Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 17

Krymo totorių pirmininkas: pasaulis suprato, kad Ukraina turi susigrąžinti Krymą

Krymo totorių Medžiliso (parlamento) ir pasaulio Krymo totorių pirmininkas Refatas Čubarovas įsitikinęs – anksčiau ar vėliau Ukrainai pavyks susigrąžinti Rusijos aneksuotą Krymo pusiasalį. Interviu 15min jis tikino, kad Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui paskelbus mobilizaciją, į kariuomenę bandoma jėga siųsti ir Krymo totorius. Pastarieji visus aštuonerius aneksijos metus Maskvai yra taikiniu, todėl dabar dešimtys jų dienas leidžia Rusijos kalėjime.
Refatas Čubarovas
Refatas Čubarovas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kratos, persekiojimai, išgalvoti kaltinimai terorizmu – realybė, su kuria susiduria Krymo totoriai aneksuotame pusiasalyje nuo pat 2014 metų. V.Putinui paskelbus vadinamąją mobilizaciją, taip pat buvo atsisukta į Krymo totorius, kuriuos bandoma įtraukti į kovą prieš ukrainiečius.

Interviu 15min Krymo totorių lyderis R.Čubarovas tikino, kad dalyvauti kare prieš ukrainiečius Krymo totoriai nenori, nes patys save laiko Ukrainos dalimi.

Jis tiki, kad ukrainiečiai jau kitais metais gali atsikovoti Krymą, o apie taikią pusiasalio deokupaciją jau niekas nekalba.

Svarbiausios interviu temos

  • Mobilizacija aneksuotame Kryme
  • Baltijos šalių ir Lenkijos sprendimas neįsileisti nuo mobilizacijos bėgančių rusų
  • Rusijos opozicijos požiūris į Krymo aneksiją
  • Maskvos tikslai aneksuotame pusiasalyje
  • Krymo deokupacija

– Ukrainos okupuotų teritorijų reintegracijos ministrė neseniai paragino Baltijos šalis ir Lenkiją įsileisti Krymo gyventojus, kurie bėga nuo Rusijos mobilizacijos. Jums žinomi atvejai, kai tokie žmonės nebuvo įleisti?

– Tokių atvejų pasitaikė iš karto po mobilizacijos paskelbimo, nes Rusija vadinamąją dalinę mobilizaciją ėmė ypač aktyviai vykdyti okupuotame Kryme. Pirmieji šios mobilizacijos rezultatai parodė, kad daugiausia rusų okupantai bando mobilizuoti Krymo totorių jaunimą. Kai kuriose gyvenvietėse Krymo totoriai sudarė 80–90 proc. visų mobilizuotųjų. Nors Krymo totoriai sudaro tik 13 proc. visų pusiasalio gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas