Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 18 /13:34

Į Lenkiją bandė prasiveržti apie 100 migrantų, medikai gelbėjo kūdikį praradusius sirus

Lenkijos pajėgos praėjusią naktį sulaikė maždaug 100 migrantų, bandžiusių neteisėtai kirsti sieną iš Baltarusijos pusės, ketvirtadienį pranešė Gynybos ministerija. O Baltarusijos valstybinis žiniasklaidos kanalas Belta paskelbė, kad nuo sienos pasitraukė maždaug 400 migrantų, kurie patraukė į netoliese esantį logistikos centrą, kuriame laikinai apgyvendinti migrantai.
Migrantai Lenkijos pasienyje
Migrantai Lenkijos pasienyje / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Bandė kirsti sieną, svaidė akmenis

Ministerija tviteryje nurodė, kad pirmiausia baltarusių pajėgos atliko išžvalgymą ir „veikiausiai“ sugadino pasienyje įrengtą pjaunančios vielos užtvarą.

„Tada baltarusiai privertė migrantus svaidyti akmenis į lenkų karius, kad atitrauktų jų dėmesį. Bandymas kirsti sieną surengtas už maždaug kelių šimtų metrų“, – nurodė ministerija.

„Sulaikyta maždaug 100 migrantų grupė“, – rašoma ministerijos pranešime ir priduriama, kad incidentas įvyko šalia Dubičės Cerkevnės kaimo.

Gynybos ministerijos paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip naktį lenkų kariai apsupa didelę grupę žmonių, sutūpusių miškingoje vietovėje šalia vielų užtvaros.

Nuo sienos pasitraukė 400 migrantų

Baltarusijos valstybinis žiniasklaidos kanalas Belta paskelbė, kad nuo sienos pasitraukė maždaug 400 migrantų, kurie patraukė į netoliese esantį logistikos centrą, kuriame laikinai apgyvendinti migrantai. Didžiausia migrantų grupė kelias dienas buvo susitelkusi prie uždaryto Kuznicos-Bruzgių kontrolės punkto.

Nuo sienos perėjimo punkto pasitraukę migrantai Belta teigė, kad naktis buvo labai šalta, lijo lietus, todėl negelbėjo net laužai.

Medikai miške gelbėjo kūdikį praradusius sirus

O Lenkijos greitosios medicinos pagalbos medikai savo paskyroje feisbuke pranešė apie dramatišką iškvietimą į mišką ketvirtadienio naktį. Medikams buvo pranešta, kad miške vienam žmogui reikia pagalbos.

Atvykę į iškvietimo vietą medikai rado tris Sirijos piliečiais prisistačiusius išsekusius žmones. Jie sakė miškuose praleidę apie pusantro mėnesio.

Dvidešimties metų vyrui labai skaudėjo pilvą, jis karščiavo. Vyras buvo alkanas ir dehidratuotas. Be jo, pagalbos prireikė sužalotų Sirijos gydytojų porai: vyrui buvo pjautinė žaizda rankoje, o moteriai – durtinė žaizda blauzdoje. Sužeista moteris raudojo ir sakė neseniai praradusi vienerių metų sūnų, kuris mirė miške. Moteris sakė, jog nebuvo pasiruošusi tokioms baisioms sąlygoms, kokiose atsidūrė jos šeima, nutarusi iš Baltarusijos nelegaliai pereiti į Lenkiją. Medikai sutvarkė migrantų žaizdas, dovanojo jiems miegui skirtus kilimėlius, maisto ir karštos arbatos. Apie tolesnį šių trijų migrantų likimą nepranešama.

ES ir Baltarusijos „techninės derybos“

Padėtis Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje komplikavosi lapkričio 8 dieną, prie sienos iš Baltarusijos pusės susirinkus keliems tūkstančiams migrantų iš Vidurinių Rytų, norinčių patekti į Europos Sąjungą.

ES kaltina Baltarusijos autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą apgaulingais pažadais viliojant migrantus į savo šalį ir siunčiant juos veržtis pro Lenkijos ir kitų kaimyninių ES šalių sienas, keršijant už bloko sankcijas Minskui, įvestas dėl represijų prieš opoziciją.

Minskas tai neigia ir kaltina migrantų neįsileidžiančią Varšuvą pažeidžiant savo humanitarinius įsipareigojimus.

A.Lukašenka, jau beveik tris dešimtmečius geležiniu kumščiu valdantis Baltarusiją, pastarosiomis dienomis du kartus aptarė migrantų krizę su Vokietijos kanclere Angela Merkel.

A.Lukašenkos spaudos tarnyba trečiadienį nurodė, kad prezidentas ir kanclerė „sutarė, jog visa problema bus iškelta iki Baltarusijos ir ES lygio“.

„Abiejų pusių paskirti atitinkami pareigūnai nedelsdami pradės derybas esamoms problemoms išspręsti“, – informavo spaudos tarnyba.

A.Merkel atstovas spaudai Steffenas Seibertas sakė, kad Vokietijos vadovė „pabrėžė būtinybę užtikrinti humanitarinę pagalbą ir sugrįžimo galimybes situacijos paliestiems žmonėms“.

ES atstovas spaudai sakė, kad vyksta „techninės derybos“, ir paragino Minską užtikrinti humanitarinę prieigą į pasienio zoną.

Pagalbos organizacijos sako, kad nuo vasaros, kai prasidėjo ši krizė, mirė mažiausiai 11 migrantų. Jos ragina deeskaluoti padėtį ir užtikrinti humanitarinį atsaką į problemą.

Repatriacijos skrydis

Lenkija sako, kad pasienyje yra 3–4 tūkst. migrantų. Didžiausia jų grupė susitelkusi prie uždaryto Kuznicos ir Bruzgių kontrolės punkto.

Baltarusijos Raudonasis Kryžius sako, kad maždaug tūkstantis migrantų apsistoję šalia šios sienos perėjos esančiame sandėlyje, dar 800 – netoliese įrengtoje laikinoje stovykloje.

Baltarusija pareiškė organizuojanti savanoriškos repatriacijos skrydį. Orlaivis turėtų pakilti iš Minsko ketvirtadienį apie 10 val. 45 min. Grinvičo (12 val. 45 min. Lietuvos) laiku. Pirmiausia lėktuvas skris į Arbilį, o iš ten – į Bagdadą.

Tuo metu kelios oro bendrovės paskelbė dedančios pastangas užkirsti kelią būsimiems migrantams pasiekti Baltarusiją.

Tačiau pareigūnai įspėja, kad krizei deeskaluoti reikės laiko.

Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas trečiadienį sakė: „Turime pasirengti faktui, kad padėtis prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos nebus greitai išspręsta.“

„Turime pasiruošti mėnesiams ar net metams“, – sakė jis Lenkijos visuomeninio radijo 1-ajam kanalui.

Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ vadovas Fabrice'as Leggeri interviu naujienų agentūrai AFP taip pat sakė, kad ES turi rengtis naujoms „hibridinėms“ migrantų krizėms, kurstomoms politiniais tikslais.

„Turime pasirengti panašioms situacijoms, galinčioms susiklostyti per gana trumpą laiką“, – sakė jis ir palygino dabartinę krizę su įtempta padėtimi Graikijos ir Turkijos pasienyje praėjusiais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?