Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lenkijos ministras M.Kaminskis: „Latvija ir Lietuva turi sulaukti paramos sienos su Baltarusija statybai“

Lenkijos vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis interviu RMF radijui šeštadienį pareiškė, kad Europos Sąjunga (ES) turėtų suteikti realią paramą Lietuvai ir Latvijai, kad abi šalys galėtų statyti fizinius barjerus pasienyje su Baltarusija. 180 kilometrų ilgio ir 5,5 metrų aukščio inžinerinę užtvarą pasienyje su Baltarusija Lenkija ketina baigti statyti birželio pabaigoje.
Migrantai Baltarusijoje prie sienos su Lenkija
Migrantai Lenkijos pasienyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mes susiduriame su išpuoliu prieš visą Europos Sąjungą ir Vakarų bendruomenę. Tai politiškai motyvuotas išpuolis, panaudojant dirbtinai sukurtą nelegalių migrantų srautą, plūstantį į Europą. Jei mūsų sieną kirstų visi norintys, susidurtume su milžiniška politine ir socialine problema. Baltarusijoje būtų ne keli tūkstančiai migrantų, norinčių nelegaliai patekti į Europos Sąjungą, bet šimtai tūkstančių“, – RMF radijui sakė Lenkijos vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mariuszas Kaminskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mariuszas Kaminskis

Lenkijos politikas pareiškė, kad ES turėtų būti suinteresuota finansiškai prisidėti prie užtvarų pasienyje su Baltarusija statybos. Lenkija statys inžinerinę užtvarą, kurioje bus įrengtos naktinio matymo, stebėjimo kameros, judėjimo davikliai. Pasak ministro, parengtas labai konkretus statybų planas, o 180 km ilgio ir 5,5 m aukščio inžinerinė užtvara turėtų būti baigta iki kitų metų birželio pabaigos.

M.Kaminskis taip pat paragino ES suteikti finansinę pagalbą Lietuvai ir Latvijai fizinio barjero su Baltarusija statyboms.

„Mes esame pasiruošę, užsitikrinome lėšas ir netrukus prasidės mūsų užtvaros statybos. Man neramu dėl Lietuvos ir Latvijos. Šios valstybės turi daug mažesnį gynybos potencialą ir parama joms turi būti labai konkreti. Jos gali ir nesusidoroti. Mes jas palaikome ir palaikysime, tačiau Lietuvai ir Latvijai turėtų būtų suteikta reali parama, kad šios šalys taip pat galėtų statyti profesionalius barjerus prie savo sienų su Baltarusija“, – mano politikas.

Lenkijos radijas pranešė, kad Europos Komisija pasiūlė kitų metų ES biudžete numatyti 25 mln. eurų išorinių bendrijos sienų apsaugai su Baltarusija.

Tarp migrantų yra pavojingų asmenų?

Padėtis Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje komplikavosi lapkričio 8 dieną, prie Lenkijos sienos iš Baltarusijos pusės susirinkus keliems tūkstančiams migrantų iš Vidurinių Rytų, norinčių patekti į ES. Skaičiuojama, kad šiuo metu pasienyje yra iki 4000 migrantų, migrantai įkūrė stovyklas.

Tass/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Lenkijos pasienyje
Tass/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Lenkijos pasienyje

Socialiniuose tinkluose dalijimasi vaizdais, kaip stovykloje statomas labai galingas generatorius elektrai, pradedamos statyti didelės palapinės humanitarinei pagalbai teikti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Lenkijos pasienyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Migrantai Lenkijos pasienyje

Beje, Lenkijos pasieniečiai apkaltino Baltarusijos pajėgas praėjusią naktį netoli Čeremchos sunaikinus kai kurias aštrios vielos tvoras tuo metu panaudojus lazerių blyksnius, siekiant apakinti lenkų pareigūnus.

M.Kaminskis interviu RMF teigė, kad migrantų grupėje, neabejotinai, yra ypač pavojingų asmenų, kurie praeityje buvo daugelio Artimųjų Rytų ginkluotų grupuočių nariais.

Lietuvos politikas pakartojo, kad migrantų veiksmus ir puolimus tiesiogiai įkvėpė Baltarusijos slaptosios tarnybos. Tačiau jis pabrėžė, kad net įkaitus situacijai pasienyje ar nuaidėjus šūviams, Lenkijos pareigūnai nesivadovaus emocijomis.

„Mes elgiamės ryžtingai, bet nesivadovaujame emocijomis. Reaguosime į situaciją adekvačiai. Nesame orientuoti į agresiją“, – sakė jis.

ES kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Minskui dėl represijų prieš opoziciją.

Baltarusija tai neigia ir kaltina Lenkiją pažeidžiant savo humanitarinius įsipareigojimus dėl to, kad ši neįsileidžia migrantų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas