Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 15 /22:54

Košmaras Centrinėje Europoje: Lenkijoje sugriuvo tiltas, miestelis kone visiškai nuplautas, jau žuvo trys žmonės

Lenkija ir kitos centrinės Europos šalys kenčia nuo didžiulių liūčių padarinių – skelbiama, kad Čekijoje be žinios dingo keturi žmonės, o Rumunijoje žuvo penki.
Vandens lygis Nysa Klodzka upėje
Vandens lygis Nysa Klodzka upėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nedidelis Lenkijos miestelis Stronie Śląskie, esantis Žemutinės Silezijos vaivadijoje, faktiškai atsidūrė po vandeniu po to, kai potvynis sugadino Moravkos upės užtvanką.

Lenkijos Krašto apsaugos ministerija pranešė, kad į Stronie Śląski evakuacijai buvo pasiųstas sraigtasparnis Mi-17.

Padėtis mieste tragiška, vanduo nuplauna viską, kas pasitaiko jo kelyje. Socialiniuose tinkluose gausu nuotraukų ir vaizdo įrašų iš miesto. Vienoje iš nuotraukų matyti nuskendęs ugniagesių automobilis.

Sekmadienį ryte Lenkijos ministras pirmininkas kalbėjo spaudos konferencijoje Klodzke, Žemutinės Silezijos regione. Šis Pietvakarių Lenkijos regionas yra vienas labiausiai liūčių paveiktų šalies regionų.

Informuojama, kad dėl potvynių nutrūko elektros tiekimas, jos neturi 17 tūkst. rajono gyventojų.

„Priešgaisrinė tarnyba šiuo metu organizuoja generatorių pristatymą ten, kur reikės, tačiau, žinoma, neapsigaukime, ši elektra bus prieinama ne visur. Tas pats pasakytina ir apie ryšį. Daugelyje vietų jo nėra. Nusprendėme naudotis „Starlink“ paslaugomis. Tai taip pat nebus plačiai prieinama“, – cituojamas D.Tuskas.

Tuo tarpu šalia sienos su Čekija esančiame Glucholazy miestelyje pranešama apie sugriuvusį tiltą, skelbia gazeta.pl.

Laikinas tiltas sugriuvo sekmadienį, rugsėjo 15 d. Šią Informaciją patvirtino Meteorologijos ir vandentvarkos institutas, kuris pasidalijo nuotrauka iš Glucholazy miestelio.

Kaip jau skelbėme, savaitgalį Pietų Lenkija šeštadienį susidūrė su gausių kritulių padariniais. Dešimtyse šalies vietų buvo viršytas pavojaus ir įspėjimo lygis. Sudėtingiausia padėtis Žemutinės Silezijos ir Opolės vaivadijose. Keliuose miestuose net nuspręsta evakuoti dalį gyventojų, skelbiama apie potvynius ir galimus upių išsiliejimus. Į potvynių paveiktas teritorijas išsiųsti sraigtasparniai.

Lenkijos Meteorologijos ir vandens ūkio institutas (IMGW) šeštadienį pranešė, kad vanduo viršijo pavojaus lygį 41-oje hidrologijos stotyje, o įspėjamąjį – 30-yje stočių.

Didžiulės liūtys pasiekė ir antrą pagal dydį Lenkijos miestą Krokuvą. Užtvindytos gatvės, vanduo pateko į vieną iš ligoninių. Liūtis vis nesiliauja, o upių vandens lygis sparčiai kyla. Vis tik miestas patikina, kad yra pasirengęs situacijos pablogėjimui.

Gazeta.pl praneša, kad Krokuvos gatvės užlietos, ypač perėjos po viadukais, autobusai nukreipiami važiuoti per apylankas, mat kai kurios gatvės nepravažiuojamos.

Rytų Europą šeštadienį siaubia potvyniai. Potvyniai siaubia ir Čekiją, Austriją, Vengriją, Slovakiją. Čekijoje be žinios dingo keturi žmonės, praneša šios šalies pareigūnai.

Potvynių aukos Rumunijoje

Per potvynius Pietryčių Rumunijoje žuvo penki žmonės, sekmadienį pranešė gelbėjimo tarnybos.

„Buvo identifikuota dar viena žuvusioji, taigi iš viso yra penki žuvusieji“, – sakoma gelbėtojų pareiškime.

„Prieš tai tame pačiame Galacio regione šalies pietryčiuose buvo rasti keturi žuvę žmonės“, – priduriama jame.

Galacyje, labiausiai nuo potvynių nukentėjusiame regione, buvo apgadinta 5 000 namų.

„Vėl susiduriame su klimato kaitos padariniais, kurie vis labiau pasireiškia Europos žemyne ir turi dramatiškų pasekmių“, – pareiškė Rumunijos prezidentas Klausas Iohannisas (Klausas Johanisas).

Devyniolikoje šalies rajonų buvo išgelbėti šimtai žmonių, pranešė gelbėjimo tarnybos ir paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti užtvindyti namai kaime prie Dunojaus upės.

„Tai epinio masto katastrofa“, – sakė Galacio regione įsikūrusio Slobozija Konakio kaimo meras Emilis Dragomiras ir pridūrė, kad kaime užlieta 700 namų.

Dalis šiaurės rytų Austrijos paskelbta stichinės nelaimės zona.

Austrijos šiaurės rytuose per potvynį žuvo ugniagesys, sekmadienį pranešė pareigūnai.

„Deja, gesindamas potvynį žuvo ugniagesys“, – žurnalistams sakė Žemutinės Austrijos gubernatorė Johanna Mikl-Leitner (Johanna Mikl-Leitner).

Kai kurias Tirolio vietoves užklojo iki metro sniego danga, o tai yra išskirtinė situacija rugsėjo viduriui, juolab kad dar praėjusią savaitę temperatūra siekė iki 30 laipsnių Celsijaus.

Ankstų sekmadienį šalies rytuose buvo sustabdytas traukinių eismas, o sostinėje Vienoje, kur Vienos upė grasino išsilieti iš krantų, buvo uždarytos kelios metro linijos, pranešė naujienų agentūra APA.

Žemutinės Austrijos žemėje, kur potvynis daugelį gyventojų įkalino namuose, gelbėjimo tarnybos naktį beveik 5 000 kartų vyko į pagalbą.

Sostinėje Vienoje ugniagesiai gelbėtojai nuo penktadienio apie 150 kartų vyko į pagalbą ir valė audros nuolaužų užblokuotus kelius bei siurbė vandenį iš rūsių, pranešė vietos žiniasklaida.

Kaimyninė Slovakija sostinėje Bratislavoje paskelbė nepaprastąją padėtį.

Prognozuojama, kad Čekijoje ir Lenkijoje smarkios liūtys tęsis bent iki pirmadienio.

Pranešama apie trečią potvynių auką Lenkijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas