Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš „Facebook“ pašalinti Lenkijos dešinieji radikalai pyksta ir grasina teismais

Kompanija „Facebook“ trečiadienį panaikino Lenkijos nacionalistinės opozicinės partijos „Konfederacija“ puslapį, taip sukeldama šalies dešiniųjų pasipiktinimą. Reaguodama į tai, šalies vyriausybė skundžiasi, kad JAV technologijų milžinė riboja žodžio laisvę. Dabar „Konfederacija“ žada kreiptis į teismą, rašo „Politico“.
Krzysztofas ​​Bosakas
Krzysztofas ​​Bosakas / „Imago“/„Scanpix“ nuotr.

Partijos „Konfederacija“ puslapis turėjo 670 tūkst. sekėjų ir buvo vienas didžiausių Lenkijos politinių grupių socialinių tinklų profilių.

„Facebook“ uždarė puslapį, nes nustatė, kad jame skleidžiama klaidinga informacija apie COVID-19 pandemiją. Puslapyje, pasak „Facebook“, taip pat buvo kurstoma neapykanta.

„Tikime, kad žmonėms turi būti suteikta teisė pasisakyti, bet taip pat norime, jog visi, besinaudojantys „Facebook“, būtų saugūs“, – sakoma JAV technologijų milžinės pranešime.

Skleidė netikras naujienas

Socialinės žiniasklaidos įmonė anksčiau panaikino kitų politinių veikėjų, tarp jų ir buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo, paskyras, todėl kilo nerimas, kad ji per daug kišasi į politiką.

„Konfederacijos“ partija anksčiau tikino, kad valdžios nustatyti skiepijimo pasų tikrinimai yra „sanitarine segregacija“.

Bendrovė teigė, kad „Konfederacijos“ puslapis pažeidė įmonės bendruomenės standartus, nes skleidžia melagingus teiginius apie veido kaukių teikiamą apsaugą, mirtingumą nuo koronaviruso ir vakcinų suteikiamą imunitetą.

Puslapyje taip pat buvo skelbiamas turinys, tiesiogiai nukreiptas prieš žmones dėl jų tautinės kilmės ir seksualinės orientacijos, skelbė „Facebook“ valdanti kompanija „Meta“.

„Konfederacijos“ partija anksčiau tikino, kad valdžios nustatyti skiepijimo pasų tikrinimai yra „sanitarinė segregacija“.

„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Protestai prieš vakcinaciją Lenkijoje
„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Protestai prieš vakcinaciją Lenkijoje

Keli partijos parlamentarai praėjusį mėnesį surengė demonstraciją prieš skiepijimą ir panaudojo plakatą su užrašu „Skiepijimas išlaisvina“, taip atkartodami liūdnai pagarsėjusį šūkį virš įėjimo į Aušvico mirties stovyklą „Darbas išlaisvina“.

Tiek Aušvico muziejus, tiek Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis pasmerkė tokį elgesį, pavadindami jį „gėdingu“.

„Facebook“ pranešė, kad prieš užblokuodamas partijos paskyrą, kelis kartus perspėjo profilio administratorius. Tačiau „Konfederacija“ nekreipė dėmesio.

Valdantieji pasmerkė

Dabar „Konfederacijos“ partija atgaivino seną savo „Facebook“ paskyrą, taip esą demonstruodama pasipriešinimą socialinio tinklo sprendimui. Tačiau kol kas paskyros sekėjų palyginti nedaug – vos daugiau nei 10 tūkst.

„Konfederacija“ „Facebook“ sprendimą pavadino „skandalingu kišimųsi į Lenkijos politiką ir žodžio laisvę“.

Vienas iš „Konfederacijos“ lyderių Krzysztofas ​​Bosakas laikraščiui „Rzeczpospolita“ sakė, kad partija planuoja paduoti „Facebook“ į teismą dėl paskyros pašalinimo.

A.Andruszkeviczius: pasisakome griežtai prieš tokius veiksmus. Žodžio laisvė Lenkijoje yra demokratijos pagrindas.

Jis apkaltino JAV technologijų milžinę „bandymu riboti politinio pasirinkimo laisvę prieš artėjantį politinį sezoną“.

2023 m. Lenkijoje vyks parlamento rinkimai, o valdančioji Vieningųjų dešiniųjų koalicija, vadovaujama nacionalistinės partijos „Teisė ir teisingumas“, kovoja su „Konfederacija“ už dešiniųjų elektorato simpatijas.

Vyriausybė trečiadienį stojo ginti savo kolegų.

„Galime turėti skirtingus požiūrius, bet negalime sutikti, kad kai kurie būtų lygesni už kitus“, – tviteryje parašė už kibernetinį saugumą atsakingas viceministras Jerzy Cieszynskis.

AP/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš vakcinaciją Lenkijoje
AP/„Scanpix“ nuotr./Protestas prieš vakcinaciją Lenkijoje

„Teisės ir teisingumo“ parlamentaras Adamas Andruszkeviczius sakė: „Pasisakome griežtai prieš tokius veiksmus. Žodžio laisvė Lenkijoje yra demokratijos pagrindas“.

Tačiau „Konfederacijos“ nesutarimai su „Facebook“ nesulaukė daug kairiųjų politikų simpatijų.

Vienas iš opozicinės Kairiųjų partijos lyderių Adrianas Zandbergas pavadino „Konfederaciją“ „cinikais, padėjusiais išplisti COVID-19 tragedijai“.

Nors Lenkijoje mirštamumas nuo koronaviruso yra vienas didžiausių ES, vyriausybės nenori taikyti griežtų apribojimų.

Tiesa, A.Zandbergas teigė, kad visuomenė turėtų būti apsaugota nuo žalingos dezinformacijos, tačiau tai turėtų daryti ES kontroliuojamos valstybės institucijos, o ne įmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito