Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lenkijos anglių kasykloje įvyko naujų sprogimų, sužeidusių 10 gelbėtojų

Pietų Lenkijoje keli nauji metano sprogimai vėlai ketvirtadienį driokstelėjo vienoje anglių kasykloje ir sužeidė 10 gelbėtojų, kurie ruošėsi ieškoti septynių žmonių, dingusių po dviejų sprogimų ankstesnę dieną, nusinešusių septynių darbuotojų gyvybes, pranešė pareigūnai.
Pniuveko anglių kasykla
Pniuveko anglių kasykla / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po vėlai ketvirtadienį Pniuveko kasykloje įvykusių naujų sprogimų sužeistųjų, kuriems prireikė hospitalizacijos, skaičius nuo trečiadienio išaugo iki 32.

Lenkijos vyriausioji kalnakasybos valdyba nurodė, kad per vėliausius sprogimus niekas nežuvo. Prie kasyklos esantys reporteriai matė skubiosios pagalbos sraigtasparnį ir automobilius, atvykstančius į įvykio vietą.

Silezijos vaivadijos skubiosios pagalbos tarnybos vadovas Lukaszas Pachas sakė, kad po naujų sprogimų hospitalizuoti septyni gelbėtojai ir kad trijų iš jų būklė sunki, bet sąmonės jie neprarado. Dar trims buvo suteikta pirmoji medicinos pagalba; jie buvo išsiųsti gydytis ambulatoriškai.

Anksčiau ketvirtadienį kasyklą valdanti bendrovė „Jastrzebska Spolka Weglowa“ (JSW) informavo, kad gelbėtojų brigados pumpuoja į tunelius orą, kad sumažintų metano koncentraciją ir sprogimų pavojų dingusių darbuotojų paieškų vietoje. Bendrovė nurodė, kad iš sužeistųjų, nukentėjusių per sprogimus trečiadienį, 25 tebegydomi ligoninėje Silezijos Semianovicuose. Ši įstaiga specializuojasi gydyti nelaimingų atsitikimų kasyklose aukas, ypač smarkiai apdegusius žmones.

Po trečiadienio sprogimų tebėra dingę šeši kalnakasiai ir vienas gelbėtojas.

Pirmasis sprogimas driokstelėjo trečiadienį tuojau po vidurnakčio apie 1 000 metrų gylyje Pavlovicių kasykloje, esančioje netoli sienos su Čekija.

Praėjus apie trims valandoms, kai jau buvo organizuota gelbėjimo operacija, nugriaudėjo antras, dar galingesnis sprogimas. Buvo prarastas ryšys su kai kuriais gelbėtojais, paieškų operacija buvo sustabdyta.

Po ketvirtadienio sprogimų paieškos taip pat buvo sustabdytos, informavo JSW.

Lenkijoje deginant savas arba importuotas anglis pagaminama beveik 70 proc. elektros energijos. Šalys sulaukia Europos Sąjungos ir aplinkosaugos organizacijų kritikos dėl didelio išmetamo anglies dvideginio kiekio ir jo poveikio klimato kaitai.

Dauguma anglių kasyklų veikia pietinėje Silezijos vaivadijoje. Daugelyje jų pasitaiko staigių metano prasiveržimų, keliančių sprogimų pavojų.

Praeitais metais du žmonės žuvo ir dar du buvo sužeisti įgriuvus tunelio sienai pietinėje Myslovicių-Vesolos kasykloje.

2018 metais penki kalnakasiai žuvo per požeminį smūgį Zofijuvkos kasykloje, taip pat esančioje Lenkijos pietuose.

Vyriausybė aktyviai ieško būdų sumažinti anglių vartojimą ir neseniai pranešė, kad iki gegužės atsisakys anglių importo iš Rusijos, reaguojant į Maskvos pradėtą karinę invaziją Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas