Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lenkija prieštarauja planuojamam JAV baltųjų viršenybės apologeto vizitui

Lenkijos užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį pareiškė, jog prieštarauja, kad šalyje apsilankytų JAV baltųjų viršenybės apologetas Richardas Spenceris, kurį lenkų nacionalistai pakvietė į ateinantį mėnesį vyksiančias Nepriklausomybės dienos iškilmes.
Richardas Spenceris
Richardas Spenceris / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.
Temos: 1 Lenkija

39 metų R.Spenceris yra vadinamosios „alternatyviosios dešinės“, apimančios baltųjų viršenybės šalininkus, neonacius ir Kukluksklaną, judėjimo lyderis. Jis kartu su kitais organizavo šiemet įvykusias eitynės Virdžinijos valstijose mieste Šarlotsvilyje, per kurias prasiveržė žmonių gyvybių nusinešęs smurtas.

„Kaip šalis, kuri buvo viena didžiausių nacių aukų, manome, kad pono Spencerio ir jo sekėjų propaguojamos idėjos gali kelti pavojų visiems, kas brangina žmogaus teises ir demokratiją. Jos taip pat prieštarauja Lenkijos teisėtvarkai“, – Užsienio reikalų ministerija parašė savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

„Užsienio reikalų ministerija kategoriškai prieštarauja, kad Lenkijoje lankytųsi žmonės, reiškiantys savo pažiūras, paremtas rasistinėmis, antisemitinėmis ir ksenofobiškomis idėjomis“, – sakoma pranešime. Visgi jame nenurodoma, ar R. Spenceris nebus įleistas į šalį.

Anksčiau šį mėnesį lenkų kraštutinės dešinės pažiūrų Nacionalinis socialinis judėjimas (KNS) socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, kad R.Spenceris dalyvaus jo rengiamuose debatuose „Ateities Europa“ lapkričio 10-ąją, Lenkijos nepriklausomybės dienos išvakarėse.

Pirmadienį Amerikos žydų komitetas (AJC) paragino Lenkijos pareigūnus neleisti R. Spenceriui dalyvauti tame renginyje.

„Manome, jog pareigūnai turėtų pasiųsti aiškų ir stiprų signalą, kad dalyvauti Richardo B. Spencerio veikloje yra nepriimtina“, – sakoma AJC Centrinės Europos padalinio direktorės Agnieszkos Markiewicz pranešime, kurį išspausdino lenkų dienraštis „Gazeta Wyborcza“.

Rugpjūtį neonaciai ir baltųjų viršenybės šalininkai universitetiniame Šarlotsvilio mieste surengė dideles eitynes, per kurias įsiplieskė susirėmimų su priešingos ideologinės stovyklos aktyvistais.

Vienas jaunuolis, kaip įtariama, prijaučiantis naciams, automobiliu rėžėsi į rasizmo priešininkų minią ir užmušė vieną moterį; dar 19 žmonių buvo sužeisti. Be kita ko, per sraigtasparnio katastrofą žuvo du policijos pareigūnai, dalyvavę policijos operacijoje dėl neramumų Šarlotsvilyje.

R. Spenceris taip pat buvo pakviestas į 2014-ųjų spalį Vengrijos sostinėje Budapešte turėjusią vyksti konferenciją „Europos ateitis – geopolitinės, tapatybės ir nacionalizmo perspektyvos“. Tačiau Vengrijos vidaus reikalų ministras tą renginį atšaukė ir pavadino konferencijos dalyvius „rasistinės ideologijos šalininkais“. Tąsyk R. Spenceris buvo deportuotas iš šalies.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas