Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 03

Lenkija siekia sukurti stipriausią kariuomenę Europoje: gynybai – įspūdinga suma

Po Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios Lenkija ambicingai paskelbė, kad per ateinančius kelerius metus turės bene stipriausią kariuomenę Europoje. Kaimyninės šalies gynybos biudžetas šiemet bus rekordinis, šalį pasieks pirmieji tankai „Abrams“, taip pat Pietų Korėjoje įsigyta šarvuota technika. Tačiau didžiausio Lenkijos nepriklausomo dienraščio „Gazeta Wyborcza“ vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas Bartoszas T.Wielinskis, rašantis saugumo temomis, komentare 15min teigė, kad Varšuva prarado nemažai laiko ir pasiekti dabar iškeltus tikslus nebus lengva.
Lenkijai pristatyti nauji tankai ir haubicos
Lenkijai pristatyti nauji tankai ir haubicos / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Lenkijos gynybos ministerijos biudžetas 2023 m. turėtų siekti daugiau nei 97 mlrd. zlotų (20 mlrd. eurų). Palyginimui – praėjusiais metais jis buvo 57 mlrd. zlotų (12 mlrd. eurų). Tikėtina, kad prie šios sumos prisidės 30-40 mlrd. zlotų (6,5-8,5 mlrd. eurų) iš Ginkluotųjų pajėgų paramos fondo, kurį sudaro banko „Bank Gospodarstwa Krajowego“ (Lenkijos nacionalinės plėtros bankas) obligacijos. Gali būti, kad iš viso šalis ginkluotei išleis 130-140 mlrd. zlotų (28-30 mlrd. eurų). Lenkija dar niekada nebuvo taip intensyviai ginkluojama.

Be to, šalies Gynybos ministerija jau paskelbė apie ginkluotųjų pajėgų skaičiaus didinimą. Operatyvinių pajėgų skaičius bus padidintas 20 tūkst. iki 130 tūkst. Gynybos ministras Mariuszas Błaszczakas taip pat paskelbė apie garnizonų atkūrimą prie vadinamosios rytinės sienos. Ateityje šalyje bus sukurtos ketvirtoji ir penktoji divizijos, o ginkluotosios pajėgos bus padidintos iki 250 tūkst. karių, taip pat dar bus parengta 57 tūkst. teritorinės gynybos karių.

Tačiau saugumo temas nagrinėjantis „Gazeta Wyborcza“ vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas B.T.Wielinskis sako, kad „Lenkija pernelyg ilgai snaudė“ ir dabar per trumpą laiką visiškai perginkluoti ir modernizuoti kariuomenę nebus paprasta.

Tiesa, jis tikino, kad Lenkijos visuomenė palaiko lėšų gynybai didinimą, o pats apžvalgininkas perspėjo, kad net ir Rusijos kariuomenei „įstrigus“ Ukrainai, nei Lenkija, nei Baltijos šalys negali būti ramios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas