neįmanomas. Žmonės serga dėl tūkstančio kitų priežasčių ir daug pavojingesnių. Ir kai tai vyksta, mes pusantrų metų kalbame tik apie COVID. Gerai. Aš suprantu ir pateisinu vienerius metus. Buvau už tai. Nuo Naujųjų metų klausausi nesąmonių.“

Komentavo visai ką kita

Netiesa, kad Kroatija sustabdė žmonių skiepijimą nuo COVID-19, o ypač – kad tai padarė pats Z.Milanovičius. Jis pats, beje, pirmą vakcinos dozę gavo su pirmaisiais gyventojais dar sausio pradžioje ir paragino kitus pasekti jo pavyzdžiu, teigdamas, kad vakcinos buvo sukurtos padėti.

Specialiame vyriausybės puslapyje nėra jokios informacijos, kad vakcinavimas būtų nutrauktas, priešingai, raginama: „Pagalvok apie kitus, pasiskiepyk!“, siūloma užsiregistruoti skiepui.

Kaip rodo minėti skaičiai, bent kartą pasiskiepijo jau gerokai daugiau nei 50 proc. Kroatijos gyventojų, tad žodžiai, esą nebus viršyta ši riba, nepasitvirtino, procesas vyko toliau.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Zoranas Milanovičius
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Zoranas Milanovičius

Kroatijos prezidentas neturi tiek daug galių, kad galėtų priimti panašius sprendimus. Valstybės vadovo vaidmuo – daugiau formalus, su šiokia tokia galimybe lemti užsienio ir gynybos politiką, tačiau jis net negali vetuoti įstatymų.

Be to, socialinių tinklų vartotojai interpretavo gana nekonkrečius Z.Milanovičiaus žodžius taip, kaip jiems buvo patogiau. Ir įraše pateikiamas ne ištisinė kalba, – komentaras sumontuotas perdėliojus frazes, aiškiai matyti „kirpimas“. Ne „savo vietoje“ buvo ir žurnalistės klausimas. Tai paaiškina, kodėl atsakymas buvo toks chaotiškas.

Apie ką iš tiesų kalbėjo prezidentas, paskelbė Kroatijos laikraštis „Večernji list“. Šalies vadovas sakė nepritariąs privalomam skiepijimuisi, žmonės esą turi patys suvokti, kad reikia tai daryti.

„Tą akimirką, kai skiepų turime daugiau nei tų, kurie nori juos gauti, istorija baigta, toliau nieko nėra. Darant prielaidą, kad skiepai yra veiksmingi, – ir jie yra“, – buvo cituojamas prezidentas

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Komentaras buvo sumontuotas taip, kaip patogiau vakcinų priežininkams
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Komentaras buvo sumontuotas taip, kaip patogiau vakcinų priežininkams

Z.Milanovičiaus žodžiais, „negalime neribotą laiką skatinti šios įkyrios saugumo kultūros“. Anot jo, gyvename realiame pasaulyje, neįmanoma išvengti pavojų ir ligų.

Prezidentas kritiškai įvertino ne tik „panikos skleidimą“, bet ir vakcinavimo kampaniją – esą nuo metų pradžios negirdėjo „nieko išradingo“.

Naujienų agentūra „Reuters“ mėgino gauti prezidento atstovų komentarą, tačiau jo nesulaukė.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai