Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kyjivas: Kinijos ir Ukrainos užsienio reikalų ministrai aptarė karo pabaigą

Ukrainos užsienio reikalų ministras Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje susitiko su ministru iš Kinijos ir aptarė būdus, kaip pasiekti ilgalaikę taiką Ukrainoje, ketvirtadienį pranešė Kyjivas.
Kyjivas: Kinijos ir Ukrainos užsienio reikalų ministrai aptarė karo pabaigą / CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA
Kyjivas: Kinijos ir Ukrainos užsienio reikalų ministrai aptarė karo pabaigą / CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang I), kuris anksčiau buvo susitikęs su Rusijos vyriausiuoju diplomatu, šią savaitę vykusiame Saugumo Tarybos posėdyje sakė, kad diplomatija yra vienintelis karo Ukrainoje sprendimas.

Wang Yi susitiko su kolega iš Ukrainos Andrijumi Sybiha ir prezidento Volodymyro Zelenskio biuro vadovu Andrijumi Jermaku, pranešė Ukrainos užsienio reikalų ministerija.

A. Sybiha į pareigas Ukrainoje buvo paskirtas šį mėnesį, institucijose vykus sudėties pokyčiams.

Ukrainiečiai „padėkojo Kinijai už paramą Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui“, pranešė Kyjivas.

Ministrai „apsikeitė nuomonėmis dėl principų, kaip pasiekti visapusišką, sąžiningą ir ilgalaikę taiką Ukrainoje remiantis JT chartija“, sakė A. Sybiha, cituojamas ministerijos kanale platformoje „Telegram“.

Susitikime taip pat „daugiausia dėmesio skirta tolesniems žingsniams plėtojant dvišalius santykius ir prekybą“, aptarti „tolesnių kontaktų aukščiausiu lygiu planai“, nurodė ministerija.

Anksčiau JT Generalinėje Asamblėjoje Niujorke Wang Yi karą Ukrainoje aptarė su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

„Abi šalys apsikeitė nuomonėmis (įvairiais) klausimais, įskaitant Ukrainos krizę“, – ketvirtadienį pranešė Kinijos valstybinis transliuotojas CCTV.

Wang Yi sakė, kad dvišaliai ryšiai „patyrė pakilimų ir nuosmukių, tačiau svarbiausia tai, kad kol laikomės nuolatinių gerų kaimyniškų santykių (...), Kinijos ir Rusijos ryšiai judės į priekį“.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškime nurodė, kad susitikimas buvo konstruktyvus ir kad jame buvo aptartos „Ukrainos krizės sureguliavimo perspektyvos“.

Pastaraisiais metais Kinija ir Rusija stiprino ryšius, o nuo 2022 metų, kai rusai įsiveržė į Ukrainą, dvišalė prekyba pasiekė rekordines aukštumas.

Vakarų šalių vyriausybės kaltina Pekiną, kad šis teikia diplomatinę priedangą ir ekonominę paramą Rusijai jos karo prieš Ukrainą metu. Kinija tai neigia ir tvirtina, kad laikosi neutralios pozicijos karo atžvilgiu.

Kinija ir Rusija yra paskelbusios apie „neribotą“ partnerystę ir priešinasi tam, ką vadina Jungtinių Valstijų dominavimu pasaulio reikaluose.

Pekinas ir Maskva šiemet mini 75-ąsias diplomatinių santykių užmezgimo metines

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) kitą mėnesį dalyvaus Rusijoje vyksiančiame kylančios ekonomikos šalių bloko BRICS viršūnių susitikime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas