Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lenkija ir Baltarusija tęsia „pasienio karą“: skelbiami nauji draudimai

Lenkijos vidaus reikalų ministerija pranešė, kad nuo vasario 21 d. Lenkija riboja baltarusiškų sunkvežimių judėjimą paskutiniame sienos kirtimo su Baltarusija punkte Kukurykai-Kozlovičiai. Šios priemonės buvo imtasi reaguojant į draudimą Lenkijos vežėjams įvažiuoti į Baltarusiją per Lietuvos ir Latvijos pasienio punktus.
Lenkijos ir Baltarusijos pasienis
Lenkijos ir Baltarusijos pasienis / „AP“/„Scanpix“

Sprendimas taikomas sunkvežimių su baltarusiškais numeriais judėjimui, jis įsigalios vasario 21 d. 19 val. ir nustos galioti tik tada, kai Baltarusijos pusė panaikins apribojimus Lenkijos vežėjams.

Tuo pat metu apribojimas netaikomas keleivių eismui Terespolio pasienio perėjoje. Baltarusijos vežėjai gali įvažiuoti į Baltarusiją per Lietuvos ir Latvijos pasienio punktus.

Lenkijos pasienio tarnyba patikslina, kad apribojimai nebus taikomi Lenkijoje, ES valstybėse, Europos laisvosios prekybos asociacijoje (ELPA) ir Šveicarijoje registruotoms transporto priemonėms. Sunkvežimiai iš kitų šalių ir regionų nebus aptarnaujami Kukurykų pasienio perėjoje. Pranešama, kad sprendimas priimtas „siekiant užtikrinti visuomenės saugumą“.

Baltarusių opozicinis portalas zerkalo.io primena, kad vasario 10 d. Lenkija sustabdė pasienyje su Baltarusija esančio Bobrovnikų kontrolės punkto veiklą, reaguodama į griežtą politinį nuosprendį žurnalistui, lenkų mažumos Baltarusijoje atstovui Andrejui Počobutui.

Po to Lenkijos užsienio reikalų ministerija pareiškė svarstanti galimybę apskritai uždaryti sieną.

Vasario 16 d. susitikime su žurnalistais Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka kontrolės punktų uždarymą pavadino „ekonomine provokacija“ ir pagrasino imtis atsakomųjų priemonių. Kitą dieną Užsienio reikalų ministerija paskelbė apie Lenkijos diplomatų išsiuntimą, o Baltarusijos vyriausybė įvedė apribojimus Lenkijos vežėjų sunkvežimiams: dabar jiems leidžiama įvažiuoti į Baltarusijos teritoriją tik per Baltarusijos-Lenkijos sienos ruožą. Po to Lenkija pagrasino imtis panašių priemonių prieš Baltarusijos vežėjus.

Dėl šių veiksmų vėl pradėjo augti sunkvežimių eilės prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos.

Lietuva praėjusią savaitę dėl išaugusio kontrabandos gabenimo iš Baltarusijos apribojo krovinių gabenimą per Stasylų punktą. Kroviniai traukiniai nukreipiami į Kenos punktą, kur patikrinami rentgeno aparatu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas