Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 18 /16:52

Latvijoje sulaikytas centrinio banko prezidentas, įtariamas turto prievartavimu

Latvijos kovos su korupcija įstaiga sulaikė šalies centrinio banko prezidentą Ilmarą Rimševičių, pranešė Latvijos televizijos naujienų tarnyba.
Ilmaras Rimševičius
Ilmaras Rimševičius / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Latvija

Korupcijos prevencijos biuras (KNAB) surengė kratas I.Rimševičiaus namuose ir Latvijos banko biuruose.

KNAB pareigūnai I.Rimševičių sulaikė šeštadienį vakare ir tardė jį apie septynias valandas, o sekmadienį apie 1 val. 30 min. išvežė į kitą vietą, matė BNS žurnalistas.

Korupcijos prevencijos biuras komentuoti atsisakė.

„KNAB komentuos apie šį dalyką ir paskelbs pranešimą, kai tik bus įmanoma tai padaryti ir netrukdys tyrimui“, – sakė agentūrai BNS biuro atstovė Laura Duša.

Ministras pirmininkas Maris Kučinskis sakė pirmadienį pirmininkausiąs specialiam posėdžiui šiuo klausimu.

Dar jis pridūrė, kad „dėl šio sulaikymo grėsmės ženklų Latvijos finansų sistemai nėra“.

Grėsmė Latvijos reputacijai pasaulyje

Pranešama, kad buvo sulaikytas ir verslininkas Maris Martinsonas, taip pat siejamas su byla. M.Martinsonas užsiima statybų ir greitųjų kreditų verslu.

Latvijos laikraštis „Diena“ sekmadienį rašė, kad naujas antikorupcinio biuro tyrimas yra susijęs su organizuotu kyšininkavimu, turto prievartavimu ir tarpininkavimu kyšininkaujant.

Latvijos laikraštis „Diena“ sekmadienį rašė, kad naujas antikorupcinio biuro tyrimas yra susijęs su organizuotu kyšininkavimu, turto prievartavimu ir tarpininkavimu kyšininkaujant.

Tyrėjai įtaria, kad ilgą laiką Latvijoje veikusios organizuotos nusikalstamos grupuotės nariai, užimantys svarbius postus, naudojosi savo politine įtaka reikalaudama kyšių, įskaitant iš kredito įstaigų.

Latvijos ekonomikos ministras Arvilas Aseradenas sekmadienį teigė, kad I.Rimševičiaus suėmimas kelia rimtą grėsmę Latvijos reputacijai pasaulyje.

Anot ministro, teisėsaugos institucijos atlieka savo darbą. Jis pridūrė sužinojęs apie I.Rimševičiaus suėmimą iš žiniasklaidos.

A.Aseradenas mano, kad jei I.Rimševičius iš tiesų yra įsitraukęs į korupcinę veiklą, jis turėtų atsistatydinti. Ypač todėl, kad suimtas negali atlikti pareigų kaip centrinio banko prezidentas.

Pasak žiniasklaidoje pasklidusių gandų, su tyrimu greičiausiai susijęs ir prieštaringai vertinamas nemokumo administratorius Maris Sprūdas – aukštas pareigas finansų sektoriuje užimantis pareigūnas ir banko „Norvik“ akcininkas, iš kurio esą buvo reikalaujama kyšio.

TVnet rašo,kad Latvijos Seimas centrinio banko prezidentą gali atleisti tik gavęs jo asmeninį prašymą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Latvijos centrinio banko vadovas Ilmaras Rimševičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Latvijos centrinio banko vadovas Ilmaras Rimševičius

Centrinio banko prezidentas gali būti nušalintas nuo pareigų ir tuo atveju, jei padarė pažeidimus, kurie, pagal Europos centrinio banko statutą, laikomi rimtais. Tiesa, centrinio banko prezidentas gali būti nušalintas tik tuomet, kai įsigalioja teismo nuosprendis.

Ryšiai su Rusija?

I.Rimševičius priklauso Europos centrinio banko – įtakingiausios Europos finansų institucijos – Valdančiajai tarybai. Jam žinomos valstybinės Latvijos paslaptys, taip pat slapta informacija, susijusi su NATO ir Europos Sąjunga (ES).

„The Washington Post“ kalbintų ekspertų teigimu, bet kokie ryšiai su pinigų plovimu padidina šantažo iš Maskvos riziką. Rusijoje nelegalius pinigų pervedimus į kitas šalis daugiausia kontroliuoja slaptosios tarnybos ir organizuotos nusikalstamos grupuotės.

2014 m. atskleista, kaip per Latviją iš Rusijos buvo „plaunami“ milijardai eurų. Praeitais metus Latvijos bankuose buvo atliktas nepriklausomas auditas, tačiau neilgai trukus Prancūzija Latvijos bankui skyrė baudą už pinigų plovimą.

I.Rimševičius buvo suimtas tuo metu, kai Rygos pareigūnai įspėjo, kad Rusija aktyviai bando iš Latvijos pareigūnų išgauti valstybines paslaptis ir susilpninti JAV ir ES, pavyzdžiui, kišdamasi į JAV prezidento rinkimus.

„The Washington Post“ rašo, kad šis banko skandalas galėtų neigiamai paveikti pasitikėjimą Latvija, bandančia išsilaisvinti nuo Rusijos įtakos.

Finansų ministrė ragina nusišalinti

Sekmadienį latvių finansų ministrė Dana Reizniece-Ozola pareiškė, kad I.Rimševičius turėtų laikinai nusišalinti nuo pareigų.

Vis dėlto ministrė nenurodė, dėl kokios priežasties I. Rimševičius buvo sulaikytas ir apklaustas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Dana Reizniece-Ozola
AFP/„Scanpix“ nuotr./Dana Reizniece-Ozola

BNS taip pat gavo informacijos, kad KNAB neprašys teismo skirti arešto I. Rimševičiui ir verslininkui Mariui Martinsonui, kuris taip pat buvo sulaikytas.

Latvijos valstybinė televizija parodė reportažą, kuriame buvo matoma, kaip I. Rimševičius šeštadienio vakarą atvyko į KNAB biurą, o keliomis valandomis vėliau iš jo išvyko drauge su savo advokatu ir keliais pareigūnais.

Latvijos televizijos naujienų tarnyba taip pat pranešė, kad KNAB pareigūnai šeštadienį atliko kratą Latvijos centrinio banko vadovo namuose ir biure.

Sekmadienį Latvijos premjeras patvirtino, kad 52 metų Centrinio banko prezidentas buvo sulaikytas, tačiau daugiau detalių nepateikė.

KNAB, Latvijos bankas ir Europos centrinis bankas situacijos nekomentuoja.

Kaip numato šalies įstatymai, asmenį pareigūnai gali sulaikyti ne ilgiau kaip dviem paroms. Vėliau tyrėjai skiria jam kardomąją priemonę, nesusijusią su laisvės atėmimu, arba kreipiasi į teismą prašydami leisti areštuoti tą asmenį.

BNS kol kas neišsiaiškino, ar I.Rimševičius ir M.Martinsonas buvo paleisti į laisvę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas