Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkija paviešino Aušvico mirties stovyklų sargybinių vardus

Nacionalinio Atminimo instituto Lenkijoje atstovai paviešino nacių vadų ir sargybinių Aušvico mirties stovykloje vardus, skelbia BBC. Šis sąrašas laikomas išsamiausiu tokiu paskelbtu Holokausto faktų sąvadu.
Aušvicas
Aušvicas / „Scanpix“/AP nuotr.

Šalia 9 tūkst. Aušvico pareigūnų vardų viešinamos ir kai kurių jų nuotraukos. Institutas šiuo žingsniu tikisi parodyti, kad 1940 metais įkurta stovykla, kurioje buvo nužudyti daugiau nei milijonas žydų, nebuvo lenkiška.

Aušvico mirties stovykloje buvo masiškai žudomi ne tik žydai, bet ir lenkų, romų kilmės kaliniai, žmonės, priešinęsi nacių režimui.

Nacionalinio Atminimo instituto vadovo Jaroslawo Szareko teigimu, tokio sąrašo paskelbimas yra istorinis įvykis. Jame paviešinamos Aušvico-Birkenau mirties stovyklos sargybinių tapatybės, gimimo dienos ir vietos, tautybės, kariniai laipsniai bei, tų, kurių išlikę, nuotraukos.

Informacija buvo renkama Lenkijoje, Vokietijoje, Austrijoje ir JAV. J.Szareko manymu, šio penkiomis kalbomis viešinamo sąrašo paskelbimas padės kovoti su visuotinai primestu įvaizdžiu, kad Aušvice darbavosi lenkų kilmės asmenys.

„Mes skelbiame ne nuomonę, o faktus“, – teigė J.Szarekas.

Institutas ketina paskelbti ir kitų Lenkijoje veikusių nacių mirties stovyklų sargybinių duomenis. Prie jų bus pateikiami ir tų asmenų teismo dokumentai.

Sovietų kariai Aušvico-Birkenau stovyklą išlaisvino 1945 metų sausio 27 dieną. Naciai ją buvo apleidę prieš kelias dienas.

1940–1943 metais stovyklai vadovavusio Rudolfo Hoesso dokumentuose yra ir jam 1947 metais paskelbto mirties bausmės sprendimo kopija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas