Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos balų pranešėja per „Euroviziją“ nemojavo lyg naciai – rodė pergalės ženklą

Ar Lenkijos atstovė, per „Eurovizijos“ finalą pranešusi šios šalies žiuri balus, pasveikino konkurso dalyvius ir žiūrovus nacių stiliumi? Nors jau savaitę socialiniuose tinkluose vyksta diskusijos šia tema, atsakymas paprastas – ne. Žinoma aktorė internete platinamoje nuotraukoje džiūgauja aukštyn iškėlusi dešinę ranką. Iš tiesų tuo metu ji rodė pergalės ženklą, bet fotografijoje jos plaštakos nematyti.
Lenkijos aktorė Ida Nowakowska, pranešdama šios šalies žiuri skirtus balus „Eurovizijos“ dalyviams, parodė pergalės ženklą
Lenkijos aktorė Ida Nowakowska, pranešdama šios šalies žiuri skirtus balus „Eurovizijos“ dalyviams, parodė pergalės ženklą / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Lenkijos nacionalinės komisijos balsavimo rezultatus per „Eurovizijos“ finalą prieš savaitę pranešė aktorė, šokėja, televizijos laidų vedėja ir įvairių projektų komisijos narė Ida Nowakowska-Herndon. Gimtojoje šalyje žinomą moterį žiūrovai galėjo įsidėmėti ne tik dėl gana atviro apdaro, bet ir dėl emocingos kalbos dėkojant už šou bei pagyrų ir paramos Ukrainos atstovams.

Baigdama neilgą kalbą, ji šūktelėjo „Слава Україні!“ (ukr. „Šlovė Ukrainai!“) ir pakėlė aukštyn dešinę ranką.

Socialinių tinklų vartotojai pasigavo šį kadrą ir ėmė platinti kaip esą įrodymą, kad I.Nowakowska atidavė pagarbą lyg naciai.

„Lenkų aktorė I.Nowakowska norėjo išreikšti paramą Ukrainai, pasidavė emocijoms, parodė nacių pasisveikinimo ženklą ir išrėkė (Stepano) Banderos šūkį „Šlovė Ukrainai“, kuriuo prisidengdamas Bandera žudė lenkus, – pakomentavo vienas, kaip galima suprasti iš paskyroje pateikiamos informacijos, rusakalbis „Twitter“ vartotojas. – Europa nepasikeitė.“

Kitas rusakalbis tame pačiame socialiniame tinkle rėžė dar griežčiau: „Eurovizijoje“ niekada „neduodavo“ nacių sveikinimų ir nerėkė nacių šūkių. Iki šios dienos.“ Ten pat buvo piktinamasi, kad lenkės kalba buvo politinė (kaip žinoma, šis konkursas skelbia atsiribojantis nuo politikos).

Amerikiečiu prisistatantis „Twitter“ vartotojas prisijungė prie šių internautų pasipiktinęs, kad nacių pasisveikinimas esą buvo parodytas per pasaulinę transliaciją ir kad „Ukraina turi didžiulę nacių problemą“.

Taip pat skaitykite: „Eurovizijos“ nugalėtojas nesaliutavo lyg nacis: melagiena gimė iš vieno kadro

„Tas šūkis nacionalsocializmo laikotarpiu kainavo poros šimtų tūkstančių lenkų gyvybes, – aiškino „Facebook“ vartotojas iš Italijos. – Ar jie studijavo Lenkijos istoriją?

Netikėtai dainų konkursą, iš kurio buvo pašalinta Rusija, laimėjo Ukraina. Niekada nebūčiau to įsivaizdavęs.“

Net jei I.Nowakowskos gestas įraše, kuriuo dalijamasi socialiniuose tinkluose, atrodo lyg tradicinis nacių arba Hitlerio pasisveikinimas, ji nieko panašaus nerodė.

„Eurovizijos“ rengėjų paskelbtame žiuri balsų skelbimo vaizdo įraše (I.Nowakowska rodoma nuo 11 min. 35 sek. žymos) aiškiai matyti, kad ji, iškeldama ranką aukštyn (ties maždaug nuo 12 min. 45 sek. žyma) pirštais parodo V – pergalės ženklą.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Lenkijos aktorė Ida Nowakowska, pranešdama šios šalies žiuri skirtus balus „Eurovizijos“ dalyviams, parodė pergalės ženklą, šiame kadre jis aiškiai matyti
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Lenkijos aktorė Ida Nowakowska, pranešdama šios šalies žiuri skirtus balus „Eurovizijos“ dalyviams, parodė pergalės ženklą, šiame kadre jis aiškiai matyti

Naujienų agentūra „Reuters“ greta sudėjo dvi aktorės nuotraukas, iš kurių galima matyti, kad ji nesaliutuoja nacių stiliumi.

Hitlerio pasisveikinimas buvo atliekamas dešinę ranką kuo labiau ištiesus priekin ir pakėlus 45 laipsnių kampu. Pirštai turėjo būti ištiesti ir greta vienas kito, o plaštaka – tiesi, kad su visa ranka sudarytų vieną liniją.

Vaizdo įraše matyti, kaip I.Nowakowska, pradėdama kelti ranką, iš smiliaus ir didžiojo piršto suformuoja raidę V. Ranką jai ištiesus plaštakos nebematyti, todėl ir atrodo, esą aktorė gestikuliuoja tarytum naciai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas