Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 02 /2015 12 03

Kruvinas išpuolis Kalifornijoje: atskleistos abiejų nukautų užpuolikų tapatybės, paviešinta užpuoliko nuotrauka

Kalifornijoje, San Bernardine, trečiadienį kilo susišaudymas. Sužeista 17 žmonių, 14 žuvo. Atskleistos abiejų įtariamųjų tapatybės Tai – Syedas Rizwanas Farookas – 28-erių vyras ir Tashfeen Malik – 27-erių moteris. 

KĄ ŽINOME IKI ŠIOL:

  • Šaudynės įvyko Kalifornijoje, San Bernardino mieste, trečiadienį apie 21 Lietuvos laiku
  • Patvirtinta, kad 14 žmonių žuvo, dar 17 buvo sužeista
  • Šaudyta žmonių su negalia centre  „​Inland Regional Center“​
  • Užpuolikai vilkėjo kariškas uniformas, po šaudynių pabėgo juodu visureigiu. Jie buvo ginkluoti „​Kalašnikovo“​ automatais
  • Daugiau nei po keturių valandų operacijos vienas užpuolikas nukautas, maždaug po pusvalandžio nukautas dar vienas
  • Vienas žmogus suimtas, tačiau neaišku, ar jis susijęs su išpuoliu
  • Įtariama, kad vienas iš užpuolikų dirbo „​Inland Regional Center“​
  • Įvardytas įtariamasis užpuolikas – Syedas Farookas, antroji įtariamoji – Tashfeen Malik
  • Kol kas nepatvirtinta nei vienos aukos tapatybė 

Papildyta 11.46 val. Paviešinta dar viena S.Farooko nuotrauka. 

F.Farooko nuotrauka

Papildyta 10.08 val. Paviešinta įtariamojo S.Farooko nuotrauka. 

S.Farooko nuotrauka

Papildyta 8.30 val. Atskleistos abiejų įtariamųjų tapatybės. Nukauta užpuolikė – Tashfeen Malik. Syedas Rizwanas Farookas – 28-erių vyras, Tashfeen Malik – 27-erių moteris. 

Papildyta 8.12 val. Patvirtinta, kad žuvo 14 žmonių, dar 17 buvo sužeista. 

Kaip skelbia theguardian.com, S.Farookas sveikatos departamente dirbo penkerius metus ir dalyvavo kalėdiniame renginyje žmonių su negalia centre „Inland Regional Center“. Jis įsitraukė į ginčą, staigiai išėjo iš renginio, o grįžęs ėmė šaudyti. 

Teigiama, kad abu nukauti užpuolikai buvo susiję, tačiau neaišku, ar jie buvo sutuoktiniai. Taip pat nėra aišku, ar į šaudynes buvo įsitraukęs trečiasis asmuo. Kol kas nenustatytos ir aukų tapatybės. Su teroristinėmis grupuotėmis šis įvykis nesiejamas. 

Papildyta 7.58 val. Įtariamasis užpuolikas Syedas Farookas, kaip nurodoma apygardos dokumentuose, buvo San Bernardino apygardos sveikatos departamento​ darbuotojas, skelbia „Reuters“. Prieš šaudynes jis staiga išėjo iš renginio. 

Papildyta 7.48 val. F.Khanas, vieno iš užpuolikų svainis, teigė nesuvokiantis išpuolio motyvų. Jo sesuo ištekėjusi už įtariamojo, surengus kruvinas šaudynes žmonių su negalia centre „Inland Regional Center“. 

„Kodėl jis turėjo tai padaryti? Visiškai nesuprantu, man tiesiog šokas“, – prisipažino F.Khanas, kalbėdamas per spaudos konferenciją. Jis teigė kalbėjęs su nukautu įtariamuoju užpuoliku maždaug prieš savaitę. 

S.Farookas vedęs jo seserį Sairą Khan. 

Papildyta 7.00 val. Spaudos konferencijoje ketvirtadienį prabilo vieno iš užpuolikų svainis. Farhanas Khanas tiesiog negalėjo išreikšti savo liūdesio: „Man šokas, kad kažkas tokio galėjo įvykti“. Jis teigė, kad neįsivaizduoja, kodėl buvo įvykdytas išpuolis. ​F.Khanas sakė žurnalistams negalintis atskleisti jokios informacijos apie įtariamąjį užpuoliką, tačiau norėjęs pareikšti užuojautą aukoms savo ir savo šeimos vardu.  

VIDEO: Kruvinas išpuolis Kalifornijoje, žmonių su negalia centre

Papildyta 6.10 val. Įvardytas įtariamasis užpuolikas – JAV pilietis Syedas Farookas, skelbia užsienio žiniasklaida, tarp jų „Los Angeles Times“, „New York Times“ ir naujienų agentūra AP.  Remiamasi šaltiniais teisėsaugoje. Kol kas ši informacija oficialiai nepatvirtinta. 

Papildyta 5.59 val. „Reuters“ skelbia, kad nustatytas vieno iš užpuolikų giminaitis. Jis esą dalyvaus netrukus vyksiančioje spaudos konferencijoje. Taip pat pranešama, kad nukauti du užpuolikai – vyras ir moteris. 

Papildyta 05.44 val. San Bernardino meras Carey'us Davisas dėkoja visiems už abipusį palaikymą. „Mes, kaip miestas, padarysime viską, ką galime dėl šio kruvino išpuolių aukų“, – kalbėjo jis.

Pasak mero, apie išpuoliu detales paskelbs pareigūnai, kol kas situacija išlieka įtempta.

Papildyta 05.18 val. Vis dar tęsiasi paieškų operacija Redlandso apygardoje. Skelbiama, kad aplink šią apygardą pradėta evakuacija. Kol kas nežinoma dėl kokių priežasčių.

Primename, kad apie 6 val. Lietuvos laiku turėtų vykti policijos spaudos konferencija, per kurią bus paskelbta naujausia informacija.

Papildyta 05.12 val. Anksčiau buvo skelbta, kad iš įvykio bėgdami įtariamieji pametė sprogmenis, tačiau nustatyta, kad jų paliktuose įrenginiuose nebuvo sprogstamųjų medžiagų.

Papildyta 04.55 val. Manoma, kad išpuolį San Bernardine įvykdė Syedas Farookas kartu su savo broliu. Tokią informaciją skelbia „NBC News“.

Papildyta 04.46 val. Tęsiasi operacija Redlandso apygardoje, tačiau nežinoma, ar ji susijusi su šaudynėmis ir įtariamųjų paieškomis.

„The Guardian“ rašo, kad prie vieno iš namų buvo pastebėtas išminavimo operacijas atliekantis robotas. Po to, kai jis pateko į vieną iš pastatų, nuskambėjo įtartini garsai.

Per spaudos konferenciją San Bernardino policijos vadovas Jarrodas Burguanas kalbėjo, kad Redlandso apygardoje pareigūnai operaciją atlieka itin atsargiai, nes baiminamasi, jog ten gali būti sprogmenų.

Papildyta 04.24 val. Manoma, kad vienas įtariamasis paspruko į Redlandso apygardą, kurią šiuo metu apieško pareigūnai.

Papildyta 04.02 val. „The Los Angeles Times“ ir „The New York Times“ rašo, kad išpuolis galbūt susijęs su vieno iš darbuotojų „sąskaitų suvedinėjimu“.

Pasak naujienų portalų, vienas iš trijų užpuolikų anksčiau dirbo centre, kuriame buvo įvykdytas išpuolis. Teigiama, kad šis darbuotojas turėjo konfliktą su kolegomis darbe ir nors išpuolio metu po kauke slėpė savo veidą, tačiau jį iš balso atpažino buvo bendradarbiai.

Papildyta 03.54 val. Pareigūnai taip pat sulaikė vieną įtariamąjį, tačiau neaišku, ar jis susijęs su išpuoliu.

Kol kas nekalbama, kad tai buvo teroristinis aktas, tačiau tokia tikimybė neatmetama. Atakos motyvai lieka neaiškūs.

Artimiausia spaudos konferencija bus surengta maždaug 6 val. Lietuvos laiku. Tikimasi, kad tuo metu bus paskelbta daugiau informacijos.

Papildyta 03.42 val. Prasidėjo policijos spaudos konferencija. Patvirtinta, kad nukauti du užpuolikai: vyras ir moteris. Jie buvo ginkluoti, su savimi turėjo ne tik automatus, bet ir pistoletus.

Per susišaudymą sužeistas vienas pareigūnas, jis išvežtas į ligoninę.

Automobilis, kuriame slėpėsi užpuolikai, bus atidžiai apžiūrėtas. Baiminamasi, kad jame gali būti sprogmenų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Žmonių su negalia centre įvykdytas išpuolis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Žmonių su negalia centre įvykdytas išpuolis

Papildyta 03.37 val. San Bernardine jau sutemo, tai gali apsunkinti policijos paieškas.

Papildyta 03.21 val. Oficialiai patvirtinta, kad per išpuolį sužeista 17 žmonių. Du iš jų yra itin sunkios būklės.

Per vėliau vykusį susišaudymą sužeistas vienas pareigūnas.

Vis dar laukiama policijos konferencijos. „NBC News“ skelbia, kad visgi nukauti du užpuolikai, vienas sugebėjo pabėgti, jo ieško pareigūnai. Ši informacija nėra oficialiai patvirtinta.

Papildyta 02.58 val. Vietos žiniasklaida praneša, kad iš San Bernardino mokyklų tėvams leista pasiimti vaikus. Darbuotojams taip pat leista palikti pastatus. Visgi dar nėra aišku, ar tai ženklas, jog situacija jau kontroliuojama ir užpuolikai suimti arba nukauti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Žmonių su negalia centre įvykdytas išpuolis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Žmonių su negalia centre įvykdytas išpuolis

Papildyta 02.48 val. „NBC News“ skelbia, kad šiuo metu ieškoma dviejų įtariamųjų. Juodame visureigyje, kurį apsupo policijos pareigūnai, iš viso buvo trys užpuolikai. Vienas iš jų tikrai  buvo nukautas.

Laukiama spaudos konferencijos, kurios metu bus paskelbta naujausia informacija. Konferencija turėtų prasidėti netrukus.

Papildyta  02.39 val. Manoma, kad nukautas vienas užpuolikas, nors susišaudymas vyko su keliais. Policijos pareigūnai apžiūri teritoriją aplink visureigį, kuriame, kaip įtariama, ir slėpėsi užpuolikai. Apieškomi šalia esantys namai.

BBC rašo, kad maždaug už valandos San Bernardine pradės leistis saulė. Pareigūnai nori kuo greičiau rasti pabėgusį užpuoliką.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Žmonių su negalia centre įvykdytas išpuolis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Žmonių su negalia centre įvykdytas išpuolis

Papildyta 02.22 val. Visgi „The Guardian“ skelbia, kad nukautas ir antrasis užpuolikas. Pareigūnai neatmeta galimybės, kad išpuolio dalyvių buvo daugiau.

Tuo tarpu BBC teigia, kad vienas užpuolikas nukautas, dar vienas sužeistas.

Papildyta 02.18 val. CNN praneša, kad antras užpuolikas galbūt nėra suimtas ir galėjo pabėgti. Kol kas patvirtinta, kad vienas įtariamasis buvo nukautas.

Papildyta 01.51 val. Rastas ir antras užpuolikas. Teigiama, kad jis sulaikytas, tačiau ši informacija nėra patvirtinta.

Pranešama, kad vienas pareigūnas per operaciją sužeistas.

Papildyta 01.34 val. Vienas iš užpuolikų nukautas. 

Papildyta 01.33 val. Visureigio langai išdaužti, jis apsuptas. Seržantas Vickis Cervantesas įsitikinęs, kad automobilyje yra vienas iš užpuolikų.

Pranešama, kad sužeistųjų skaičius padidėjo iki 17.

Papildyta 01.23 val. CNN pranešė, kad buvo sulaikytas vienas žmogus, tačiau nėra aišku, ar jis susijęs su šaudynėmis.

BBC skelbia, kad policijos pareigūnams pavyko aptikti galimus nusikaltėlių pėdsakus. Rastas visureigis, kuriame gali slėptis užpuolikai. Šią informaciją paskelbė vietos televizija.

Tuo metu BBC praneša, kad policijos pareigūnai apšaudė juodą visureigį. Į įvykio vietą atvyko didelės policijos pajėgos.

Papildyta 01.18 val. BBC žurnalistas Jamesas Cookas, esantis įvykio vietoje, praneša, kad bent kol kas šis išpuolis nesiejamas su „Islamo valstybe“.

Tuo tarpu „NBC4“ operatorius Alexas Vasquezas papasakojo, ką išvydo išpuolio vietoje, kurioje atsidūrė paskutinėmis išpuolio akimirkomis.

B.Obama aukų artimiesiems pareiškė užuojautą.

„Aidėjo paskutiniai šūviai. Žmonės bėgo. Mačiau moterį, kuri buvo sunkiai sužeista. Ji gulėjo ant žemės. Mačiau paskutinius jos atodūsius. Tai buvo žmonės, kurie atsikėlė ryte ir išvyko į darbą, o pateko į didžiausią košmarą“, – pasakojo A.Vasquezas.

Policijos pareigūnai ieško juodo visureigio, kuriuo galėjo pabėgti užpuolikai, tačiau kol kas paieškos nesėkmingos. Nėra žinoma, kokia kryptimi užpuolikai išvyko.

Papildyta 00.32 val. B.Obama aukų artimiesiems pareiškė užuojautą ir prakalbo apie darbus, kuriuos reikia nuveikti dėl ginklų kontrolės.

„Mes nežinome, kokie buvo užpuolikų motyvai, tačiau turime susivienyti dėl saugesnės šalies“, – teigė jis „CBC News“.

Papildyta 00.02 val. Surengtoje spaudos konferencijoje paskelbta, kad per išpuolį žuvo 14 žmonių, dar 14 sužeista. Tačiau aukų skaičius gali didėti.

Pareigūnai prašo visuomenės pagalbos – tam sukurtas specialus telefono numeris.

Manoma, kad ataka buvo suplanuota, tačiau neskelbiama, kad tai buvo teroristinis aktas.

Užpuolikų ieško didelės policijos pajėgos. 

Papildyta 23.34 val. Naujausiais duomenimis, žuvo 3 žmonės, dar 20 sužeista.

Aiškėja, kad šaudynės įvyko „Inland Regional Center“ centre esančioje konferencijų salėje, kurioje tuo metu vyko renginys.

Papildyta 23.23 val. Viena liudytoja policijai pranešė, kad matė tris ginkluotus vyrus, kurie įsėdo į juodą visureigį, skelbia CNN, remdamasis šaltiniais.

Manoma, kad įtariamieji ginkluoti AK-47 automatais.

Papildyta 23.17 val. Kol kas žinoma tik tiek, kad įtariamieji vilkėjo kariškas uniformas. Jų tapatybės nėra žinomos. Pareigūnai nuodugniai patikrino „Inland Regional Center“ kompleksą, tačiau įtariamųjų nerado.

Paieškų operacija trunka jau daugiau nei dvi valandas.

Papildyta 23.06 val. Kitais duomenimis, sprogmuo dar nėra detonuotas. Pasak CNN, šiai operacijai ketinama pasitelkti robotą.

Manoma, kad sprogmenį paliko iš įvykio vietos bėgę įtariamieji. Jie vis dar nėra rasti. Baiminamasi, kad jie spėjo pabėgti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Žmonių su negalia centre sužeista per 20 žmonių
AFP/„Scanpix“ nuotr./Žmonių su negalia centre sužeista per 20 žmonių

Papildyta 22.52 val. „The Los Angeles Times“ rašo, kad policijos pareigūnai detonavo sprogmenį, kurį rado šaudynių vietoje. Tačiau ši informacija nėra oficialiai patvirtinta.

Papildyta 22.43 val. Apie situaciją informuotas JAV prezidentas Barackas Obama. Tuo metu pareigūnai tikrina aplink esančius pastatus, ieškoma įtariamųjų.

Papildyta 22.15 val. Moteris, kuri dirba žmonių su negalia centre, spėjo parašyti žinutę savo tėvui. „Mano darbe šaudo“, – rašė ji savo tėvui Terry Pettitui, skelbia CNN.

Pasak šios moters, aukų skaičius svyruoja nuo dešimties iki dvidešimties.

VIDEO: Šaudynės Kalifornijoje

Papildyta 22.11 val. Nustatyta, kad šaudynės įvyko specialių poreikių reikalaujančių žmonių centre „Inland Regional Center“, kuriame dirba apie 670 darbuotojų.

Nėra žinoma, kiek žmonių šaudynių metu buvo šiame pastate.

Papildyta 22.04 val. Pareigūnai ieško šaudžiusių asmenų. BBC skelbia, kad įtariamieji gali vilkėti neperšaunamas liemenes.

Pirminiais duomenimis, ieškoma nuo vieno iki trijų asmenų, kurie šaudė į žmones.

Skelbiama, kad žuvo 12 žmonių, dar per 20 sužeista.

Policijos pareigūnai prašo gyventojų likti namuose.

San Bernardine gyvena apie 200 tūkst. žmonių. Miestas nutolęs per 100 kilometrų nuo Los Andželo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas