Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kruvinam konfliktui tęsiantis ketvirtą dieną, Sudano sostinėje griaudėjo sprogimai

Sudano sostinę Chartumą antradienį sudrebino sprogimai, kovoms, nusinešusioms beveik 200 gyvybių, tęsiantis jau ketvirtą dieną, nors tarptautinė bendruomenė vis garsiau ragina nutraukti karo veiksmus.
Chartumas, Sudanas
Chartumas, Sudanas / „Reuters“/„Scanpix“

Ištisas savaites trukusi kariuomenės vado Abdel-Fattaho Burhano, kuris 2021 metų spalio mėnesį vadovavo kariniam perversmui, sužlugdžiusiam Sudano perėjimą prie civilinės valdžios, ir jo pavaduotojo Mohamedo Hamdano Daglo, vadovaujančio galingoms sukarintoms pajėgoms, kova dėl valdžios kruvinu smurtu virto šeštadienį.

Mūšiai vyksta visoje didžiulėje Rytų Afrikos šalyje, todėl baiminamasi, kad konfliktas, kurio metu vykdomi antskrydžiai, naudojama artilerija ir smarkiai šaudoma, išplis į regioną.

Antradienio rytą Chartume, kai gatvėse, aidint garsiems sprogimams, siautėjo uniformuoti kovotojai su turbanais, Japonijoje susirinkę Didžiojo septyneto (G-7) šalių užsienio reikalų ministrai savo pareiškime paragino kariaujančias šalis „nedelsiant nutraukti karo veiksmus“.

Išsigandę sostinės gyventojai paskutines ir švenčiausias Ramadano dienas pro langus stebi, kaip gatvėmis rieda tankai, dreba pastatai, o ore tvyro kovų sukeltų gaisrų dūmai.

Liudininkų teigimu, antradienio rytą į gyvenamuosiuose Chartumo rajonuose stovinčius automobilius su priešlėktuvinėmis raketomis buvo pakrauta papildomų šaudmenų.

„Paprastai bombardavimas prasideda apie 4 val. ryto ir tęsiasi kelias valandas, tačiau šiandien jis nesiliovė“, – sakė Chartumo gyventoja Dallia Mohamed Abdelmoniem.

„Pastarąsias keturias dienas nemiegojome“, – sakė ji ir pridūrė, kad jos šeima liko namuose, „stengdamasi išsaugoti sveiką protą“.

Naujienų agentūros AFP žurnalistų teigimu, antradienį šeimos su sunkiais lagaminais rankose laukė kelių autobusų, važiuojančių į pietus nuo sostinės, nes vis daugiau žmonių, pasinaudoję retomis pertraukomis nuo kovų, bėga iš Chartumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas