Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kyjivas ruošiasi Krymo išlaisvinimui: kas lauks šimtų tūkstančių kolaborantų ir atvykusių rusų

Ukraina laikysis lankstaus požiūrio į galimus Rusijos kolaborantus planuojamame Krymo išlaisvinime, sako Kyjivo atstovė okupuotam pusiasaliui, nes pareigūnai planuoja galimą maždaug 2 mln. žmonių, gyvenančių nuo 2014 m. Maskvos okupuotose teritorijose, reintegraciją, skelbia „Newsweek“.
Krymas
Krymas / AP/„Scanpix“ nuotr.

Tamila Taševa – nuo 2022 m. balandžio mėn. einanti prezidento Volodymyro Zelenskio nuolatinės atstovės Krymui pareigas – „Newsweek“ sakė, kad Kyjivas tikisi įtraukti į juoduosius sąrašus apie 10 tūkst. ukrainiečių, bendradarbiavusių su Rusijos valdžia, tačiau neketina bausti tų, kuriuos laiko okupacijos „aukomis“.

Manoma, kad šimtai tūkstančių rusų persikėlė į Krymą po to, kai 2014 m. pusiasalį užgrobė prezidento Vladimiro Putino pajėgos. Skaičiavimai skiriasi, tačiau T.Taševa yra sakiusi, kad šis skaičius siekia nuo 500 tūkst. iki 800 tūkst. atvykėlių. Ji sakė, kad visi tie rusai, kurie atvyko nelegaliai, bus „priverstinai išsiųsti“.

Kampanijos mastas „priklauso nuo to, kaip atrodys deokupacija ir kaip rusai pasitrauks“, – sakė T.Taševa.

„Manau, kad jie paliks Krymą prieš įeinant [Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms], todėl, kalbant apie visų kolaborantų – tų, kurie 2014 m. ar vėliau perėjo į kitą pusę – patraukimą atsakomybėn, aišku, kad jie to tikisi ir greičiausiai bandys pabėgti.“

Tuos, kurie yra Ukrainos piliečiai, mes vertinsime kaip Ukrainos piliečius, nepriklausomai nuo to, ar jie nuo 2014 m. savanoriškai, ar per prievartą gavo Rusijos pilietybę, ar ne.

„Kai kurie aukščiausi administratoriai, pavyzdžiui, Kremliaus paskirtas Krymo vadovas Sergejus Aksionovas, žino, kad jie bus tiriami ne tik Ukrainoje, bet ir Vakaruose, todėl tai turės įtakos jų planams.“

Kyjivas planuoja sistemingai vertinti pasilikusius asmenis, sakė T.Taševa.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Palydovinėse nuotraukose – atakuotas Krymo tiltas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Palydovinėse nuotraukose – atakuotas Krymo tiltas

„Tuos, kurie yra Ukrainos piliečiai, mes vertinsime kaip Ukrainos piliečius, nepriklausomai nuo to, ar jie nuo 2014 m. savanoriškai, ar per prievartą gavo Rusijos pilietybę, ar ne.

Kalbame ne apie deportaciją, o apie „priverstinį išsiuntimą“, kuris bus panaudotas tik prieš ne Ukrainos piliečius, kurie neteisėtai kirto šalies sieną po aneksijos. Masinių deportacijų nebus, tačiau šį klausimą spręsime kiekvienu konkrečiu atveju.

Mes jau bendraujame su įvairiomis žinybomis ir savo piliečiais Kryme, ragindami juos, jei įmanoma, palikti pusiasalį, o ne bendradarbiauti su okupantais“, – sakė ji.

„Tačiau jei pasiliksite ir dalyvausite neteisėtoje okupacijoje ir rusų vykdomuose karo nusikaltimuose, būsite patraukti atsakomybėn. Tai nebus lengvas procesas, todėl jau dabar rengiame teisinį pagrindą būsimiems procesams, įskaitant buvusių pareigūnų, kurie yra Ukrainos piliečiai, bendradarbiavusių su okupacinėmis administracijomis, liustraciją“, – pridūrė T.Taševa.

„Liustracija“ plačiąja prasme reiškia po Šaltojo karo vykdytą sovietinio bloko vyriausybėms dirbusių pareigūnų valymą. Ukrainoje ji taip pat reiškia valdžios pareigūnų, tarnavusių Kremliui lojaliam prezidentui Viktorui Janukovyčiui, pašalinimą po to, kai jis buvo nuverstas per 2014 m. Maidano revoliuciją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Krymo aneksijos minėjimas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Krymo aneksijos minėjimas

„Jiems bus uždrausta eiti vyriausybines ar oficialias pareigas bent jau kelerius metus, – apie liustruojamus Ukrainos pareigūnus sakė T.Taševa. – Daugelis jų bus patraukti atsakomybėn, bet tai nebus milijonai ar net šimtai tūkstančių. Tai bus gal 10 000.“

Širdys ir protai

Kyjivo pareigūnai ne kartą ragino Krymo gyventojus padėti karo veiksmams ir ruoštis Ukrainos pajėgų sugrįžimui, nors tokia perspektyva vis dar atrodo tolima, nes naujausias Ukrainos kontrpuolimas lėtai žengia į priekį šimtus kilometrų į šiaurę.

Negalima amnestuoti žmogaus, dalyvavusio nusikaltimuose prieš žmoniją – tai tarptautiniu mastu pripažintas principas.

T.Taševa ir kiti Ukrainos vadovai stengiasi susigrąžinti beveik dešimtmetį Rusijos kontroliuojamų Krymo gyventojų širdis ir protus. Dar prieš aneksiją apklausos ir rinkimų rezultatai rodė didesnes simpatijas Maskvai nei kitur šalyje, be kita ko, dėl Kremliaus karinio jūrų laivyno bazės Sevastopolyje įtakos ir su ja susijusios rusų migracijos.

„Svarbiausia pažymėti, kad Ukrainos piliečiai, atsidūrę okupacijos sąlygose ir nedirbantys su rusais, bus laikomi invazijos aukomis, ir mes padarysime viską, kad apgintume jų teises“, – sakė T.Taševa.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sprogimas Kryme
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sprogimas Kryme

„Ir gali būti lengvinančių aplinkybių – daugelis jų tapo Rusijos propagandos, bauginimų ir grasinimų, Rusijos teisinės sistemos ir net rusų kultūros bei kalbos aukomis. Į visa tai reikia atsižvelgti“, – sakė ji.

„Kalbant apie amnestiją, jos iš tikrųjų negalima išsamiai ir rimtai aptarti, kol tęsiasi karo „karštoji fazė“. Mūsų žmonės žudomi kasdien, mūsų miestai apšaudomi – tai ne laikas ir ne vieta aptarinėti kokią nors būsimą kaltininkų amnestiją“, – dėstė pareigūnė.

Vis dėlto, pasak T.Taševos, kai kurie pažeidimai nebus toleruojami.

„Yra didžiulis teisingumo poreikis prieš tuos, kurie vadovavo civilių gyventojų persekiojimui arba dalyvavo jį vykdant, kurie žudė ir plėšė mūsų miestus, kurie užpuolė tokias mažumas kaip Krymo totoriai, ir mes turime patenkinti šį poreikį“, – sakė ji.

„Negalima amnestuoti žmogaus, dalyvavusio nusikaltimuose prieš žmoniją – tai tarptautiniu mastu pripažintas principas. Tokiems nusikaltimams nėra galiojimo termino. Tačiau mes taip pat suprantame, kad negalima bausti visų, net jei jie galbūt buvo priversti kaip nors bendradarbiauti su okupacinėmis administracijomis ir pajėgomis“, – aiškino T.Taševa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai