Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Krymo išlaisvinimas: V.Zelenskis nurodė, kiek Ukrainos pajėgos priartėjo prie tikslo

Nepaisant to, kad Ukrainos kariuomenei dar nepavyko grąžinti Rusijos laikinai okupuoto Krymo į Ukrainos kontrolę, ginkluotosios pajėgos jau pasiekė tam tikrų rezultatų išlaisvinant pusiasalį, į antradienį prasidėjusio Krymo platformos aukščiausiojo lygio susitikimo dalyvius nuotoliniu būdu kreipėsi Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.
Zelenskis
Volodymyras Zelenskis

„Galbūt atrodė, kad Krymas neva nurimęs. Dabar šios iliuzijos tirpsta. Aš tik primenu jums mūsų rezultatus“, – sakė šalies lyderis.

Pasak V.Zelenskio, pirmasis Ukrainos pajėgų nuopelnas yra tas, kad Rusijos karinis jūrų laivynas nebegali veikti vakarinėje Juodosios jūros dalyje ir pamažu palieka Krymą.

„Ir tai yra istorinis pasiekimas. Neseniai Rusijos vadovas buvo priverstas paskelbti apie naujos Juodosios jūros laivyno bazės sukūrimą. Tiksliau, jo likučiams okupuotoje Gruzijos teritorijoje. Tai yra, pietrytinėje jūros dalyje, kuo toliau nuo Ukrainos raketų ir jūrų dronų. Bet jų sulauksime visur“, – pažymėjo prezidentas.

Antrasis ginkluotųjų pajėgų darbo rezultatas yra tas, kad rusai dabar neturi jokios saugumo bazės ir visiškai patikimo logistikos maršruto Kryme ir laikinai okupuotoje Juodosios ir Azovo jūrų pakrančių dalyje.

„Kol kas dar nesame pasiekę visiškos Krymo ir gretimų vandenų ugnies kontrolės. Tačiau tai įvyks. Tai laiko klausimas“, – pridūrė valstybės vadovas.

Trečiasis nuopelnas – proukrainietiškos nuotaikos Kryme tampa ryškesnės, nors šį kraštą tebekontroliuoja Rusija.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

„Kaip ir kitose okupuotose šalies teritorijose, žmonės Kryme supranta, kad Rusija pasitrauks, ir laukia Ukrainos. Aiškiai matome, kad Kryme turime daug sąjungininkų“, – atkreipė dėmesį V.Zelenskis.

Negana to, Ukrainai pavyko sugrąžinti Juodosios jūros kaip saugumo arterijos, nuo kurios priklauso pasaulinis maisto stabilumas, vaidmenį.

„Be mūsų žemės ūkio produktų eksporto grūdų krizė maisto rinkoje ir socialinis chaosas tampa grėsme dešimtims įvairių valstybių nuo vakarinės Afrikos pakrantės iki Bangladešo ir Indonezijos. Tai kertinis Ukrainos maisto sektoriaus išnykimo akmuo. Žlunga visa pasaulinė maisto rinka“, – kalbėjo V.Zelenskis.

Kada bus sunaikintas Krymo tiltas?

Neteisėtai pastatytas tiltas per Kerčės sąsiaurį laikinai okupuotame Kryme tikrai bus sunaikintas. Tai įvyks, kai to pareikalaus situacija, interviu metu naujienų agentūrai „Ukrinform“ sakė Ukrainos karinių jūrų pajėgų atstovas spaudai Dmytro Pletenčiukas.

Jis pabrėžė, kad Ukraina, priešingai nei rusai, neserga simbolizmu. Tai labai padeda kovoje, kai turimi ištekliai yra riboti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Krymo tiltas po sprogimo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Krymo tiltas po sprogimo

Pavyzdžiui, rusai turi užduotį „ką nors užimti“ per Rusijos prezidento Vladimiro Putino gimtadienį, tačiau ukrainiečiai tokių užduočių nesivaiko.

„Šis tiltas tikrai bus sunaikintas, bet jis bus sunaikintas tada, kai to reikalaus situacija. Nėra prasmės griauti tiltą, kad pralinksmintume žmones. Kai reikės nukirsti Krymui logistines uodegas ir paversti jį sala, tai bus padaryta. Taigi turėtume laukti tinkamo momento“, – sakė atstovas spaudai.

D.Pletenčiukas pažymėjo, kad laikinai okupuoto Krymo apšaudymas nėra simbolinis veiksmas.

„Jis įsilieja į bendrą mūsų okupuotų žemių išlaisvinimo planą ir sistemingą sandėlių, valdymo ir kontrolės centrų, štabų naikinimą. Kitaip tariant, tai yra vienos didelės operacijos dalis.“

Karinio jūrų laivyno atstovas nurodė, kad dažnai kontrpuolimo sėkmė matuojama kvadratiniais kilometrais, bet tai, pasak jo, nėra labai teisinga, nes bet kuri tokia operacija yra daugiakomponentė, daugiasluoksnė, yra daug elementų, kurie turi būti vykdomi atitinkama seka.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Krymo tiltas po sprogimo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Krymo tiltas po sprogimo

Rusijos neteisėtai pastatytam Krymo tiltui buvo smogta mažiausiai du kartus.

2022 m. spalio mėn. ant jo nugriaudėjo galingi sprogimai, padarę didelę žalą. Ukrainos saugumo tarnybos vadovas Vasilijus Maliukas patvirtino, kad tai buvo jo specialiosios tarnybos operacija.

Be to, 2023 m. liepą įvyko dar vienas išpuolis, kurio metu buvo sugriauti du tilto tarpatramiai. V.Maliukas taip pat patvirtino Ukrainos saugumo tarnybos įsitraukimą į išpuolį ir pažymėjo, kad jis buvo surengtas naudojant jūrinius dronus „Sea Baby“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas