Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 27

„Kruvinieji“ deimantai – dar vienas Rusijos karo finansavimo šaltinis

Rusijos invazija į Ukrainą paskatino visą pasaulį suskubti ieškoti alternatyvių naftos ir dujų šaltinių, tačiau pastaruoju metu ima augti susirūpinimas ir dėl kitos svarbios Rusijos eksporto prekės – deimantų.
Deimantai
Deimantai / „The New York Times“/MAXIM BABENKO nuotr.

Rusija yra didžiausia mažų deimantų tiekėja visame pasaulyje. Jau daugelį metų Jungtinėse Valstijose ir kitose šalyse prekiaujama sužadėtuvių žiedais, auskarais ir pakabukais su deimantais, iškastais iš amžinojo įšalo Rusijos šiaurės rytuose gilumų.

Dabar Jungtinės Valstijos ir kitos šalys imasi veiksmų, kad Rusijos deimantai būtų oficialia paskelbti „konfliktiniais deimantais“, teigdamos, kad jų pardavimas padeda sumokėti už mirtį sėjančią Rusijos agresiją Ukrainoje.

„Pajamos iš to eksporto keliauja tai pačiai valstybei, kuri vykdo iš anksto apgalvotą, neišprovokuotą ir nepateisinamą karą“, – rašė JAV valstybės departamento pareigūnas George'as Cajati gegužės mėnesio laiške, skirtame tarptautinės organizacijos „Kimberley Process“, sukurtos pagal Jungtinių Tautų rezoliuciją siekiant užkirsti kelią konfliktinių deimantų srautui, pirmininkui.

Europos Sąjunga, Kanada ir kitos Vakarų valstybės, taip pat Ukraina ir kelios aktyvistų organizacijos prisijungė prie panašių raginimų surengti „Kimberley Process“ diskusiją apie invazijos į Ukrainą pasekmes, įskaitant tai, ar Rusijos brangakmeniai turėtų būti laikomi konfliktų deimantais.

Tokie brangakmeniai, taip pat dar vadinami kruvinaisiais deimantais, paprastai laikomi brangakmeniais, parduodamais karo finansavimui.

„Kimberley“ procesas, sukurta po to, kai kilo pasipiktinimas deimantų naudojimu finansuoti mirtiną karą Siera Leonėje ir kitose vietovėse, juos apibrėžia kaip „neapdorotus deimantus, naudojamus maištininkų judėjimų ar jų sąjungininkų kurstomiems konfliktams finansuoti, siekiant pakenkti teisėtoms vyriausybėms“.

Tačiau „maištininkų judėjimas“ nėra tikslus Rusijos karinių pajėgų apibrėžimas, o ten esantys pareigūnai griežtai prieštarauja, kad šios šalies deimantai būtų įvardijami kaip konfliktų brangakmeniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi