Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 02 /21:28

Lenkijos pasienio gyventojai – apie matytus baltarusių sraigtasparnius: maniau, pastatą užkabins

Lenkijoje nerimsta aistros dėl antradienį virš Belovežo praskridusių Baltarusijos sraigtasparnių. Įvairių žiniasklaidos priemonių kalbinti žmonės pasakoja, ką matę, ir neslepia bijoję, jog skrisdami jie užkabins pastatų stogus.
Baltarusijos sraigtasparnis
Baltarusijos sraigtasparnis / „Reuters“/„Scanpix“

Šis įvykis užfiksuotas antradienį prieš vidurdienį – du Baltarusijos sraigtasparniai pažeidė Lenkijos oro erdvę. Iš pradžių tai neigusi Lenkijos gynybos ministerija antradienio vakarą vis dėlto patvirtino, jog liudininkų pasakojimai yra teisingi.

„Sienos pažeidimas padarytas vietovėje Belovežo rajone labai mažame aukštyje, kas apsunkino galimybes užfiksuoti radarų sistemai“, – teigė ministerija.

Užsienio reikalų ministerija tuoj pat išsikvietė Baltarusijos atstovą Lenkijoje. Kiek anksčiau Minskas informavo Varšuvą, kad netoli sienos vyks karinės pratybos. „Telegram“ kanale paskelbtame Baltarusijos gynybos ministerijos pranešime tikinama, kad sraigtasparniai Mi-24 ir Mi-6 sienos nepažeidė, rašo gazeta.pl.

Liudininkų ne vienas

Tačiau liudininkai kalba vienas per kitą.

„Polsat News“ vietos gyventojas Slawomiras, matęs sraigtasparnius, pasakojo, kaip mėgino pranešti apie įvykį. Esą pirmiausia skambino policijai į Balstogę, bet neprisiskambino, tuomet pranešė vietos policijai: „Ponas truputį mane paklausinėjo, kaip kokiam filme. Tai tęsėsi gana ilgai, bet jo nedomino, kiek ten buvo tų sraigtasparnių.“

Pasakiau, kad mačiau sovietinius sraigtasparnius. Iš pradžių pareigūnas nieko nesakė, o tada atsakė, kad „žino, jog tai baltarusiški“.

Jis teigia pranešęs apie reginį ir pasieniečiams: „Pasakiau, kad mačiau sovietinius sraigtasparnius. Iš pradžių pareigūnas nieko nesakė, o tada atsakė, kad „žino, jog tai buvo baltarusiški“.

Kitas Belovežo gyventojas TVN24 pasakojo, kad sraigtasparniai skrido iš kitos pusės: „Čia pasuko ir virš mano klojimo. Galvojau, užkliudys net jį.“

„Atvirai sakant, suakmenėjau. Į galvą atėjo tik tai, kad reikia pranešti policijai. Paskambinau 112, žmogus klausinėjo, taip pat buvo kiek nustebęs. Paklausė, ar tikrai, ar turiu nuotraukų. Tai atsakiau, kad dar atskiriu raudoną žvaigždę nuo raudonai balto ženklo, tad – arba rusiški, arba baltarusiški. Po 10 minučių atvažiavo policija, klausinėjo, kas čia įvyko“, – TVN24 pasakojo vietinis.

Sureagavo ir JAV

Trečiadienio rytą pranešta, kad apie situaciją pasisakė ir Pentagono atstovas Patas Ryderis spaudos konferencijos metu. Jis teigė neturintis ką pasakyti dėl papildomų pajėgų siuntimo į rytinį NATO flangą, o detales apie incidentą esą gali pateikti Lenkijos gynybos ministerija.

„Pasikartosiu, kad toliau labai rimtai vertiname NATO saugumą. Ir toliau dirbsime su mūsų sąjungininkais NATO, kad užtikrintume, jog kiekvienas NATO kvadratinis centimetras būtų saugus“, – teigė P.Ryderis.

Lenkija apie incidentą informavo NATO.

Baltarusijos gynybos ministerija tvirtina, kad pranešimai apie sieną pažeidusius jų sraigtasparnius yra išgalvoti. Vis dėlto arinę veiklą Baltarusijoje stebinti grupė „Belaruski Hajun“ teigia, kad sraigtasparnių pilotus Mačiuliškiu aerodrome pasitiko Aliaksandro Lukašenkos saugumo pajėgos.

Amerikos karo studijų instituto (ISW) atstovų teigimu, egzistuoja reali grėsmė Lenkijai. Vis dėlto esą „Wagner“ grupuotė Baltarusijoje realiai grėsminga karine prasme Lenkijai ar Ukrainai nėra iki tada, kol vėl negaus karinės technikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai