Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos Saeima atmeta Rusijos „rinkimų“ okupuotose Ukrainos dalyse teisėtumą

Latvijos Saeima ketvirtadienį priėmė pareiškimą, kuriuo kategoriškai atmetamas Rusijos okupuotose ir neteisėtai aneksuotose Ukrainos dalyse rengiamų „rinkimų“ teisėtumas.
Solidarumas su Ukraina Rygoje
Solidarumas su Ukraina Rygoje / „DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“

Pareiškime griežtai smerkiami Rusijos imperialistiniai sumanymai ir tęsiama agresija prieš Ukrainą, Rusijos vyriausybės reikalaujama sustabdyti visokių formų kankinimus ir blogą elgesį su politiniais kaliniais, panaikinti visus nepagrįstus kaltinimus ir tuojau pat besąlygiškai paleisti visus politinius kalinius.

Parlamentarai pareiškime pakartoja, kad Europos Sąjunga, jos šalys narės ir sąjungininkai visame pasaulyje privalo toliau visapusiškai remti Ukrainą, įskaitant politines, ekonomines, finansines ir karines priemones, paramą pilietinei visuomenei ir šalies atstatymui.

Saeimos nariai reiškia solidarumą su Ukraina vėl patvirtindami paramą jos nepriklausomybei, suverenumui ir teritoriniam vientisumui su tarptautinės bendrijos pripažįstamomis sienomis.

Pradėjusi didelio masto invaziją į Ukrainą Rusija itin suintensyvino susidorojimą su politiniais oponentais, žiniasklaidos ir pilietinėmis laisvėmis, negailestingai slopindama visas kitokias nuomones ir kriminalizuodama nepritarimą karui, sakoma pareiškime.

Pažymima, kad Rusijos vyriausybė yra atsakinga už sunkius žmogaus teisių pažeidimus ir politines represijas, įskaitant opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno mirtį.

Rusijos rinkėjai vis labiau spaudžiami dalyvauti vadinamuosiuose prezidento rinkimuose ir užtikrinti Kremliaus pageidaujamą aktyvumą, neseniai per platformą „Telegram“ paskelbė nepriklausoma rinkimų stebėsenos grupė „Golos“.

Kovo 15–17 dienomis vyksiančiuose rinkimuose ilgametis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas siekia dar kartą įtvirtinti savo valdžią ir artėja prie to, kad užsitikrintų naują šešerių metų kadenciją.

Rusija yra sakiusi, kad balsavimas vyks keturiose Ukrainos teritorijose, kurias Rusija tvirtina prisijungusi, ir 2014 metais Maskvos aneksuotame Krymo pusiasalyje. Kyjivas ir jo sąjungininkai pasmerkė šias aneksijas ir jų nepripažįsta.

Stebėtojai sako, kad Rusijos vadovo rinkimai nebus sąžiningi, nes visiems svarbiems opozicijos politikams juose dalyvauti uždrausta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai