Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 02 17 /20:04

Lenkijos premjeras atšaukė vizitą į Izraelį dėl B.Netanyahu komentarų apie Holokaustą

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis atšaukė savo vizitą į Izraelį, kur kitą savaitę vyks Višegrado šalių viršūnių susitikimas, sekmadienį pranešė vyriausybės atstovė.
 Mateuszas Morawieckis
Mateuszas Morawieckis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Ministras pirmininkas Morawieckis telefonu (Izraelio) premjerui (Benjaminui) Netanyahu, kad viršūnių susitikime Lenkijai atstovaus užsienio reikalų ministras Jacekas Czaputowiczius“, – nurodė Joanna Kopcinska.

Tokį sprendimą lenkų premjeras priėmė dėl pranešimų, esą Izraelio ministras pirmininkas apkaltino per Holokaustą lenkus bendradarbiavus su naciais.

B.Netanyahu biuras savo ruožtu tvirtino, kad Izraelio lyderis buvo „neteisingai pacituotas“ ir nesakė, kad lenkų tauta bendradarbiavo su naciais.

Varšuva jau seniai stengiasi įtikinti, kad per Antrąjį pasaulinį karą nacistinės Vokietijos okupuota Lenkija negalėjo bendradarbiauti ir nebendradarbiavo su vokiečiais vykdant Holokaustą, nors galbūt tai darė pavieniai Lenkijos piliečiai.

B.Netanyahu šią savaitę buvo atvykęs į Varšuvą dalyvauti Lenkijos ir JAV bendrai organizuotame dviejų dienų susitikime, kur daug dėmesio buvo skirta Irano izoliacijai ir arabų valstybių bei Izraelio santykių kūrimui.

Įtampa Lenkijos ir Izraelio santykiuose padidėjo po praėjusių metų ginčo dėl vieno Varšuvos priimto įstatymo, draudžiančio kaltinti Lenkijos tautą ir valstybę bendradarbiavimu vykdant nacistinius nusikaltimus.

Po JAV Ir Izraelio protestų Lenkija padarė įstatymo pataisą, panaikindama anksčiau įstatyme numatytas baudas ir laisvės atėmimo bausmę.

Antrojo pasaulinio karo metais Vokietijai okupavus Lenkiją šalis neteko šešių milijonų savo piliečių, iš kurių trys milijonai buvo žydai.

Lenkija sako išsprendusi klausimą dėl kompensacijų žydams

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis sekmadienį pareiškė, kad klausimas dėl nacių nusavinto žydų turto šalyje yra „galutinai išspręstas“.

Taip Varšuva atmetė JAV prašymą imtis tolesnių veiksmų šiuo klausimu.

Lenkijoje šią savaitę lankęsis JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo paragino Varšuvą priimti reikalingus teisės aktus, reikalingus padėti „tiems, kurie neteko turto per Holokausto erą“.

Tačiau M.Morawieckis naujienų agentūrai PAP sekmadienį sakė, kad „klausimas dėl turto restitucijos žydų kilmės JAV piliečiams buvo galutinai išspręstas“.

„Su JAV pasirašytas kompensavimo įstatymas išsprendžia klausimą ir išlaisvina Lenkiją nuo šių pareigų“, – teigė ministras pirmininkas.

Jo minimas kompensavimo įstatymas buvo priimtas 1960 metais.

„Noriu tai pabrėžti: ši tema neegzistuoja“, – tvirtino lenkų premjeras.

M.Morawieckis taip pat sakė, kad Antrojo pasaulinio karo metais „Lenkija buvo auka, o ne budelė“ ir kad Vokietija niekada neišmokėjo kompensacijų Lenkijai už „praradimus, sukeltus nusikalstamos Trečiojo Reicho politikos“.

Lenkija skaičiuoja tuo metu patyrusi 700 mlrd. dolerių (beveik 620 mln. eurų) nuostolių, o Vyriausybė neatmeta galimybės pateikti Vokietijai prašymą dėl jų atlyginimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas