Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Legendinės Gyvačių salos išvadavimo operacija: Ukrainos spec.pajėgų kariai daugiau nei parą klaidžiojo jūroje gumine valtimi

Tą dieną, kai Gyvačių saloje buvo iškelta Ukrainos vėliava, audra apvertė motorinę valtį ir kariai atviroje jūroje gumine valtimi su irklais praleido 28 valandas. JAV leidinio „The Wall Street Journal“ (WSJ) žurnalistas rugsėjo pradžioje lankėsi legendinėje saloje ir kalbėjosi su Ukrainos karinės žvalgybos elitinio specialiojo padalinio „Timūr“ karininkais. Šie vyrai dalyvavo atkovojant rusų buvusią užimtą salą 2022 metų vasarą.
Gyvačių salos išlaisvinimo akimirka
Gyvačių salos išlaisvinimo akimirka / Kadras iš vaizdo įrašo

Uolėtas žemės gabalas, esantis Juodojoje jūroje už 20 mylių nuo pakrantės, išvagotas randų, žyminčių nuolatines Ukrainos atakas, kuriomis siekta jį susigrąžinti. Be to, saloje mėtosi krūvos Rusijos karinės technikos liekanų, griuvėsiais virtę pastatai.

Gyvačių sala suteikė Ukrainai placdarmą Juodojoje jūroje ir tapo gelbėjimosi ratu ekonomikai, nes atkovojus salą buvo atnaujintas milijardų dolerių vertės grūdų eksportas.

Kadras iš vaizdo įrašo/Gyvačių salos išlaisvinimo akimirka
Kadras iš vaizdo įrašo/Gyvačių salos išlaisvinimo akimirka

Salos atgavimas Ukrainai buvo ir svarbi simbolinė pergalė, nes pirmąją karo dieną, kai Rusijos kariniai laivai priartėjo ir pareikalavo, kad ukrainiečiai pasiduotų, pasienio apsaugos pareigūnas radijo ryšiu pasiuntė Rusijos karinį laivą riebiu rusišku keiksmažodžiu.

„Kaip sakoma istoriniame posakyje, „Kas kontroliuoja Gyvačių salą, tas kontroliuoja jūrą“, – interviu saloje sakė Vyriausiosios žvalgybos valdybos pareigūnas, šaukiniu Nedas.

Ukrainos pastangos susigrąžinti salą, kurią rusai užėmė pirmosiomis karo dienomis, prasidėjo 2022 metų balandžio mėnesį, nuskandinus Rusijos Juodosios jūros laivyno flagmaną „Moskva“. Netrukus Ukraina pradėjo rengti nuolatinius smūgius į salą raketomis, paleistomis iš bepiločių orlaivių ir karo lėktuvų, nuskandino rusų katerius ir sunaikino sraigtasparnį vos jam nusileidus saloje.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“ paskyros OSINTtechnical/„Moskva“ prieš nuskendimą
Ekrano nuotr. iš „Twitter“ paskyros OSINTtechnical/„Moskva“ prieš nuskendimą

Ukrainos pajėgos sumontavo 155 mm savaeiges haubicas ant baržų ir perkėlė jas Dunojaus deltoje į šaudymo pozicijas, neprieinamas iš sausumos. Daugkartiniai raketų paleidimo įrenginiai „Uragan“ šaudė tiesiai iš baržų.

„Pradėję sistemingai veikti nuo 2022 m. birželio vidurio, iš salos juos išstūmėme per dvi savaites“, – sakė operacijai vadovavęs Ukrainos spec.pajėgų karininkas, šaukiniu Šekspyras.

Karininkas, šaukiniu Ramzis, ir dar penki „Timūr“ specialiųjų pajėgų kariai grįžo į salą, kad užtikrintų Ukrainos kontrolę joje.

Tamsoje jie priplaukė prie vakarinėje salos pusėje esančios uolos žemagrindžiu upės kateriu. Keturi iš jų, vadovaujami Ramzio, užlipo ant uolos ir lėtai prasibrovė pro pastatus ir pro atsitraukiančių rusų užminuotą įrangą. Lyjant lietui ir tvyrant rūkui, jie ėmė valyti pastatus ir rinkti per skubėjimą paliktus dokumentus. Ramzis saloje iškėlė Ukrainos vėliavą.

VIDEO: SBU parodė unikalius Gyvačių salos išvadavimo kadrus
„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

Kol kariškiai buvo krante, oras gana staigiai pasikeitė. Grįžtant į žemyną, audringos bangos sugadino du jų valties variklius ir ją apvertė. Todėl vyrai buvo priversti persėsti į pripučiamą valtį be variklio, tik su irklais.

Valtį nešė tolyn į jūrą, link dujų platformų, kuriose buvo dislokuoti Rusijos kariai.

Naktį kariškiai nuolat sėmė per valties šonus plūdusį vandenį ir turėjo nuolat pumpuoti orą, kad valtis būtų pripūsta. Padalinio „Timūr“ vyrai buvo išgelbėti po 28 valandų jūroje.

WSJ pažymi, kad pagrindinis mūšis šioje Juodosios jūros dalyje dabar vyksta dėl kelių į rytus nuo salos esančių dujų gręžimo platformų, kurias užgrobė Rusija. Priešų pajėgos ten yra dislokavusios įrangą, skirtą Ukrainos pajėgoms stebėti ir sekti raketas bei bepiločius orlaivius, kuriuos Kyjivas naudoja taikydamasis į okupuotą Krymo pusiasalį.

Neseniai specialusis dalinys „Timūr“ pasiuntė apie tuziną greitaeigių katerių, kurie atakavo gręžimo platformas. Jie buvo apšaudyti iš kulkosvaidžių, tuo pačiu buvo numuštas modernus rusų naikintuvas „Su-30 SM“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas