Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 14 /20:15

Lenkijoje – apokaliptiniai vaizdai: liūtys siaubia miestus, Krokuvoje užlieta ligoninė, įspėjama dėl potvynių

Pietų Lenkija šeštadienį susiduria su gausių kritulių padariniais. Dešimtyse šalies vietų buvo viršytas pavojaus ir įspėjimo lygis. Sudėtingiausia padėtis Žemutinės Silezijos ir Opolės vaivadijose. Keliuose miestuose net nuspręsta evakuoti dalį gyventojų, skelbiama apie potvynius ir galimus upių išsiliejimus. Į potvynių paveiktas teritorijas išsiųsti sraigtasparniai. Policija pranešė, kad trys sraigtasparniai „Belle“ ir du „Black Hawks“ – išskrido į potvynio paveiktas teritorijas.
Lenkiją siaubia liūtys
Lenkiją siaubia liūtys / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Lenkijos Meteorologijos ir vandens ūkio institutas (IMGW) šeštadienį pranešė, kad vanduo viršijo pavojaus lygį 41-oje hidrologijos stotyje, o įspėjamąjį – 30-yje stočių.

„Deja, šiuo metu stebime vis daugiau potvynių ir užliejimų. Prudniko upėje (Opolės vaivadija) pavojaus lygis viršytas 201 cm. Ten taip pat kilo potvynis.

Žemutinės Silezijos vaivadijoje padėtis taip pat pavojinga. Jelenia Guros stotyje Bobro upės vandens lygis yra 326 cm, pavojaus lygis viršytas 116 cm (didėjimo tendencija), ant Kamiennos upės 298 pavojaus lygis viršytas 98 cm (taip pat didėjimo tendencija)“, – nurodo IMGW.

Tiltas gali neatlaikyti

Itin grėsminga situacija Glucholazų mieste (Opolės vaivadija), praneša gazeta.pl.

Pasak leidinio, Baltosios Glucholazos upės lygis pasiekė daugiau kaip du metrus virš pavojaus lygio. Dėl susidariusios padėties upėje iškilo pavojus laikinam tiltui. Blogiausiu atveju tiltas gali neatlaikyti vandens slėgio, nuvirsti ir užblokuoti vandens tėkmę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Lenkiją siaubia liūtys
AFP/„Scanpix“ nuotr./Lenkiją siaubia liūtys

„Tokiu atveju vanduo išsilies iš upės vagos ir tekės miesto link“, – perspėja vietos valdžia.

Siekiant užtikrinti gyventojų saugumą, prie tilto buvo įrengtas laikinas pylimas iš smėlio maišų. Padėtis mieste nuolat stebima. Grėsmę keliančią teritoriją saugo apie 100 ugniagesių, kelios dešimtys karių ir policijos pareigūnų.

Scanpix/ Agencja Wyborcza.pl/Grzegorz Celejewski/via REUTERS/Potvyniai Lenkijoje
Scanpix/ Agencja Wyborcza.pl/Grzegorz Celejewski/via REUTERS/Potvyniai Lenkijoje

Glucholazų meras paskelbė apie greta upės esančių pastatų gyventojų evakuaciją. Jis taip pat paprašė žmonių, gyvenančių 150 metrų atstumu nuo upės vagos esančiuose namuose, apsvarstyti galimybę savarankiškai evakuotis. Žiniasklaida praneša, kad gyventojai patys imasi laikinų priemonių savo turtui apsaugoti.

Lenkijos vidaus reikalų ministras Tomaszas Siemoniakas sakė, kad netoli Čekijos sienos esančių Morow ir Glucholazy miestelių gyventojai susidūrė su itin pavojinga situacija.

„Keturiose upėse situacija sudėtinga, galinti kelti grėsmę evakuacijai ir pridaryti žalos keliems miestams“, – pridūrė jis.

Pasak jo, orų prognozės Lenkijoje itin nepalankios: prognozuojama, kad per artimiausią parą Čekijos ir Lenkijos pasienyje gali iškristi didelės kritulių normos.

„Šiandien dieną per valandą regione iškrenta nuo 15 iki 25 milimetrų lietaus. Naktį ši vertė gali padidėti iki 80 milimetrų. Krizės gali kilti bet kuriuo metu, todėl esame labai susikaupę“, – sakė T.Siemoniakas.

Užtvindytos Krokuvos gatvės ir ligoninė

Krokuvą taip pat užklupo itin smarki liūtis. Užtvindytos gatvės, vanduo pateko į vieną iš ligoninių. Liūtis vis nesiliauja, o upių vandens lygis sparčiai kyla. Vis tik miestas patikina, kad yra pasirengęs situacijos pablogėjimui.

Gazeta.pl praneša, kad Krokuvos gatvės užlietos, ypač perėjos po viadukais, autobusai nukreipiami važiuoti per apylankas, mat kai kurios gatvės nepravažiuojamos.

Vanduo užliejo ir Krokuvos Žeromskio ligoninę, praneša miesto valdžia. Priešgaisrinė tarnyba pumpuoja vandenį iš įstaigos serverinės. Vanduo pateko ir į dializės centrą. Ugniagesiai ligoninėje dirba maždaug nuo 13 val.

Per Krokuvą praūžusi liūtis taip pat sparčiai pakėlė upių, upelių ir kitų vandens telkinių lygį.

Potvyniai Rytų Europoje

Rytų Europą šeštadienį siaubia potvyniai – Rumunijoje gamtos stichija nusinešė keturių žmonių gyvybes. Potvyniai siaubia ir Čekiją, Austriją, Vengriją, Slovakiją.

Šeštadienį Čekijoje 38 vietovėse buvo paskelbtas aukščiausias potvynių pavojus. Čekijos sostinėje Prahoje buvo uždarytos krantinės ir zoologijos sodas, pranešė Čekijos valdžios institucijos.

Nuo ketvirtadienio ciklonas „Borisas“ atnešė stiprius vėjus ir liūtis į kai kurias Lenkijos, Austrijos, Čekijos, Vengrijos, Rumunijos ir Slovakijos dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas