Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lenkijos prokurorai tiria ne tik L.Volkovo, bet ir kitų užpuolimus: sulaikyti jau aštuoni įtariamieji

Lenkijos prokurorai penktadienį patvirtino, kad vienam rusui buvo pateikti kaltinimai organizavus šį pavasarį Lietuvoje įvykdytą išpuolį prieš Rusijos opozicijos politiką Leonidą Volkovą. Lenkijos prokuratūra skelbia, kad L.Volkovo užpuolimas yra tik vienas iš kelių tiriamų. Iš viso jau nustatyti aštuoni įtariamieji.
Lenkijos prokurorai tiria ne tik L.Volkovo, bet ir kitų užpuolimus: sulaikyti jau aštuoni įtariamieji
Lenkijos prokurorai tiria ne tik L.Volkovo, bet ir kitų užpuolimus: sulaikyti jau aštuoni įtariamieji / 15min montažas

Organizavimu kaltinamas L.Nevzlinas tai neigia

„Praėjusią savaitę buvo pateikti kaltinimai Rusijos piliečiui, įtariamam kovo 12 dieną įvykdyto Leonido Volkovo sumušimo organizavimu“, – sakoma prokuratūros pranešime. Jame įtariamasis įvardijamas kaip Anatolijus B. Pranešama, kad jis sulaikytas rugsėjo 13 d.

VIDEO: Vilniuje užpultas A.Navalno kolega Leonidas Volkovas

Žiniasklaida išvakarėse skelbė, kad Lenkijoje trims mėnesiams suimtas Anatolijus Blinovas, metų pradžioje kalėjime mirusio rusų opozicionieriaus Aleksejaus Navalno bendražygių tyrime kaltinamas dėl išpuolio prieš L.Volkovą Vilniuje.

VIDEO: Олигарх Невзлин хотел похитить и покалечить команду Навального

Šio mėnesio pradžioje paskelbto tyrimo duomenimis, būtent A.Blinovas organizuojant išpuolį nuolat bendravo su kitu opozicijos veikėju, verslininku Leonidu Nevzlinu.

15min montažas/Leonidas Volkovas ir Leonidas Nevzlinas
15min montažas/Leonidas Volkovas ir Leonidas Nevzlinas

Pastarasis, anot A.Navalno komandos, užsakė L.Volkovo užpuolimą Vilniuje.

Pirminis planas esą buvo pagrobti L.Volkovą Lietuvoje ir išgabenti jį į Rusiją, taip pat norėta jį sužaloti vizito Jungtinėse Valstijose metu. Anot komandos tyrimo, verslininkas taip elgėsi greičiausiai kerštaudamas, kad A.Navalno bendražygiai atsisakė su juo bendradarbiauti.

A.Navalno bendražygiai teigia, kad informaciją apie L.Nevzliną jiems pateikė asmuo, kuris, manoma, turi artimų ryšių su Rusijos federaline saugumo tarnyba. A. Navalno įkurtas „Kovos su korupcija fondas“ teigia kiek įmanoma patikrinęs gautus duomenis bendradarbiaudamas su žurnalistais tyrėjais ir padaręs išvadą, kad jų gauta informacija yra patikima.

Žurnalistai ir A.Navalno bendražygiai išsiaiškino, kad minimuose susirašinėjimuose L.Nevzlinas organizuoti išpuolį prieš L. Volkovą nurodė žmogui, kurio duomenys sutampa su Lenkijoje gyvenančio advokato A.Blinovo.

Buvęs naftos bendrovės „Jukos“ viceprezidentas, artimas Michailo Chodorkovskio bendražygis L.Nevzlinas tokius kaltinimus neigia. Jis tikina, kad užpuolimo organizavimu kaltinamas A.Blinovas jį provokavo ir bandė pakišti.

Tiek L.Nevzlinas, tiek M.Chodorkovskis, tiek L.Volkovas ir jo bendražygiai yra dalyvavę ne viename rusų opozicijos atstovų susitikime, forumuose Lietuvoje. Su jais bendrauja Lietuvos politikai ir oficialūs pareigūnai.

L.Volkovo užpuolimu įtariami Lenkijos piliečiai sulaikyti balandžio mėnesį Varšuvoje, Lenkijos teismas atsisakė juos išduoti Lietuvai, nes jie įtariami nusikalstama veikla ir šioje šalyje.

L.Volkovas užpultas šių metų kovo 12-osios vakare Vilniuje automobilyje netoli savo namų. Užpuolikas išdaužė automobilio langą, papurškė ašarinių dujų ir pradėjo rusų opozicionierių daužyti mėsos muštuku. Jam sulaužyta ranka, sumušta koja.

Tuoj po L.Volkovo užpuolimo Lietuvoje politikai ir ekspertai dėl jo kaltino Kremliaus režimą ir Rusijos specialiąsias tarnybas.

VIDEO: Leonidas Volkovas: Vladimirai Vladimirovičiau, sveikinuosi ir su jumis

Tiria kelis užpuolimus

Lenkijos prokuratūra praneša, kad jau turi aštuonis įtariamuosius dėl Rusijos opozicijos veikėjo L.Volkovo sumušimo Vilniuje bei kitų jo bendražygių užpuolimų

Prokurorai praneša, kad dėl L.Volkovo užpuolimo šių metų balandžio 3 d. Varšuvoje buvo sulaikyti du lenkai Igoris C. ir Maksymilianas K.

„Instagram“ nuotr./Įtariamas Leonido Volkovo užpuolikas Maksymilianas
„Instagram“ nuotr./Įtariamas Leonido Volkovo užpuolikas Maksymilianas

Prokuroras sulaikytuosius apkaltino smurto panaudojimu prieš L.Volkovą dėl jo tautybės ir politinės veiklos..

Kitais mėnesiais buvo sulaikyti dar kiti asmenys. Šiuo metu tyrime yra aštuoni įtariamieji, iš kurių keturiems taikoma kardomoji priemonė - laikinas suėmimas. Tarp įtariamųjų yra 6 lenkai, vienas baltarusis ir vienas rusas (A.Blinovas).

VIDEO: Išskirtinė medžiaga: nufilmuota L.Volkovo užpuolikų apsuptis Lenkijoje

Prokurorų teigimu, tyrimas yra daugialypis ir, be kita ko, susijęs su išpuoliais prieš Rusijos opozicijos veikėjus, susijusius su Aleksejaus Navalno įkurtu Kovos su korupcija fondu. Tyrimas apima incidentus, kurie įvyko tiek Europoje (įskaitant Vilnių), tiek Pietų ir Šiaurės Amerikoje.

Argentinoje 2023 m. rugpjūčio 31 d. ir rugsėjo 1 d.Lenkijos pilietis Grzegorzas Daszkowskis grasino rusų ekonomistui ir aktyvistui Maksimui Mironovui ir užpuolė jo žmoną. Jis taip pat suimtas.

Nuotr. iš socialinių tinklų/Grzegorzas Daszkowskis
Nuotr. iš socialinių tinklų/Grzegorzas Daszkowskis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas